Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο Πούτιν αλλάζει τον επικεφαλής της εισβολής
Ο Πούτιν αλλάζει τον επικεφαλής της εισβολής

Ο Πούτιν αλλάζει τον επικεφαλής της εισβολής

Οι εξελίξεις από την 45η ημέρα εισβολής

Η Μόσχα αναδιοργανώνει τη διοίκηση των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, αναθέτοντας την αρχηγία της επιχείρησης σε έναν Ρώσο στρατηγό με μεγάλη εμπειρία από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Δύσης.

Ο διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας του ρωσικού στρατού, στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ηγείται πλέον της ευρύτερης επιχείρησης εισβολής, ανέφερε ο αξιωματούχος στο .

10:42

Έρευνα – Ανάλυση: Οι τροφοδότες φυσικού αερίου

Η εξάρτηση της Ε.Ε.-27 από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι της τάξης του 45%, με τη Νορβηγία να τροφοδοτεί την Ενωση με 24% και την (με 13%) να είναι ο 3ος μεγαλύτερος τροφοδότης, ενώ ΗΠΑ και Κατάρ μοιράζονται από κοινού ένα άλλο 12%.

10:31

Τσερνόμπιλ: «Κλέβαμε καύσιμα από τους Ρώσους για να αποτρέψουμε νέα καταστροφή»

Τις δραματικές στιγμές που κατεγράφησαν στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, περιγράφουν στο Ουκρανοί εργαζόμενοι στον σταθμό

10:05

«Συμφωνία για 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους», λέει το

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία για διάνοιξη 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένουν να επιτευχθεί η εκκένωση αμάχων από περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και ένας διάδρομος για τη Μαριούπολη, σημειώνει το .

09:03

«Για τα παιδιά» έγραφε πύραυλος που έπληξε το Κραματόρσκ

Όπως αναφέρει η Washington Post, σε έναν πύραυλο που έπληξε χθες το Κραματόρσκ, ήταν γραμμένη στα ρωσικά η φράση «για τα παιδιά».

Όπως τονίζεται, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η επίθεση ήταν πράξη εκδίκησης για τα «παιδιά από τη Ρωσία».

H Mόσχα αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από το πλήγμα, υποστηρίζοντας ότι οι πύραυλοι που βρέθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό που επλήγη, «χρησιμοποιούνται μόνο από τον ουκρανικό στρατό»

08:54

Βρετανία: Οι Ρώσοι επικεντρώνονται σε Ντονμπάς, Μαριούπολη, Μικολάιβ

Σε νεότερη έκθεσή του, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς και σε Μαριούπολη και Μικολάιβ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων από τις δυνάμεις του ναυτικού.

Όπως τονίζεται, ο στόχος της Μόσχας να δημιουργήσει μια «διαδρομή» μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς εξακολουθεί να βρίσκει σημαντική αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις

08:41

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, καθώς το ράλι των τιμών τροφίμων συνεχίζεται

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 75% από τα μέσα του 2020.

08:13

Ζελέν: Εντός μιας εβδομάδας οι απαντήσεις στην Ε.Ε.

Ο Ζελέν διαβεβαίωσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησής του στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασίας ένταξης θα σταλούν μέσα σε μια εβδομάδα.

«Η κυβέρνησή μας θα ετοιμάσει τις απαντήσεις (…) πολύ γρήγορα, πιστεύω μέσα σε μία εβδομάδα», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Το ερωτηματολόγιο επέδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της χθες στο Κίεβο. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν το εξετάζει.

Η ένταξη μιας χς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, με πολυετή διάρκεια, ακόμη κι αν η Κομισιόν εκφράσει θετική γνώμη. Ωστόσο η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε χθες ταχείες διαδικασίες.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία θα είναι επιτυχής και η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας εδώ και πολύ καιρό», είπε.

07:34

Ανοιχτή η Ε.Ε. σε νέες κυρώσεις και αποστολή επιπλέον όπλων

07:09

Πάνω από 130 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι στο χωριό Μακάριφ, λέει ο δήμαρχος

Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.

Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί.

07:06

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους κοντά στο Χάρκοβο

Χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

07:05

Ο Ζελένσκι περιμένει «σθεναρή» παγκόσμια αντίδραση στην επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο βραδινό διάγγελμά του. Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (…) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 109 τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση στην Κραματόρσκ, που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό όπου περίμεναν συρμούς για να φύγουν κάπου 4.000 άνθρωποι.

Το Κίεβο κατηγορεί τις δυνάμεις της Μόσχας για την επίθεση. Η Μόσχα το διαψεύδει. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Κραματόρσκ χθες.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε πως η επίθεση έγινε με βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Tochka U, όπλο διασποράς. Η Ρωσία αρνείται πως χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους, απαγορευμέ δυνάμει διεθνούς σύμβασης του 2008, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αντέτειναν πως δεν πιστεύουν «την άρνηση των Ρώσων πως ευθύνονται».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην έρευνα και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία. Ο ανακοίνωσε επίσης πως θα υποστηρίξει την έρευνα για την επίθεση στην Κραματόρσκ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση