Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο Πατριάρχης του Γένους στον Βόλο
Ο Πατριάρχης του Γένους στον Βόλο

Ο Πατριάρχης του Γένους στον Βόλο

Με βαθειά συγκίνηση και πλήρη συνείδηση της ιστορικότητας του γεγονότος, η Εκκλησία της Δημητριάδος υποδέχθηκε χθες, για δεύτερη φορά, μετά από 21 χρόνια, τον Πρωθιεράρχη της Ορθοδοξίας, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ο Παναγιώτατος επισκέπτεται τον Βόλο, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου της πόλης κ. Αχιλλέα Μπέου.

Η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του καταστόλιστου και περικαλλούς Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου ο κ. Βαρθολομαίος έγινε αποδέκτης της τιμής και αγάπης του ιερού Κλήρου και του Βολιώτικου λαού, ο οποίος κατέκλυσε την κεντρική πλατεία της πόλης, με επικεφαλής τους τρεις προαναφερθέντες εκκλησιαστικούς και πολιτικούς της ηγέτες.

Τον υποδέχθηκαν, επίσης, οι Υπηρεσιακοί Υπουργοί Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και Παιδείας κ. Χρήστος Κίττας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Βόλου, Ταξίαρχος εώργιος Στάμνας. Παρόντες ήταν, επίσης, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ελασσόνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος.

Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αρχιμ. Αέτιος, ο Κωδικογράφος του Πατριαρχείου Διάκονος Οικουμένιος, ο Διάκονος Ευλόγιος, ο υπεύθυνος του ραφείου Τύπου του Οικ. Πατριαρχείου κ. Νικόλαος Παπαχρήστου και ο Γραμματεύς κ. Σταύρος Ραφαηλίδης.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του Παναγιωτάτου, παρουσία του συνόλου των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών του τόπου και πλήθους προσκεκλημένων.

Στην Δοξολογία έψαλε ο χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Τοπικής μας Εκκλησίας «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού μας Ναού κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον Παναγιώτατο, εκφράζοντας τα αισθήματα υιικής αγάπης, εξαιρετικής τιμής και βαθυτάτου ευγνωμοσύνης, του Επισκόπου, του ευλαβούς ιερού Κλήρου, των Αρχών και του ευλογημένου λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, καθώς, όπως τόνισε, «έχουμε ανάμεσά μας τον Πατριάρχη του Γένους, τον οραματιστή της Χριστιανικής ενότητος, το σύμβολο της ειρήνης και της καταλλαγής θρησκειών και πολιτισμών, το πρόσωπο που ενσαρκώνει τα οράματα των Πανελλήνων, κρατεί ζωντανές τις μνήμες και, με απόλυτη συναίσθηση του χρέους έναντι της ιστορίας, πορεύεται την αιώνια σταύρωση, που οδηγεί στην Ανάσταση και στην Ελπίδα». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, εν συντομία, στην ιστορία του Βόλου, στο φυσικό και πολιτιστικό κάλλος της Μαγνησίας, αλλά και στον φιλοπρόοδο και ευγενή λαό της, «στο σώμα του οποίου αποτυπώνονται ανεξίτηλα τα στίγματα της προσφυγιάς, που διακρίνεται για την εγγενή ευλάβεια και την προσήλωσή του στην Ελληνορθόδοξη ζωή και Παράδοση, γεγονός που τον καθιστά ανοικτό και αγαπητικό προς όλους…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, επίσης, στους αειμνήστους προκατόχους του, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άφησαν ανεξίτηλο, στον τόπο μας, το ιστορικό τους στίγμα, όπως οι Μακαριστοί Μητροπολίτες, Δημητριάδος Γρηγόριος, Ιωακείμ, Δαμασκηνός και Χριστόδουλος∙ αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο της Τοπικής Εκκλησίας «για την ενότητα και την πνευματική αναγέννηση του λαού, για την κατήχηση της νεότητας, την ποικίλη στήριξη της οικογένειας, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, την διαφύλαξη και διάσωση των πολιτιστικών θησαυρών της Μαγνησίας»∙ θύμισε τους διαχρονικούς δεσμούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με το αείφωτο Φανάρι και έκλεισε τον λόγο του, προσφέροντας, από κοινού με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Δήμαρχο Βόλου, στον Παναγιώτατο ένα τριπλό σετ Εγκολπίων, εις ανάμνησιν της ενταύθα ευλογητής επισκέψεώς του.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά, την τιμή και ευγνωμοσύνη, του ιερού Κλήρου, των ποικίλων στελεχών και του λαού της ενορίας για την μεγίστη ευλογία της Πατριαρχικής επισκέψεως, την οποία χαρακτήρισε «το πλέον ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της». Ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στους κυριότερους σταθμούς της πολυκύμαντης ιστορίας του Ναού, στην προσφορά του στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για την διάσωση του λαού από την πείνα και τον θάνατο, ενώ ανέλυσε, εν συντομία, το ποικίλο Λειτουργικό, πνευματικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο της ενορίας. Αναφέρθηκε, όμως, και στην σύγχρονη δοκιμασία του Ναού, καθώς, «τα αποτυπώματα της φθοράς, που ο χρόνος αφήνει πάνω του, είναι εμφανή και καλούν όλους τους παράγοντες του τόπου, εκκλησιαστικούς, πολιτικούς, δημοτικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς, να κινητοποιηθούμε, προκειμένου και τα δρομολογημένα έργα να επισπευσθούν και υλοποιηθούν και τα μεγαλύτερα που απαιτούνται, κυρίως στον χώρο, να δρομολογηθούν, ώστε το σύμβολο αυτό της πόλης μας, το σπίτι του Αγίου Νικολάου, να διασωθεί και να επανέλθει εις το πρώτιστον κάλλος».

Τέλος, προσέφερε στον Παναγιώτατο, εκ μέρους της ενορίας, ένα αργυρό Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο αφιερώνεται στο Ιερό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ιδιαιτέρας πατρίδος του Πατριάρχου, της Ίμβρου, σε ανάμνηση της ιστορικής επισκέψεώς του.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον παλαιό σύνδεσμό του με τον Βόλο και την Μαγνησία, ενώ επεσήμανε ότι «ταπεινοί και ημείς προσκυνηταί ήλθομεν και αποδίδομεν δόξαν, ευχαριστίαν και προσκύνησιν εις τον εν Τριάδι ένα και αληθινόν Θεόν, διότι και πάλιν ωδήγησε τα βήματά μας εις αυτόν τον ευλογημένον τόπον∙ και καταθέτομεν τιμήν και γέρας εις τον άγιον Νικόλαον, εις τον Ναόν του οποίου ιστάμεθα, και ο οποίος αποτελεί σημείον αναφοράς διά την πόλιν ολόκληρον και τους κατοίκους, όχι μόνον ως αριστουργηματικής τεχνοτροπίας μνημείον, αλλά κυρίως διότι συνιστά την απόδειξιν της ευσεβείας και της πίστεως των Βολιωτών». Ο Παναγιώτατος επαίνεσε το γεγονός ότι «εις τον Βόλον παροικεί και μία θάλλουσα τοπική Εκκλησία, της οποίας επισκοπεί ο σεμνός, μεμορφωμένος και φίλεργος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κύριος Ιγνάτιος, όστις πρωτοστατεί εις το όλον έργον της Μητροπόλεως, το οποίον είναι, όχι μόνον ποσοτικόν, αλλά κυρίως ποιοτικόν». Μάλιστα, τόνισε ότι «θα ήτο μεγίστη παράλειψις να μη υπογραμμισθή η όλη εκκλησιολογική και θεολογική παρουσία του αδελφού Ιγνατίου εις την Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εκλεκτού και πεφωτισμένου συμπαρέδρου, ο οποίος συμβάλλει εις την εκκλησιαστικήν ενότητα, παρεμβαίνων σοφώς και λυσιτελώς διά τα φλέγοντα ζητήματα της Εκκλησίας». Περαίνοντας, τον χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε, με συγκίνηση τον Μακαριστό Ποιμενάρχη της Δημητριάδος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, «τον φλογερόν και γνήσιον Ποιμένα, μετά του οποίου συνεδέθημεν αρρήκτως και μετά του οποίου, παρά τας διαφορετικάς απόψεις μας εις ωρισμένα θέματα, η αδελφική αγάπη ουδέποτε εψύγη, δεόμεθα δε, αυτήν την ιεράν στιγμήν, υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής εν Χ Ζώντων». Προσέφερε δε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, αργυρή κανδήλα, εις διαρκή Πατριαρχική ευλογία.

Εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο, όπου Τον υποδέχθηκε επισήμως ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αχιλλέας Μπέος και τέλεσε τα εγκαίνιά του, καθώς, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας, προσφέρεται και πάλι στην πόλη και τον λαό της, ως κέντρο θεραπείας των ποικίλων μορφών τέχνης και πολιτισμού.

Μετά την προσφώνηση του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, ο Παναγιώτατος αντιφώνησε, προτρέποντας, μεταξύ άλλων, «να εναγκαλισθείτε τὸν νέον αυτὸν χώρον πολιτισμού, όστις κοσμεί απὸ σήμερα τὴν ωραίαν πόλιν του Βόλου, νὰ αναδείξετε όντως αυτὸν εις εργαστήριον ήθους καὶ πολιτισμού, αλλά καὶ νὰ μὴ λησμονήσετε ποτὲ τὸ Ευαγγελικόν ήθος. Επευλογούμεν πατρικώς καὶ Πατριαρχικώς διὰ μίαν εισέτι φορὰν καὶ συγχαίρομεν εκ βαθέων τὸν Εντιμότατον κύριον Δήμαρχον καὶ τοὺς συνεργάτας του διὰ τὴν ολοκλήρωσιν του έργου καὶ μεταφέρομεν εἰς άπαντας τοὺς παρισταμένους τὴν αγάπην καὶ τὴν στοργὴν της Μητρὸς Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ευχόμενοι διὰ μίαν ακόμη φορὰν, οι επισκεπτόμενοι τὸν χώρον τούτον νὰ ανακαινίζωνται καὶ νὰ ανανεώνωνται πνευματικώς.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Παναγιώτατος και η τιμία συνοδεία Του, ξεναγήθηκαν στους ανακαινισμένους χώρους του θεάτρου.

Έναρξη Ναυτικής Εβδομάδος

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος μετέβη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, στην παραλία της πόλης, όπου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, των Αρχών και πλήθους λαού, τέλεσε τον αγιασμό ενάρξεως της «Ναυτικής Εβδομάδος 2023», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και φέτος είναι αφιερωμένη στην νήσο Ίμβρο.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναβίωση του θεσμού της Ναυτικής Εβδομάδος, τα τελευταία 14 χρόνια, αφιερωμένη, κάθε φορά, «σε πόλεις, που τις ζωογονεί η αύρα της θάλασσας, σε τόπους που τους δροσίζει το μελτέμι της Μεσογείου… Εφέτος αφουγκραζόμαστε την ανάσα της Ίμβρου!… Είναι η γενέτειρα του προκαθημένου της Ορθοδοξίας μας, του Οικουμενικού μας Πατριάρχη… Χρέος μας ιερό, να τιμούμε ό,τι ελληνικό στοιχείο διασώζεται, σε πείσμα όσων το επιβουλεύονται. Υποχρέωσή μας να αναπολούμε ό,τι εχάθη, να στηρίζουμε ό,τι παλεύει να επιβιώσει στις μαρτυρικές κρηπίδες της Ορθοδοξίας μας. Κυρίως, όμως, να μην λησμονούμε την ανείπωτη περιπέτεια των κατοίκων της… Σήμερα, Παναγιώτατε, επιστρέφετε και στον δικό μας τόπο! Εσείς που περιδιαβαίνετε τα τρίστρατα της οικουμένης σε μια πορεία αγάπης, ειρήνης, ενότητας, παράκλησης και επιστηριγμού των χριστιανών, βρίσκεστε ήδη ανάμεσά μας». Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε ευγνωμόνως τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ζήτησε από όλους «να αναπολήσουμε μαζί, να στοχαστούμε, να αντλήσουμε θάρρος, να μπολιάσουμε τις καρδιές μας με ανδρεία, να αφουγκραστούμε τα μιλήματα των πατέρων μας, να μεταλάβουμε των αχράντων του έθνους μας. Ας απολαύσουμε τη χαρά της σημερινής μας συνάντησης!».

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους συντελεστές της διοργάνωσης της Ναυτικής Εβδομάδος και ευχαρίστησε για τον ορισμό της Ίμβρου ως τιμωμένης περιοχής των φετινών εκδηλώσεων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Αυτή τή στιγμή, ο νους μας τρέχει στήν Ίμβρο, η οποία, τ πού μπήκαμε στό καλοκαίρι, περιμένει τά ξενιτεμένα παιδιά της νά τήν επισκεφθούν. Δοξάζουμε τόν Θεό, γιατί αυτά πού πρό ολίγων ετών φάνταζαν αδιανόητα, έγιναν στό νησί μας πραγματικότητα. Τελικά, τό «Πρόγραμμα διάλυσης», τό οποίο άρχισε νά εφαρμόζεται από τό 1964, δέν έκαμψε τό ηθικό των Ιμβρίων. Η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή εγρήγορσης, υπομονής καί ελπίδος. Καί ιδού! Τά σχολεία μας λειτουργούν καί πάλιν. Οι πύλες των ναών μας είναι ανοικτές… Είμαστε υπερήφανοι γιά τούς συμπατριώτες μας, αυτούς πού έμειναν στό νησί τά πέτρινα χρόνια, καί γι᾿ αυτούς πού έφυγαν, αλλά δέν λησμόνησαν ποτέ τήν πατρῴα γη καί μετέδωσαν στά τέκνα τους τήν αγάπη γιά τήν Ίμβρο… Εμείς προσωπικά, δέν θά πάψουμε νά αγωνιζόμαστε γιά τήν Ίμβρο, νά τήν σκεπτόμαστε καί νά τήν επισκεπτόμαστε καί νά γεμίζει η ύπαρξή μας , αιγαιοπελαγίτικη αύρα καί φως μοναδικό. Δοξάζουμε τόν Θεό της αγάπης, πού γεννηθήκαμε καί μεγαλώσαμε στήν «παιπαλόεσσα». Ομολογοῦμε ότι οφείλουμε τά πάντα στήν Ίμβρο: τήν πίστη στόν Θεό καί τήν αφοσίωση στήν Εκκλησία, τήν ιερωσύνη, τήν αγάπη γιά τόν άνθρωπο καί τή φύση, τήν αισιόδοξη διάθεση καί τήν κοινωνικότητα, τούς ανοικτούς ορίζοντες καί άλλα πολλά».

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος βράβευσε τον Βολιώτη Ολυμπιονίκη κ. Θεόδωρο Βλάχο, προπονητή της Εθνικής Ομάδος Υδατοσφαίρισης και παρακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση, το 4ο Αντάμωμα χορευτικών συνόλων Μαγνησίας.

 

Τελετή εγκαινίων της νέας στέγης της Πολιτιστικής Εστίας “Ίωνες”

Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη τελετή των εγκαινίων της νέας στέγης της Πολιτιστικής Εστίας “Ίωνες”.

Στη προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίε,

Επιτρέψτε μου σήμερα, που τελείτε τα εγκαίνια του Κέντρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “Ίωνες” να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όλης της Θεσσαλίας, στην οποία κατέφυγαν πλήθος προσφύγων από την Μικρασία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Οι πρόσφυγες απετέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του τόπου. Διακρίθηκαν στα γράμματα, το εμπόριο, την δημιουργικότητα, τον πολιτισμό και την τέχνη.
Κράτησαν όμως ζωντανές τις μνήμες του τόπου καταγωγής τους. Κέντρο της ζωής τους η Εκκλησία. Έχτισαν ναούς, όπως ο περικαλλής εδώ ναός της Ευαγγελίστριας.


Έδωσαν ισχυρή μαρτυρία ότι πιστεύουν στον Θεό και αγαπούν την παράδοση. Μας μπόλιασαν με τον πατριωτισμό της αρχοντιάς, της φιλοξενίας, της ανοιχτότητας, της νοικοκυροσύνης.
Μας βοήθησαν να κρατήσουμε ή να ξαναβρούμε ένα πνεύμα κοσμοπολιτισμού, οικουμενικότητας, όπως ο θεσμός που εσείς επάξια εκπροσωπείτε.
Και αποτελούν πηγή αληθινής προοδευτικότητας, η οποία περνά μέσα από την ανθρωπιά και την αγάπη.
Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “Ίωνες” είναι ένας τέτοιος σύλλογος που τιμά την ιστορία και το όνομά της. Κι εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε, να τιμούμε και να ενισχύουμε όσο μπορούμε το έργο της.
Το του εγκαινιάζετε, είναι η Κιβωτός της ιστορίας της ψυχής των Ιώνων. Εδώ, στην Νέα Ιωνία, που είναι ένα από τα προσκυνήματα της προσφυγιάς. Της Προσφυγιάς της Μικράς Ασίας.
Γι' αυτό και περιποιεί για όλους μας ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι εσείς, ο Πατριάρχης του Γένους μας, δίδετε την ευλογία να ξεκινήσει μία νέα περίοδος στην δράση της Εστίας αυτής, με τα εγκαίνια του Κέντρου της, του σπιτιού της, που θα αποτελέσει την βάση ώστε οι μνήμες και το ήθος της Ιωνίας να συναντήσουν τη νέα γενιά.
Γνωρίζετε από τον δικό σας κόπο με τα σχολεία της ομογένειας τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Ιωνία πως ό,τι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μένει ζωντανό, γίνεται παράδειγμα και κίνητρο και διατηρεί την ταυτότητα που δεν είναι μόνο χθες, αλλά και παρόν και μέλλον.
Να εύχεστε για όλους μας, Παναγιώτατε! Nα κρατάτε στην καρδιά σας τον τόπο αυτό, τον λαό μας, τους ορθόδοξους χριστιανούς και Έλληνες που προσβλέπουν στο πρόσωπό σας! Είμεθα ευγνώμονες για την επίσκεψή σας!»

Εγκαίνια  του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού

Τα εγκαίνια του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στην Αγριά «Άγιοι Απόστολοι» τέλεσε σήμερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την 2η ημέρα της επισκέψεώς του στον Βόλο.

Ο Παναγιώτατος και η τιμία Συνοδεία Του προσκύνησαν, κατ' αρχάς, στον παρακείμενο Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και στην συνέχεια τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δ/ντού και των εργαζομένων στον Σταθμό και πλήθους κόσμου.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία του υπάρχοντος Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Βόλο, τις ιστορικές του περιπέτειες, μέχρι να περιέλθει στην κυριότητα της Μητροπόλεως και να δώσει λύσει σε δεκάδες οικογένειες του Βόλου, αλλά και στους πολλούς εξειδικευμένους εργαζομένους του. Θύμισε, επίσης, ότι «το 2001 ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εξασφάλισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στις ελλαδικές Μητροπόλεις. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ξεκίνησε στην Αγριά την ανέγερση ενός σύγχρονου πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού σε το οποίο παραχώρησε η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού. Για να ολοκληρωθεί, όμως, το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του προγράμματος «Ελλάδα 2021». Και ιδού, σήμερα, ενώπιόν μας, η υλοποίηση ενός οράματος, το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάγκες κοινωνικές, παιδαγωγικές αλλά και πνευματικές». Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε, επίσης, ότι «ως Ιερά Μητρόπολη, αισθανόμαστε πως ανταποκρινόμαστε σε ανάγκες που άπτονται ενός από τα κορυφαία, αν όχι του κορυφαίου ζητήματος της Ελληνικής κοινωνίας: Του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το μέλλον του έθνους μας. Τα νέα ζευγάρια, πέραν των άλλων, έχουν ανάγκη υποστήριξης μέσω αξιόπιστων βρεφονηπιακών δομών, ώστε να υπερβούν την οικονομική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την σύγχρονη καθημερινότητα και να νιώσουν έμπρακτη συμπαράσταση στο απαιτητικό παιδαγωγικό έργο της οικογένειας». Τέλος, επεσήμανε και την πνευματική διάσταση του έργου ενός εκκλησιαστικού Βρεφονηπιακού Σταθμού: «Σε ποια άλλη βαθμίδα της παιδείας υπάρχει επιτακτικότερη ανάγκη θεμελίωσης μιας προσωπικής σχέσης με τον Χριστό μας και γνωριμίας με το ήθος των Αγίων μας, από αυτήν την πλέον τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία; Ο βρεφονηπιακός μας Σταθμός ανταποκρίνεται και σε αυτό, για τούτο και η συνύπαρξή του με τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, κατ΄ αντιστοιχία της συνύπαρξης του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη του Βόλου με τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, προσλαμβάνει όχι μόνο συμβολική, αλλά κατ΄ εξοχήν πνευματική και λατρευτική διάσταση».

Πατριαρχική επίσκεψη στον ΙΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα και συμμετείχε σε διευρυμένο Δ/Σ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στην συνέχεια, ευλόγησε τον ΙΑ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και απήλαυσε σύντομο πρόγραμμα Βυζαντίων ύμνων που απέδωσαν η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Τοπικής μας Εκκλησίας, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Βασιλείου Αγροκώστα και ο Γυναικείος Χορός «Αι Άδουσαι», υπό την δ/νση της Δρος Σεβαστής Μαζέρα.

Τον Παναγιώτατο, ακολούθως, προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», Πρωτοψάλτης και Καθηγητής κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράδοση της Ψαλτικής τέχνης στην επαρχία μας και στους σπουδαίους Δασκάλους, ζώντες και κεκοιμημένους, που εργάστηκαν αόκνως για την προαγωγή της. Από την μεριά του, ο Παναγιώτατος επαίνεσε τους Δασκάλους της Σχολής μας και τους Ιεροψάλτες μας, διότι «οργίζεσθε αόκνως καί φιλοτίμως, ώστε νά προσθέσετε «τό λιθαράκι» σας, εις τό λαμπρό καί επίζηλο οικοδόμημα πού λέγεται ορθόδοξος «εκκλησιαστική μουσική». Ο κ. Βαρθολομαίος μνημόνευσε ειδικώς τον αείμνηστο Δάσκαλο και Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο και την ιστορική επίσκεψή του στην Πόλη το 1960, η οποία άφησε εποχή, για τους φιλόμουσους του Φαναρίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αυτού του μεγάλου διδασκάλου είστε άπαντες συνεχιστές σήμερα καί διακρίνεσθε, οπωσδήποτε, διά τήν σοβαρή καί προσεκτική προσέγγισι της μουσικής των πατέρων μας, ώστε αυτή νά μή απολέση τά ποιοτικά χαρακτηριστικά της, τήν σπάνια καλλιτεχνική της αξία καί τήν λειτουργική της βαρύτητα, αλλά νά συνεχίση μέ αξιώσεις, εντός του συγχρόνου κόσμου, νά εκφράζη τήν διαχρονική ψυχική ανάγκη του άνθρωπου νά επικοινωνήση μετά του Θεού».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση