Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο “Λευτέρης” αρχαιότερος φάρος μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας
Ο “Λευτέρης” αρχαιότερος φάρος  μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας

Ο “Λευτέρης” αρχαιότερος φάρος μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας

Ο πιο ρχίος όμως φάρος “Λευτέρης” σηματοδοτεί έναν από τους πιο επικίνδυ υφάλους του Αιγαίου στο μπουγάζι πλάτους 2,5 μιλίων μεταξύ Σκιάθου και ς και κατασκευάστηκε από τον Ξέρξη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σκιαθίτης συγγραφέας και Γιώργος Σανιδάς,με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των φάρων χθες που πολλοί τους επισκέφθηκαν ανά την Ελλάδα, ο ύφαλος αυτός βρίσκεται μόλις 1-2 μ κάτω απ' το νερό, εκτείνεται προς το βορρά καμιά 200αριά και προς τη δύση, περίπου 80. 

Απ' την πλευρά της Σκιάθου μάλιστα, είναι τα ρηχά ‘Ελενα' που κάνουν το πέρασμα αδύνατο για μεγάλα πλοία. Εκεί, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι Πέρσες έχασαν πολλές τριήρεις.

Γι' αυτό ο Ξέρξης το 480 π.Χ, έχτισε αλεώριο (ψηλό πύργο) που θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό κτίσμα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα), 2,5 αιώνες πριν κτιστεί ο φάρος της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε δολομίτης από τα ορυχεία της Σηπιάδας στη χερσαία Μαγνησία.

Ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι τμήματα του κτίσματος που κατέπεσε ανελκύθηκαν από δύτες του πολεμικού ναυτικού το το 1928 και βρίσκονται σήμερα στο προαύλιο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Πειραιώς. Παρά το φάρο, σημειώθηκαν και νεότερα ναυάγια στο σημείο, όπως του γερμανικού φορτηγού «» το 1931 που μετέφερε κ.λπ. και πρόσφατα, το 1999 του φορτηγού «Βέρα» που κουβαλούσε σκουριά.

Ο ίδιος είπε ότι δυστυχώς το γεγονός γνωρίζουν ελάχιστοι και οι ογκόλιθοι που ανελκύσθηκαν και έκαναν ένα μνημείο στο προαύλιο της ναυτικής διοίκησης στον Πειραιά δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς. “Θα πρότεινα να στηθεί ένα μνημείο στο νησί ή να δημιουργηθεί ένα μουσείο καθώς έχουμε και άλλες αρχαιότητες και να φιλοξενηθεί εκεί. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι ογκόλιθοι βυθισμένοι στη θάλασσα και καλό θα ήταν να συνεχιστεί η έρευνα”, κατέληξε.

(σ.σ.Η φωτογραφία προέρχεται από το της φιλολόγου και ιστορικής ερευνήτριας, κυρίας Κατερίνας Κουρκούμπα-Δελακου, με τίτλο: «Η ΣΚΙΑΘΟΣ».)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση