Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο καιρός “τρελάθηκε”; Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης
Ο καιρός “τρελάθηκε”;  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Ο καιρός “τρελάθηκε”; Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού μεταβολή του καιρούαναμένεται αύριο Παρασκευή (06-08-2021), με κύρια χαρακτηριστικά: τη λήξη του καύσωνα στις περισσότερες περιοχές, την επικράτηση ενισχυμένων ανέμων και τις τοπικά ισχυρέςκαταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο αναλυτικά:
1. Η θα σημειώσει αισθητή πτώση στη δυτική και τη βόρεια , όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η θα υποχωρήσει κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου.
2. Ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τόσο στα πελάγη και τα νησιά όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές. Από το απόγευμα στη βόρεια , με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου που είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς.
3. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Το Σαββατοκύριακο (07,08-08-2021) η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά έως τους 40 με 42 βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Καλούνται οι πολίτες:

Καταιγίδες-Βροχές
Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
– Να προφυλαχτούν αμέσως  σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Θυελλώδεις άνεμοι
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
– Να ασφαλίσουν  τις πόρτες και τα .
– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Καύσωνας

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το κάτω από τον ήλιο.

-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

-Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

-Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά 

-Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

-Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

-Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

-Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

-Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

-Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ειδικότερα, παρακαλούνται οι πολίτες:

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.
-Να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο (@EMY_HNMS).

– Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα , οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

-Σε περιπτώσεις ανάγκης,  επικοινωνείτε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- ΕΚΑΒ 166).

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και Σποράδων καθώς και των Δήμων να είναι σε επιφυλακή με το απαραίτητο προσωπικό και να μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464 , 24213-52459.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση