Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο Ίρμα δοκιμάζει την Φλόριντα: στους τρεις οι νεκροί
Ο Ίρμα δοκιμάζει την Φλόριντα: στους τρεις οι νεκροί

Ο Ίρμα δοκιμάζει την Φλόριντα: στους τρεις οι νεκροί

Τα πρώτα θύματα του φονικού τυφώνα Ίρμα – που υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 αλλά παραμένει επικίνδυνος –  μετρά η Φλόριντα καθώς στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ανεμοι η ταχύτητα των οποίων έχει φτάσσει έως και τα 215 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνουν την περιοχή και απειλούν την πολιτεία με εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη του νερού ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα.

Το «μάτι» του Ίρμα σαρώνει αυτήν την ώρα τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στο νότιο τμήμα της παράκτιας πόλης Ναπλς, όπως έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Στις 22.35 ώρα Ελλάδας (15.35 τοπική ώρα) έφθασε στο Μάρκο Άιλαντ συνοδευόμενο από ανέμους που πνέουν σε ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα.

Στην Τάμπα, ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε επ' αόριστον απαγόρευση αρχής γενομένης από τις 18.00 τοπική ώρα σήμερα, καθώς προσεγγίζει ο τυφώνας.
 Βυθίστηκε το Μαϊάμι: Κεντρικοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποταμούς από νερό
 Μεγάλα τμήματα της πόλης του Μαϊάμι βρίσκονται ήδη κάτω από τη στάθμη του νερούγερανοί και κτίρια καταρρέουνενώ ξένα μέσα αναφέρουν πλημμύρες και στο οικονομικό κέντρο της πόλης.
 Η πορεία του τυφώνα Ίρμα προς τα δυτικά, είναι «το χειρότερο σενάριο» για μερικές από τις κομητείες στην Φλόριντα, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA) με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι ο τυφώνας εκτός από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, θα προκαλέσει και μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.

Ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν από τις Παρθένες Νήσους τις μεγάλες και τον θάνατο τουλάχιστον 5 ατόμων

Σημειώνεται ότι εντολή εκκένωσης έχουν λάβει πάνω από 6,3 εκατ. άνθρωποι στην Φλόριντα.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, Ρικ Σκοτ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δυτική ακτή. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διαθέσει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου η Φλόριντα ν' αποκαταστήσει τις ζημιές από το πέρασμά του, καθώς αναμένεται να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφία του CNN: Σφοδροί οι άνεμοι στο Μαϊάμι, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση μέχρι τις 19.00

Επίσης, ο κυβερνήτης Σκοτ ανησυχεί για το ύψος των θαλασσίων κυμάτων που θα προκαλέσει ο «φονικός» Ίρμα, καθώς πλησιάζει από την Φλόριντα προερχόμενος από τον Κόλπο του Μεξικού.

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντας υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον τυφώνα.

«ια να είμαστε ξεκάθαροι, Μην πυροβολείτε εναντίον του Ίρμα. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» επισημαινόταν στο μήνυμα που ανήρτησε στο το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντα που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν τον τυφώνα

Παρακολουθήστε live την πορεία του Ιρμα:

Πάνω από 72.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε 390 καταφύγια στην πολιτεία σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη, ενώ πάνω από δύο εκατομμύρια καταναλωτές σε 24 κομητείες της Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

περισσότερων από 12 εκατομμυρίων γευμάτων τις επόμενες 10 ημέρες στονότιο τμήμα της Φλόριντα αποφάσισε το Πεντάγωνο. Αξιωματούχοι της Φλόριντα λένε ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία 2.000 εθνοφρουροί για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ίρμα άφησε τουλάχιστον 28 νεκρούς στην ,ενώ απειλεί ζωές και στη Φλόριντα.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια. Μεταξύ των πόλεων σε κατάσταση συναγερμού είναι και η Ατλάντα. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τους κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Νότιας Καρολίνας και του για τον βέλτιστο διαπολιτειακό συντονισμό των αρχών.

 

Η έκταση της καταιγίδας είναι τεράστια, καθώς καλύπτει 112.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία της Φλόριντα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση