Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο Εμανουέλ Μακρόν επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας

Με ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως τουλάχιστον του 65,8% φέρεται να εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Ε' αλλικής Δημοκρατίας ο υποψήφιος του κινήματος En Marche!, Εμανουέλ . Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει το 34,2% των ψήφων.

Η τελετή ορκωμοσίας, όποτε και θα παραδώσει τα καθήκοντά του ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου. Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της αλλίας θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς μέχρι σήμερα ο νεότερος ήταν ο Ναπολέων ο Γ', ο οποίος εξελέγη σε ηλικία 40 ετών το 1848.

«Ανοίγει μία νέα σελίδα»

Με αυτοσυγκράτηση, αλλά ευτυχής για την επιτυχία του, ο απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό υπό της επευφημίες των υποστηρικτών του. Στην πρώτη του επίσημη μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε για την εσωτερική και τη διασφάλιση της διεθνούς πορείας της Γαλλίας. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, τα ζωτικά της συμφέροντα, την εικόνα της. Θα δεσμευθώ ενώπιόν σας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, είναι ο πολιτισμός μας που διακυβεύεβεται, ο τρόπος μας να είμαστε ελεύθεροι. Απευθύνω στα έθνη του κόσμου τον χαιρετισμό της αδερφικής Γαλλίας.», είπε ο ίδιος. «Αγαπητοί συμ, μία νέα σελίδα στην μακρά ιστορία μας ανοίγει απόψε. Θέλω να είναι εκείνη της ελπίδας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος. «Λέω σε όλους ότι η Γαλλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας στο έδαφός της, όπως και στη διεθνή δράση. Όσο και να διαρκέσει η μάχη, θα την οδηγήσουμε», συνέχισε. «Θα αγωνισθώ με όλες τις δυνάμεις μου ενάντια στο διαχωρισμό που μας χτυπά. Αγαπώντας τη Γαλλία, θα υπηρετήσω με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο όνομά σας. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία», κατέληξε.

Αναγνώρισε την ήττα της η Λεπέν

Λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων προβλέψεων η Λεπέν ανέβηκε στο βήμα και συνεχάρη τον αντίπαλό της, αν και δε δίστασε να «επιτεθεί» στους αποκλεισθέντες υποψηφίους του α' γύρου, που έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Μακρόν. «Με αυτό το ιστορικό , οι Γάλλοι κατέστησαν την συμμαχία των πατριωτών της αντιπολίτευσης. Καλώ όλους τους πατριώτες να ενωθούν, ώστε να συμμετάσχουν στην αποφασιστική μάχη που μας περιμένει από αυτή τη νύχτα και έπειτα», τόνισε η ίδια. «Τα κόμματα που υποστήριξαν τον Μακρόν δυσφήμισαν τον εαυτό τους και έχασαν τη νομιμοποίησή τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Τέλος, η Λεπέν έκανε λόγο για μάχη μεταξύ των «οπαδών της παγκοσμιοποίησης» και τους «πατριώτες».

Χαμηλότερη από το αναμενόμενο η συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία άγγιξε το 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό . Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει πτωτική πορεία σε σύγκριση με τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2002, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.

 

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση