Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Προχωρά η επίλυση του ζητήματος των ορίων των οικισμών στο Πήλιο
Προχωρά η επίλυση του  ζητήματος των ορίων των οικισμών στο Πήλιο

Προχωρά η επίλυση του ζητήματος των ορίων των οικισμών στο Πήλιο

Ο Χρ. Τριαντόπουλος στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός- Αγροτουρισμός και νέες τάσεις εν μέσω Πανδημίας» συμμετείχε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Ο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», ενώ στη δευτερολογία του στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της οριοθέτησης των οικισμών στο Πήλιο, το οποίο και ετέθη από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων του Πηλίου.

Ειδικότερα, στη δευτερολογία του, ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα για την πορεία επίλυσης του ζητήματος των ορίων των οικισμών του Πηλίου – ένα ζήτημα που απασχολεί σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία
ολοκλήρωσης των προδιαγραφών για τη μεθοδολογία οριοθέτησης των οικισμών μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις διατάξεις του ν. 4759/2020.

Επίσης, έχουν εγκριθεί τα τεχνικά δελτία από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα χρήματα είναι διαθέσιμα προς το ΤΕΕ, το οποίο θα αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, ετοιμάζονται τα τεύχη του διαγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 350.000 ευρώ και ήδη έχει εγκριθεί η πίστωση.

Μόλις εγκριθούν οι προδιαγραφές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα γίνει και η δημοπράτηση. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δύο με τρεις μήνες».

Κλιματική κρίση, αυτοδιοίκηση και τουρισμός

Επίσης, Χρ, Τριαντόπουλος παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Ο τουρισμός στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών είναι πιθανό να καταστούν πιο συχνά, δημιουργώντας -πλέον- νέες συνθήκες και δεδομένα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η απάντηση εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

-Πρώτον, στην εδραίωση της πράσινης ανάπτυξης, ώστε να περιοριστούν οι δυνάμεις και οι συνθήκες που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Η πράσινη ανάπτυξη συνιστά, άλλωστε, προτεραιότητα τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το επίπεδο, η χώρα πρωτοπορεί στο διεθνές σκηνικό και τις διεθνείς συνεργασίες.

-Δεύτερον, στην πρόληψη έναντι των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πεδίο εντάσσονται τα έργα αντιπυρικής προστασίας και η εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων για την παρακολούθηση και διαχείριση των δασών, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ετοιμότητας, στο πλαίσιο των οποίων η Κυβέρνηση υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων (όπως στη Βόρεια Εύβοια).

-Τρίτον, στην αποκατάσταση μετά από μία φυσική καταστροφή, με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς.

Η αποτελεσματικότητα των εν λόγω πυλώνων εδράζεται στη στενή συνεργασία όλων – με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι καθοριστικός.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτουν και προκλήσεις για τον τουριστικό και δη τον αγροτουριστικό κλάδο, οι οποίοι θα πρέπει να εναρμονιστούν δημιουργικά με τις νέες συνθήκες. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η στενή συνεργασία κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων είναι κρίσιμη και αναγκαία για το επιθυμητό αποτέλεσμα».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέλος Ιουνίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - https://t.co/SjL0VtPdrs -

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

"Αλιεύοντας" την είδηση