Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ο ΑΔΜΗΕ, ο Δήμος Σκιάθου, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης και το Μπούρτζι της Σκιάθου
Ο ΑΔΜΗΕ, ο Δήμος Σκιάθου, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης και το Μπούρτζι της Σκιάθου

Ο ΑΔΜΗΕ, ο Δήμος Σκιάθου, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης και το Μπούρτζι της Σκιάθου

Έχοντς ως προτεριότητα την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου της Σκιάθου, το Μπούρτζι, ο θα καταθέσει μελέτη αποκατάστασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς ς.

Το κόστος που απαιτούσε η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, μετά από αίτημα του Δήμου Σκιάθου.

Η πρόταση έγινε από το Δήμο, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου, όπου συμμετείχαν ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης, ο αρόεδρος Ιωάννης Μάργαρης, ο αναπληρωτής γενικός οικονομικός διευθυντής Ιάσωνας Ρουσόπουλος και η Ειρήνη Τσέβη υπεύθυνη της Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΑΔΜΗΕ.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για το πολύ σημαντικό έργο της Διασύνδεσης του νησιού στο Σύστημα Υψηλής Τάσης μέσω της Εύβοιας, με το οποίο θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα της υφιστάμενης Διασύνδεση των Σποράδων με την περιοχή του Πηλίου.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου 150 kV ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, η οποία διήρκησε μία εβδομάδα περίπου και ολοκληρώθηκε με την προσαιγιάλωση του καλωδίου υψηλής τάσης στη παραλία Ξάνεμος της Σκιάθου.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η είναι έργο-ορόσημο για τα νησιά των Σποράδων, καθώς όλο το σύμπλεγμα θα εξασφαλίσει ασφαλή ηλεκτροδότηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ο ΑΔΜΗΕ ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Σκιάθου  και ανέθεσε τη σύνταξη των μελετών στο γραφείο του Γιάννη Κίζη. Ο Γιάννης Κίζης είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και διευθύνει το “Γραφείο Κίζη Α.Ε. Αρχιτεκτονικής & Design”.

Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε ιστορικό περιβάλλον, στον τομέα της παραδοσιακής κατασκευής και της αναστηλωτικής πρακτικής. Έχει γράψει βιβλία για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο , στη Θράκη και στη .

Τιμήθηκε τρείς φορές από την “Europa Nostra” και διακρίθηκε επανειλημμένα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, που έκανε δεκτό αίτημα του Δήμου, και στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων της Εταιρικής Υπευθυνότητας όχι μόνο ανταποκρίθηκε αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση της σύνταξης των μελετών αποκατάστασης του κτηρίου Μπούρτζι, αλλά ανέθεσε τη μελέτη σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, στο γραφείο Κίζη. Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς ς, Ρέα Γεωργίου για την αποτελεσματική συνεργασία, όπως και τον Γιάννη Κίζη, που ανέλαβε προσωπικά τη γενική επίβλεψη των εργασιών που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση των μελετών. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν σημαντικά έργα για το νησί. Επόμενος στόχος να κατατεθεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτηρίου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.” δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Το κτήριο

Το κτήριο Μπούρτζι χρίζει άμεσης επέμβασης, στις στέγες, στις όψεις, στα κουφώματα, στον περιβάλλοντα χώρο με σημαντικότερη αντιμετώπιση ζημίας τη στερέωση της βορειοανατολικής περιοχής του αναλημματικού τοίχου, η πρόβλεψη βέβαια της πρόσβασης σε όλους τους χώρους για άτομα με ή μειωμένη κινητικότητα.

Το σχολείο στο Μπούρτζι της Σκιάθου κτίσθηκε το 1906 βάσει της τυπολογίας του διταξίου εκπαιδευτηρίου της εποχής.

Αρθρώνεται από βάση, κορμό και στέψη, κατά την νεοκλασική ρυθμολογία (εικ. 14).

Η πρόσοψή του, δυτική, χαρακτηρίζεται από το υπερυψωμένο προστώο τριών ανοιγμάτων, με τρεις πεσσούς και δύο τερματικές παραστάδες (εικ. 15).

Το Μπούρτζι είναι σε σχέδια του Νομομηχανικού Δημητρίου Καλλία, στον οποίο ανατέθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Μαΐου 1894 «Περί του τρόπου κατασκευής των σχολείων», ο σχεδιασμός των σχολείων της χώρας.

Ο Δ. Καλλίας στη συνέχεια σχεδίασε 4 τύπους σχολείων που εγκρίθηκαν στις 20 Απριλίου 1898 από τον υπουργό Παιδείας Α. Ράλλη.

Πρόκειται για τα σχολεία που συναντάμε σχεδόν στα περισσότερα χωριά και πόλεις της Ελλάδας και που αναφέρονται συνήθως σαν «σχολεία Συγγρού», γιατί την ίδια εποχή, το 1899, ο Ανδρέας Συγγρός άφησε με διαθήκη γενναίο κληροδότημα για την ανέγερση διδακτηρίων.

Από το 1895 και μέχρι το 1910, που οργανώθηκε η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας κτίστηκαν 358 τέτοια σχολεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση