Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ντράγκι: «Μόνο με βιώσιμο χρέος στο QE»
Ντράγκι: «Μόνο με βιώσιμο χρέος στο QE»

Ντράγκι: «Μόνο με βιώσιμο χρέος στο QE»

Διαψεύδουν Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ τα σενάρια της Bild

Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από άλλους θεσμούς, δηλαδή χωρίς την επίσημη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση που προωθείται από το Eurogroup, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη χώρα που θα της επέτρεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεύτερον θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Εν συνεχεία, η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια. Οι παραπάνω δηλώσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δεν αναμένεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατίθεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, για το φθινόπωρο. Επιπλέον, διαλύουν τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη στο QE εάν το Eurogroup παρείχε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

 «Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος στο προηγούμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντράγκι και προσέθεσε πως καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που έγινε τον προηγούμενο μήνα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας πρώτη φορά δημόσια μετά το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup, έδειξε το μέγεθος της δυσκολίας να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο άλλωστε αναμένεται να τελειώσει τους επόμενους μήνες.

Για την ελληνική κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς το θετικό αφήγημα που χρησιμοποιούσε ο κ. Τσίπρας, ότι με τη λήξη της αξιολόγησης το χρέος της χώρας θα κριθεί βιώσιμο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνέχεια θα μπορέσει να βγει στις αγορές, μεταφέρεται για το φθινόπωρο, το νωρίτερο, και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Όπως είναι η κατάσταση τώρα, η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup, 15 Ιουνίου, μπορεί μόνο να περιμένει την εκταμίευση της δόσης, πάνω από 7 δισ. ευρώ, αλλά όχι τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τις ίδιες προειδοποιήσεις είχε στείλει και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι, παρόλο που η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να περάσει ορισμένα ακόμη εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Οπως τόνισε στο πρακτορείο Reuters, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας και το ΔΝΤ πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Διαψεύδουν Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ τα σενάρια της Bild

Τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από την επόμενη καταβολή δόσης τον Ιούλιο, εάν οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διαψεύδουν με δήλωσή τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «αυτό δεν είναι αλήθεια, θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου».

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα είπε: «Η Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα αποπληρώσουμε τη δόση του Ιουλίου. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε παράλληλα: «Αυτό που είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν είναι το θέμα, καθώς όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μια εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί για να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία».

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει σε δημοσίευμα ότι «η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της».

Μάλιστα ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες».

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο.

Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

 

Πηγή: k
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα των διαφημιστών για κατάργηση της εισφοράς διαδικτύου υπέρ #ΕΔΟΕΑΠ… - https://t.co/TSZJt7zjiz -

  • Επίσκεψη Αθανάσιου Λιούπη στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/5rl2pTkhCr -

  • OI #Locomondo στην παραλία Καλλιφτέρη της Αφήσσου - https://t.co/ASPs4nEVaP -

"Αλιεύοντας" την είδηση