Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Nτιμπέιτ: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Nτιμπέιτ: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Nτιμπέιτ: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ μετξύ των έξι πολιτικών ρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Οι τοποθετήσεις τους για την Οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την Υγεία, την Παιδεία τους θεσμούς και τη Νέα Γενιά.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Κυβερνητικά στελέχη για το debate

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη μετά την αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων.

Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του».

Μητσοτάκης μετά το ντιμπέιτ: Τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα

«Οκτώ χρόνια ήταν πολλά για να γίνει ντιμπέιτ. Ήταν χρήσιμο. Οι πολίτες έβγαλαν συμπεράσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μετά το ντιμπέιτ.

«Τετοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται περισσότερεες και με μεγαλύτερη συχνότητα», πρόσθεσε. «Προσωπικά μίλησα για μια πιο παραγωγική, πιο ισχυρή, Ελλάδα. Η τελική αξιολόγηση, θα κριθεί σε δέκα μέρες από τώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δήλωση Βαρουφάκη κατά την αποχώρηση του

«Έχουμε κυβερνητικό σχέδιο που βασίζεται στην κατάργηση του σχεδίου και την κατάργηση του καρτέλ ενέργειας. Το σύστημα Δήμητρα θα απεγκλωβίσει τον λαό από τα χαράτσια των τραπεζών».

00:08

Δήλωση Βελόπουλου κατά την αποχώρηση του

«Ελεύθερα να ρωτούν οι δημοσιογράφοι ό,τι θέλουν στο επόμενο. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά επιχειρηματίας».

00:05

Μητσοτάκης – Καταληκτική δήλωση

Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση για το δικό τους μέλλον

Πιστεύω, κάνοντας τον απολογισμό μίας δύσκολης τετραετίας, μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι παρέμεινα συνεπής και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.

Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον και έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα του 2027.

Μία Ελλάδα που θα φέρει την ανεργία κάτω από το 10% με πολλές καλές θέσεις εργασίας. Να ανέβει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Οι νέοι να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν στην πατρίδα μας

Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε.

Έχουμε σαφές σχέδιο για την Υγεία για το πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο, ακόμα και σε επίπεδο νοικοκυριού, αγρότη.

Να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα.

00:05

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που είχε διάρκεια 3 ωρών

00:00

Τσίπρας – Καταληκτική δήλωση

  • Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μια μεγάλη αλλαγή.
  • Οι νέοι και οι νέες βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται. Νοικοκυριά ανησυχούν ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς.
  • Ψηφίζουμε με απλή αναλογική και απλή λογική – νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή, για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τον πολίτη.
  • Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε με εντιμότητα. Βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αλλά δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας.
  • Θέλουμε δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη παντού.
23:57

Ανδρουλάκης – Η καταληκτική δήλωση

Στις 21 Μαΐου κριθεί αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα. 15 χρόνια οικονομική κρίση, ανισότητες, ανεργία. Τώρα η χώρα είναι στο επίκεντρο της θεσμικής παρακμής. Χρειάζεται μεγάλες θεσμικές αλλαγές προς όφελος του πολίτη.

Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών. Τι κυβέρνηση θα έχουμε, μία που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς;

Λέω λίγα πράγματα και πάρα πολύ συγκεκριμένα.

Εμπιστοσύνη, χρειάζεται αξιοκρατία και διαφάνεια. Οι θέσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων να μη στελεχωθούν από κομματικά παιδιά.

Αξιοπρέπεια, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία.

Ανάπτυξη και προοπτική. Μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις για καλές θέσεις εργασίας.

23:57

Ανδρουλάκης: Η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λίγες ευκαιρίες

Στην 6η και τελευταία ενότητα της τηλεμαχίας για τη Νέα Γενιά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ANT1) τόνισε ότι «η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι' αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».

Για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη, με ώριμη αγορά εργασίας, με καλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.

Παράλληλα είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της καθημερινότητας τους και έφερε ως παράδειγμα την κοινωνική , όπως στην Πορτογαλία όπου «τρέχει» πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες. «Κάτι ανάλογο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

23:56

Βελόπουλος: Όχι στο ακαταδίωκτο, να «ματώσουν» οι κομματικοί τους

Συνάντησα τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Δεν με κάλεσαν στην εκπομπή τους. Εξαιρώ τον ΑΝΤ1 και την ΕΡΤ και λίγο τον Alpha. Εχω πικρία πολιτική, δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να αναλάβει κάποιος που αγαπά την πατρίδα, το έθνος. Να έχεις πρόγραμμα αλλά να μη λες ψέματα ότι έχεις πρόγραμμα.

Εχουμε το σχέδιο αρκεί να «ματώσουν» οι κομματικοί τους, οι ανεξάρτητες αρχές, όλοι αυτοί που βολεύτηκαν. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι στο ακαταδίωκτο.

Το πολιτικό προσωπικό δεν λέει όλη την αλήθεια. Εμείς στην Ελληνική Λύση μπορούμε να ξανακάνουμε του Ελληνες περήφανους.

23:52

Τσίπρας: Στόχος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά να αβγατίσει η πελατεία των κολεγίων

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον Παναγιώτη Στάθη (OPEN) στο πλαίσιο της τελευταίας ενότητας για τη «Νέα Γενιά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τέτοιο μέτρο, τονίζοντας πως όταν έχεις «κλειστό αριθμό παιδιών» που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον «βαθμό δυσκολίας των θεμάτων». Ως εκ τούτου, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά όπως υπογράμμισε η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να ”αβγατίσει” η πελατεία των κολλεγίων.

Προσέθεσε δε, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής προκειμένου να ”αναζοωγονηθούν” και τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Τέλος, σε ερώτηση ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί σημείο αναφοράς τον Α. Παπανδρέου, τον Χ. Φλωράκη ή τον Λ. Κύρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα», κατέληξε.

23:50

Κουτσούμπας – Καταληκτική δήλωση

  • Οι παριστάμενοι, ειδικά Μητσοτάκης και Τσίπρας, αλλά κι ο κ. Βαρουφάκης ως πρώην υπουργός, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων όπως ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑΟΣ, έχουν ευθύνη για την κατάσταση.
  • Είναι μέρος του προβλήματος, άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.
  • Η νέα κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή, ο λαός και η νεολαία πρέπει να πάρει τα μέτρα του και να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί έτσι θα είναι δυνατός ο λαός.
23:50

Μητσοτάκης: Να καταθέσουμε τα προγράμματά μας είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην ΤτΕ για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε ένα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Νέα Γενιά» και σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA) τι βαθμό βάζει στον εαυτό του απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».

Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως δεκαοχτάχρονος, στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ είπε: «Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό. Να κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι' αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».

23:49

Ανδρουλάκης: Η θέση μας είναι: Να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας και την προστασία του Περιβάλλοντος ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα (MEGA) εάν συμφωνεί με τη θέση για επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο κι αυτό είναι προϋπόθεση για να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Και τώρα το Δημόσιο έχει το 34% και κάνει κουμάντο. Ακόμη το 50% να είχε πάλι το ίδιο θα ήταν. Είναι σαφές. Η θέση μας είναι: Να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μειωθεί η εξάρτηση από το και θα μειωθούν τα μεγάλα πάρκα ΑΠΕ. Παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων από αγρότες και ιδιώτες στις στέγες κι έτσι θα μειωθεί και το Περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

23:48

Βαρουφάκης: Μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Στην τελευταία ενότητα, για τη Νέα Γενιά, και απαντώντας στην δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη (Σκάι), ο Γ. Βαρουφάκης έκανε αντιδιαστολή μεταξύ ς στα πανεπιστήμια και της «πανεπιστημιακής αστυνομίας τύπου Κεραμέως». Επέμεινε, ειδικότερα, στη διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου, της διακίνησης ιδεών. Κατηγόρησε, εξ άλλου, την κυβέρνηση ότι είτε δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργούν ιδρύματα, όπως το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη, είτε το έχουν καταλάβει και ψεύδονται παίζοντας ένα έργο σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο.

Δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ έκανε λόγο για κλίμα εμφυλίου πολέμου, που «καλλιεργεί η Μητσοτάκης Α.Ε., με στόχο την υποβάθμιση των πανεπιστημίων μας».

23:46

Η Μάρα Ζαχαρέα ρωτά τον Κυριάκο Βελόπουλο. Πιστεύετε ότι το κλίμα επηρεάζει τους νέους, τους φέρνει πιο κοντά στην πολιτική ή θεωρούν ότι κάποιος τους κοροϊδεύει;

Απάντηση Βελόπουλου:

  • Πολιτικοί επί 12 χρόνια λένε ψέματα στους νέους. Τα παιδιά διαβάζουν, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις.
  • Όταν άκουσα τον Μητσοτάκη να λέει ότι είχε φθορά η κυβέρνηση του από τα Τέμπη ενοχλήθηκα.
  • Ζητουν από τα παιδιά να πάνε να δουλέψουν με 600 ευρώ στα κάτεργα των νησιών.
  • Κάποια παιδιά τα βολεύουμε, 18, 20, 22 ετών, τα παίρνουμε σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα.

Follow up:

Οι δεύτερες εκλογές αν προκύψουν θα γίνουν αρχές Iουλίου. Σας προβληματίζει ότι πολλά νεα παιδιά πμορεί να μην ψηφίσουν;

Απάντηση: 

  • Ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε θετικά. Αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Ο νέος έχει όραμα, έχει ελπίδα.
23:46

Κουτσούμπας: Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας με εργατική-λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα για την «ανεξέλεγκη ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά» στην ενότητα «Περιβάλλον-Ενέργεια» είπε ότι το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ' επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας και οι αυτοαπασχολούμενοι της πατρίδας μας να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα. Άρα, πρέπει να μπει ένα φρένο που αυτό μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική-λαϊκή εξουσία.

Και εδώ ερχόμαστε ξανά στο ζήτημα της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης». Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την «προοδευτική» κυβέρνησή του-μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα και αυτό αφορά και την Ενέργεια και τις Μεταφορές και την Παιδεία.

Αν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες Ενέργειας με κοινωνικοποίηση και με ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των επιστημόνων, και αυτή είναι η πρόταση και το πρόγραμμα του ΚΚΕ, η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος έχει παραγωγικές δυνατότητες μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές Ενέργειας, λιγνίτη, γεωθερμία, υδροηλεκτρισμό, ανανεώσιμες . Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς, πως πας στην ανάπτυξη ως κράτος, ως κοινωνία και βεβαίως ποιoς έχει την εξουσία και αυτή την ιδιοκτησία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση