Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ντάϊσελμπλουμ: Πολύ μικρές οι αλλαγές που επιτρέπει το πρόγραμμα στη νέα Ελληνική κυβέρνηση
Ντάϊσελμπλουμ: Πολύ μικρές οι αλλαγές που επιτρέπει το πρόγραμμα στη νέα Ελληνική κυβέρνηση

Ντάϊσελμπλουμ: Πολύ μικρές οι αλλαγές που επιτρέπει το πρόγραμμα στη νέα Ελληνική κυβέρνηση

Το πρώτο όχι ολοκληρωτικά αφιερωμένο Εurogroup στην μετά από περίπου 7 μήνες συνεχών συνεδριάσεων με θέμα το  ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το βασικό μήνυμα προς την χώρα είναι να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος καθώς είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η τους επόμενους μήνες είναι πάρα πολλές.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους στο τραπέζι του Eurogroup ότι συνεχίζεται η δουλειά για την εφαρμογή του προγράμματος- που δεν απαιτεί νομοθετικό έργο-  έτσι ώστε να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος.

Τα επόμενα βήματά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ακόμα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου “είναι πολλά”  όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί ενώ ανέφερε συγκεκριμένα την μεταρρύθμιση στο την ανεξαρτησία της διεύθυνσης εσόδων αλλά και την κατάρτισή του προϋπολογισμού για το 2016 ανάμεσα σε αυτά. “Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς να αλλάξουν στην ουσία τους” είπε.

Στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με μία νέα κυβέρνηση  ο κ. Ντάϊσελμπλουμ αλλά και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ήταν ξεκάθαροι στην τοποθέτηση τους λέγοντας  ότι οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν θα ήταν πολύ μικρές κυρίως στα σημεία του προγράμματος ου δεν είναι συμφωνημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια όπως το εργασιακό. Συγχρόνως  ο κ. Ντάϊσελμπλουμ τόνισε πως “ είναι ξεκάθαρο αυτή την στιγμή ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο”  όπως είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα μήνυμα στην Αθήνα ότι η τήρηση του μνημονίου είναι κάτι δεδομένο.

Για τον κ. Κερέ είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πρώτη τον Οκτώβριο ώστε να γίνει η επόμενη όπως έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Πιο αυστηρός ήταν ο επικεφαλής του  ESM , Kλάους Ρέγκλινγκ που τόνισε ότι υπάρχουν άλλα 3 δις που αναμένονται να εκταμιευθούν αν κάνει και η Ελλάδα μια σειρά από προαπαιτούμενα ενώ τόνισε ότι μπορεί  οι οίκοι ς να αντέδρασαν στην συμφωνία του Αυγούστου για το νέο “αλλά με τα πρώτα προβλήματα αυτά τα νέα μπορούν πολύ εύκολα να αντιστραφούν.”

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση