Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ντάισελμπλουμ: «Την Τρίτη η σύγκληση του Euroworking Group»
Ντάισελμπλουμ: «Την Τρίτη η σύγκληση του Euroworking Group»

Ντάισελμπλουμ: «Την Τρίτη η σύγκληση του Euroworking Group»

Από το Χίλτον αποχώρησαν λίγο μετά τις  7 το απόγευμα της Κυριακής οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης προκειμένου να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να συμμετάσχουν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Οι υπουργοί αναμένεται να επιστρέψουν στη συνέχεια στο ξενοδοχείο προκειμένου να συνεχισθούν οι με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η επιθυμεί να κλείσει απόψε η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών αύριο, ειδικά, καθώς η εκκρεμότητα στην επίτευξη της συμφωνίας καθυστερεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να έχει επικοινωνία ο πρωθ με ομολόγους του σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Euroworking Group όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν τάισελμπλουμ. Μάλιστα ο κ. τάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ ς και δανειστών και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε αρκετά θέματα.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την εξεύρεση λύσης στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που είναι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της ς των «κόκκινων» – και ιδίως των επιχειρηματικών – δανείων.

Οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεν οδήγησαν σε συμφωνία επί των παραπάνω ζητημάτων και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν, πάντως, ότι υπήρξε πρόοδος.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, παραμένουν σημαντικές διαφορές τόσο στα κριτήρια βάσει των οποίων θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, όσο στη διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων. Για το τελευταίο, υπό συζήτηση είναι το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, καθώς και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές.

Η Αθήνα προτείνει τα δάνεια αυτά να τα εξαγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα συμπράττουν με τράπεζες, ενώ οι φορείς που θα τα αναλαμβάνουν θα έχουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ θα εποπτεύει και ολόκληρη την διαδικασία. Παράλληλα, επί τάπητος είναι και οι αλλαγές στις διαδικασίες έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν πολυετείς καθυστερήσεις.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες ότι η συζήτηση γινόταν γύρω από την ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει περί το 58-60% των ιδιοκτητών. Κάτι που όπως σημείωναν μεταφράζεται σε εισοδηματικό κριτήριο άνω των 30.000 ευρώ για 4μελη οικογένεια.

Για την κυβέρνηση στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να συνεδριάσει αμέσως μετά το Euroworking Group (EWG) και να ανάψει το για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα χωρίς να έχει δοθεί λύση στα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του EWG σήμερα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση