Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ντάισελμπλουμ: «Την Τρίτη η σύγκληση του Euroworking Group»
Ντάισελμπλουμ: «Την Τρίτη η σύγκληση του Euroworking Group»

Ντάισελμπλουμ: «Την Τρίτη η σύγκληση του Euroworking Group»

Από το Χίλτον αποχώρησαν λίγο μετά τις  7 το απόγευμα της Κυριακής οι κ.κ. Τσακαλώτος, και προκειμένου να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να συμμετάσχουν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Οι υπουργοί αναμένεται να επιστρέψουν στη συνέχεια στο προκειμένου να συνεχισθούν οι με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει απόψε η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών αύριο, ειδικά, καθώς η εκκρεμότητα στην επίτευξη της συμφωνίας καθυστερεί την των τραπεζών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να έχει επικοινωνία ο πρωθυπουργός με ομολόγους του σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Euroworking Group όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία σε αρκετά θέματα.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την εξεύρεση λύσης στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που είναι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της ρύθμισης των «κόκκινων» – και ιδίως των επιχειρηματικών – δανείων.

Οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεν οδήγησαν σε συμφωνία επί των παραπάνω ζητημάτων και οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν, πάντως, ότι υπήρξε πρόοδος.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, παραμένουν σημαντικές διαφορές τόσο στα κριτήρια βάσει των οποίων θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, όσο στη διαχείριση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων. Για το τελευταίο, υπό συζήτηση είναι το ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, καθώς και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές.

Η Αθήνα προτείνει τα δάνεια αυτά να τα εξαγοράζουν επενδυτικά κεφάλαια (funds) που θα συμπράττουν με τράπεζες, ενώ οι που θα τα αναλαμβάνουν θα έχουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ θα εποπτεύει και ολόκληρη την διαδικασία. Παράλληλα, επί τάπητος είναι και οι αλλαγές στις διαδικασίες έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν πολυετείς καθυστερήσεις.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χθες ότι η συζήτηση γινόταν γύρω από την ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει περί το 58-60% των ιδιοκτητών. Κάτι που όπως σημείωναν μεταφράζεται σε εισοδηματικό κριτήριο άνω των 30.000 για 4μελη οικογένεια.

Για την κυβέρνηση στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας έως το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να συνεδριάσει αμέσως μετά το Euroworking Group (EWG) και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις και των 10 δις για την των τραπεζών. Και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα χωρίς να έχει δοθεί λύση στα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του EWG σήμερα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποζημιώσεις στο 100% της ζημίας το Νοέμβριο του 2021 - https://t.co/hpShvtY3q1 -

  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) #2οΕΠΑΛΒόλουΕσπερινό - https://t.co/7xakhftsfo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/bJmmFvYWED -

"Αλιεύοντας" την είδηση