Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ντάισελμπλουμ: «Πολλαπλοί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες»
Ντάισελμπλουμ: «Πολλαπλοί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες»

Ντάισελμπλουμ: «Πολλαπλοί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες»

Δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν τάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει, όπως είπε, τις με τους δανειστές και να κόψει κάθε σχετική συζήτηση.

Ο Γερούν τάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας θα έχουν σήμερα το απόγευμα για να καθορίσουν τις γραμμές άμυνας έναντι ενδεχομένων προβλημάτων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δεν ακολουθήσει τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν με την υπάρχουσα σήμερα κυβέρνηση δεδομένου ότι αυτή έχει ταχθεί σαφώς κατά των προτάσεων των δανειστών.

«Οι πόρτες ήταν ανοιχτές ως χθες βράδυ», είπε ο Ολλανδός υπουργός, σημειώνοντας ότι οι λειτουργούσαν με πνεύμα ελαστικότητας και θα μπορούσαν να δεχθούν αλλαγές με ισοδύναμα μέτρα που θα πρότεινε η ελληνική πλευρά. Η συζήτηση έχει τελειώσει για εμάς, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα λήγει το βράδυ της Τρίτης.

«Οι θεσμοί και οι του επέδειξαν τη μέγιστη ευελιξία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αυτές τις και αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές ωστόσο η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες. Είναι άδικος τρόπος να θέτει σε δημοψήφισμα προτάσεις που δεν ήταν τελικές. Το πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι». «Από τη στιγμή που η είχε εκφραστεί τόσο αρνητικά για το πακέτο μέτρων η αξιοπιστία είναι μικρή γιατί ακόμα και στην περίπτωση του “ναι” δεν ξέρουμε αν το πακέτο αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχει χρόνος να υπάρξει η περίοδος ενός μήνα γιατί δεν θα υπάρχει πρόγραμμα. Ακόμα κι αν υπάρχει “όχι” ως απάντηση οι πιθανότητες για καλύτερη συμφωνία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Γιατί οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να εγγυάται μια δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε για πολλαπλούς κινδύνους τις επόμενες εβδομάδες. «Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση. Η πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους», είπε.

Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ, τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, απάντησε ότι είναι θέμα της που λειτουργεί ανεξάρτητα και σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση