Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: Η εμπιστοσύνη παραμένει βασικό πρόβλημα
Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: Η εμπιστοσύνη παραμένει βασικό πρόβλημα

Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: Η εμπιστοσύνη παραμένει βασικό πρόβλημα

«Η Ελλάδα έχει πιο θεμελιώδη προτα, οικονομικά και θεσμικά και εδώ το θέμα της εμπιστοσύνης είναι ακόμα βασικό», υπογράμμισε ο επικεφαλής του , Γερούν Νταίσελμπλουμ, σε ομιλία του για την οικονομία της Ευρωζώνης το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, συγκρίνοντας τη χώρα μας με τις υιπες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα προσαρμογής.

Συγκεκριμένα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κύπρος από το 2016 κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής που ξεκίνησε το 2013, η χρειαζόταν πολύ μικρότερη βοήθεια για τις τράπεζές της από ό, τι υπολογιζόταν από τον ESM και βγήκε από το πρόγραμμα στο τέλος του 2014, ενώ η Ιρλανδία που ήταν «ιδιαίτερα χτυπημένη» από την πιστωτική φούσκα, εξήλθε από το πρόγραμμα επίσης το 2013 και η Πορτογαλία ακολούθησε το 2014.

«Ολες οι παραπάνω χώρες βγήκαν από τα προγράμματα με βελτιωμένη την ανταγωνιστικότητα τους, ανέκτησαν πρόσβαση στις αγορές και είχαν δυνατή ανάπτυξη», σημείωσε ακόμη, αναφέροντας ότι η , η Ιρλανδία και η Κύπρος βρίσκονται τώρα ανάμεσα στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του επισήμανε πως αντιμετωπίζει πιο θεμελιώδη προτα, οικονομικά και θεσμικά (σ.σ. συγκριτικά με τις υιπες χώρες που πέρασαν από προγράμματα), προσθέτοντας ότι το θέμα της εμπιστοσύνης είναι ακόμα βασικό. Εμπιστοσύνης ανάμεσα στα – μέλη αλλά και από και επενδυτές προς τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Από την στιγμή που χτυπήσαμε τον πάτο το καλοκαίρι του 2015, έχουμε ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και η δουλειά προχωρά, αν και όχι όσο γρήγορα θα ήθελαν πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση