Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Novartis: Σύγκρουση για το ψηφοδέλτιο
Novartis: Σύγκρουση για το ψηφοδέλτιο

Novartis: Σύγκρουση για το ψηφοδέλτιο

Με σύγκρουση, η εξέλιξη της οποίας προδιαθέτει αποχώρηση κομμάτων της αντιπολίτευσης από την διαδικασία της ς, άρχισε το πρωί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ς επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Η σύγκρουση αφορούσε το μείζον, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτημα, να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από «Οχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση, και πως ως εκ τούτου ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

«Με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται απολύτως και εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτών για απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης. Είναι κομματικά πονηρός ο τρόπος της συγκεκριμένης αιτιολογίας του «Οχι». Είναι αντίθετη η αιτιολογία με τη θέση της αντιπολίτευσης. Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα, άρα δεν συνάδει με αυτό η αιτιολογία», τόνισε ευθύς εξαρχής ο Ν. Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε ως μια «έντιμη λύση», την αλλαγή του ψηφοδελτίου, μέσω της αφαίρεσης της «εξήγησης» από το «Οχι».

Η πλειοψηφία, τόσο διά της προεδρεύουσας της συνεδρίασης Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, όσο και διά των Χρ. Μαντά () και Αθ. Παπαρχιστόπουλου (ΑΝΕΛ) με μόνο ουσιαστικά επιχείρημα ότι το ίδιο είχε συμβεί (δηλαδή με συμπερίληψη της ίδιας εξήγησης του «Οχι» και στην υπόθεση Παπαντωνίου) απέρριψε την της ΝΔ, λέγοντας ότι αποτελεί «τέχνασμα» ελλείψει επιχειρημάτων ουσίας.
«Με τον τρόπο που συντάχθηκε το ψηφοφδέλτιο, δημιουργείτε ενδείξεις ενοχής κατά συναδέλφων και κάτι τέτοιο δεν το αποδεχόμαστε», επέμεινε ο κ. Δένδιας, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης επιλογής εκ μέεους της πλειοψηφίας – για «άθλια και προκλητική μεθόδευση» μίλησε συνολικότερα λίγο αργότερα και ο κ. Μ.Βορίδης.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε εκ νέου ακόμα και το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων.

«Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να κάνετε το «πανηγύρι» και να πείτε τώρα ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Θέλετε να καλύψετε κομματικά ατοπήματα» σχολίασε από την πλευρά του ο Β.Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ).

«Το «Οχι» έπρεπε να υπάρχει χωρίς υποσημείωση. Γιατί δεν έχετε ανάλογη εξήγηση και στο Ναι; Ετσι όπως το έχετε βάλει, εγκλωβίζετε τους βουλευτές», τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Γ.Μαυρωτάς (Ποτάμι).
Τελικώς η προεδρεύουσα στηριζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, διασφάλισε την μη αλλαγή της σύνταξης του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιηθεί το βράδυ στην , και δρομολόγησε τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης επί του περιεχομένου του πορίσματος.

Μαραθώνια συνεδρίαση

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία αναμένεται να είναι «μαραθώνια» και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα διαρκέσει ως αργά το βράδυ –αν και είναι τυπικά προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 5 μμ, έχει προβλεφθεί να μιλήσουν εκτός από τους εκπροσώπους που έχουν οριστεί από τα κόμματα, οι εννέα εκ των δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων – στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στη χαρακτηρισμένη ως «σκανδαλώδη» υπόθεση, υπουργό Δικαιοσύνης και Υγείας, ενώ αναμένεται να παρέμβουν και πολιτικοί αρχηγοί.

Ο μόνος εκ των δέκα που δεν είναι παρών, καθώς είναι σε αποστολή ως Επίτροπος της ΕΕ, είναι ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πάντως έχει στείλει σχετικό υπόμνημα προς τη , ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση. «Τα προτεινόμενα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παρά τις 60 σελίδες τους και τις ιστορικές αναδρομές ακόμη και μέχρι το 1822!!!, είναι απόλυτα ΚΕΝΑ κάθε ουσιαστικού περιεχομένου, επιχειρούν αποκλειστικά και μόνο να διαχειριστούν την κατάρρευση, όσων οι ίδιοι Βουλευτές, οι οποίοι τα υπογράφουν, διατυμπάνιζαν στην Βουλή και στα ΜΜΕ για το «δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους», υπογράφοντας πάλι οι ίδιοι την πρόταση παραπομπής, την οποία «πρότασή τους» τώρα κρίνουν ως νομικά αβάσιμη και απαράδεκτη!!!, αφού την υπέβαλλαν στην αναρμόδια κατά τους ίδιους Βουλή και ενώ προηγουμένως είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης αυτής στην Ολομέλεια», σημειώνει στο υπόμνημά του αυτό ο κ. Αβραμόπουλος για να προσθέσει: «Η συγκροτηθείσα από την Ολομέλεια Επιτροπή, όφειλε να ολοκληρώσει το της, να έχει το θάρρος να δεχθεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για κανένα πολιτικό πρόσωπο και να προτείνει στην Ολομέλεια να επικυρώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής λόγω ανυπαρξίας οποιασδήποτε έστω ένδειξης. Καλώ τις/τους κκ Βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους».

Υπενθυμίζεται πως η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μετά από μια σύντομης διάρκειας αλλά εκρηκτική διαδικασία, επισημοποίησε την εξ αρχής διαφαινόμενη θέση της ότι δηλαδή η Βουλή είναι αναρμόδια να κρίνει την υπόθεση και πως θα πρέπει ο σχετικός φάκελος να επιστραφεί για τα περαιτέρω στην Δικαιοσύνη.

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν και για το γεγονός ότι αν και το ερώτημα ουσιαστικά που τίθεται σήμερα είναι διλημματικού χαρακτήρα (αρμοδιότητα ή αναρμοδιότητα της Βουλής), ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για λόγους προφανών κομματικών σκοπιμοτήτων, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιλέγουν να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης με δέκα κάλπες. Στόχος είναι εκ νέου, όπως λέγεται, να παραμείνει το στοιχείο της ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της ς.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποχώρηση αρκετών κομμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να «νομιμοποιηθούν» οι απαράδεκτες –όπως χαρακτηρίζονται- επιλογές και χειρισμοί της συγς.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση