Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Νωρίτερα και σε περισσότερους θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης
Νωρίτερα και σε περισσότερους θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Νωρίτερα και σε περισσότερους θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

«Ευκολότερος» θα είναι στο ξεκίνημά του ο φετινός χειμώνας για όσους χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους. Αφενός μεν το θα αρχίσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου σε τιμή χαμηλότερη κατά περίπου 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αφετέρου δε, θα καταβληθεί νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων, αν η διάθεση άρχιζε σήμερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν σε 1,02 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,148 ευρώ/λίτρο που ήταν η τιμή στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι.

Χθες, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει ταχύτερα η χορήγησή του και να καταβληθεί το σύνολο του ποσού που δικαιούται κάποιος εντός του 2019. Παράλληλα, θα διευρυνθούν τα χορήγησης ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή. Την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης», είπε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Οι φορείς της αγοράς τονίζουν πως η τελική τιμή καταναλωτή επιβαρύνεται σημαντικά από τους φόρους. Σημειώνεται ότι περίπου το 46% της τιμής είναι φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ). Από το 2010 έως σήμερα ο συν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται επ’ αυτού αυξήθηκε κατά 1.244% και από 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο, διαμορφώνεται πλέον σε 347,2 ευρώ.

Ωστόσο, οι φορείς της αγοράς καυσίμων έχουν διαφορετική προσέγγιση για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούν περισσότεροι να έχουν πρόσβαση σε .

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών υποστηρίζει πως θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ο στα επίπεδα του 2011 (60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο έναντι 280 ευρώ σήμερα), αφού όμως σημειώνει «όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα του κράτους, αλλά είχαμε σειρά σοβαρών παρενεργειών όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το , η ένταση του παρεμπορίου – λαθρεμπορίου, η του μεταφορικού έργου, η της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και το χειρότερο, η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Αληγιζάκης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει καταγραφεί από τα 3 εκατ. μετρικούς τόνους στο 1 εκατ. Ωστόσο, ο ΣΕΕΠΕ αν και συμφωνεί με τη του ΕΦΚ, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω δημοσιονομικού κόστους. Προτείνει λοιπόν να καταργηθούν τα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης για όσους έχουν εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το κόστος στον προϋπολογισμό από 57 εκατ. ευρώ θα ανέλθει σε λίγο πάνω από εκατ., σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση