Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ζητά ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας
Νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ζητά ο  Συμβολαιογραφικός  Σύλλογος Εφετείου Λάρισας

Νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ζητά ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας

Σε συνέχεια ενημερωτικών συναντήσεων με βουλευτές και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρόεδρου και του γενικού γραμματέα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας ιάννη Κόνσουλα και Σταμάτη Δημητριάδη αντίστοιχα με τους βουλευτές του Αλέξη Μεϊκόπουλο, Κατερίνα και Μάκη Μπαλή.

Πρώτο θέμα της συνάντησης ήταν το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, η κοινωνική αναταραχή και τα φαινόμενα βίας κατά των συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων επί του πλειστηριασμών.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Λάρισας ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία καθώς και εγγυήσεις για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της ομαλότητας της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Στους βουλευτές τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο συμβολαιογράφος δεν προκαλεί τον πλειστηριασμό και ότι η συμμετοχή του στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την των δικαιωμάτων των πολιτών.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται και στις πράξεις αποδοχής κληρονομίας το πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών ή τακτοποίησης αυτών καθώς και η εκπόνηση τοπογραφικών διαγραμμάτων, επισημάνθηκε στουςβουλευτές ότι μια τέτοια επιλογή θα προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ και για νομικούς λόγους δεν είναι επιτρεπτή η συγκεκριμένη επιλογή.

Συγκεκριμένα στην αγροτική περιοχή της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, περιφέρεια του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, η προσάρτηση των εν λόγω πιστοποιητικώνκαι τοπογραφικών διαγραμμάτωνθα επιβαρύνει τις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, που περιλαμβάνουν δεκάδες αγροτεμάχια μικρής έκτασης και μηδαμινής αξίας ή ακόμη και μερίδια εξ αδιαιρέτου αγροτεμαχίων με κόστος υψηλότερο από την αξία των κληρονομιαίων ακινήτων.

Προκύπτουν όμως και νομικοί λόγοι, οι οποίοι αναφέρονται στη με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η μεταβίβαση με κληρονομική διαδοχή αυθαίρετων κτισμάτων.

Έγινε γνωστό στους βουλευτές του ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις απαγορεύεται ουσιαστικά η αποδοχή κληρονομιαίαςπεριουσίας, που περιλαμβάνει , αν αυτά πρώτα δεν τακτοποιηθούν, με αποτέλεσμα η κληρονομική διαδοχή να παραμένει μετέωρη, αφού η περιέλευσηαυτής στους κληρονόμους θα εξαρτάται από την αναβλητική αίρεση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία οι κληρονόμοι δε θα μπορούν να τακτοποιήσουν αφού δε θα έχουν γίνει ακόμη κύριοι αυτών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και ζητήθηκε η αναβολή εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών που συνεπάγεται η διαδικασία αυτή.

Τέλος, συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων», οι διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με το τέλος ακίνητης περιουσίαςκαι φορολογικά θέματα καθώς.

Σχετικά με το νόμο για το φόρο υπεραξίας, η εφαρμογής του οποίου λήγει σε δύο μήνες, ζητήθηκε η εκ νέου εφαρμογής του, διότι η εμπειρία από την ολιγόμηνη εφαρμογή του κατέδειξε ότι όχι μόνο δεν απέφερε σημαντικά έσοδα, αλλά μπλοκάρισε τις συναλλαγές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση