Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων εντός και εκτός συνόρων με φόρο 15-20%
Νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων εντός και εκτός συνόρων με φόρο 15-20%

Νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων εντός και εκτός συνόρων με φόρο 15-20%

Τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών, Ζακ Ντε Βαντβίλ και τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδη.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Το αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους απέκρυψαν εισοδήματα από το ελληνικό Δημόσιο να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο (της τάξεως του 15%-20% το πολύ) προκειμένου να μην ελεγχθούν για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. κάλεσε όλους όσοι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού να εκμεταλλευτούν το νέο .

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα αλλά και γι' αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλά να τα δηλώσουν στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό, θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υπογραφεί η τελική Ελλάδας – Ελβετίας. Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους Ελληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για τον νέο φορολογικό νόμο.

Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης «η Ελλάδα θα διατηρεί γραμμή ς με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, η πολιτική μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί».

Οπως γίνεται αντιληπτό, η με τους Ελβετούς ξεκινά και τελειώνει στην υποχρέωση από τους τελευταίους να αποστείλουν ειδοποιητήρια στους Ελληνες καταθέτες όπου θα τους ενημερώνουν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τίποτα παραπάνω. Αυτό προβλέπει η συμφωνία με τις ελβετικές αρχές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο διάστημα το επέρριπτε ευθύνες για την καθυστέρηση συμφωνίας ς – Βέρνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση