Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Nικήτρια αλλά αδύναμη η Μέι στη Αγγγλία
Nικήτρια αλλά αδύναμη η Μέι στη Αγγγλία

Nικήτρια αλλά αδύναμη η Μέι στη Αγγγλία

Σκηνικό έντονης ς ρευστότητας διαμορφώνουν στη Βρετανία τα των εκλογών, δεδομένου ότι οι Συντηρητικοί της Τερέζα , η οποία στόχευε σε ισχυρή λαϊκή εντολή ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, η εκτίμηση του BBC κάνει λόγο για 318 έδρες για τους Συντηρητικούς (οκτώ λιγότερες από τις 326 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία), έναντι 262 εδρών τις οποίες φαίνεται πως κερδίζουν οι Εργατικοί.

Δεν παραιτείται η

Η Μέι δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, αγνοώντας εμμέσως τις προτροπές του Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλων πολιτικών για παραίτησή της από την πρωθυπουργία. Την πρόθεσή της, μάλιστα, να παραμείνει στη θέση της επιβεβαιώνει και το BBC, επικαλούμενο πηγές κοντά στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το αρνητικό αποτέλεσμα πυροδότησε, πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο και δριμεία εσωκομματική κριτική. Η Βρετανίδα θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια «φριχτή» προεκ εκστρατεία, δήλωσε η Ανα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της», δήλωσε η Σόμπρι στο BBC». Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκ εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας», τόνισε.

Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την ίδια τη Μέι έκανε λόγο νωρίτερα, από την πρώτη δημοσιοποίηση των exit polls, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Ξεκάθαρα αν έλαβε ένα χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που έλα οι Συντηρητικοί προ δύο ετών και είναι σχεδόν ανίκανη να σχηματίσει κυβέρνηση τότε αμφιβάλλω ότι θα επιβιώσει για μεγάλο διάστημα στην ηγεσία του κόμματος», υπογράμμιζε, στον απόηχο των αρνητικών εκτιμήσεων για τους Τόρις, οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν.

Η Βρετανία, ενόψει και της ουσιαστικής έναρξης της διαδικασίας για το Brexit, βρίσκεται επί της ουσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να καθοδηγήσει την χώρα το επόμενο, δύσκολο διάστημα, ενώ η ίδια η φαίνεται πως εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη μπροστά στην πρόκληση της εξόδου από την Ε.Ε.

Μάλιστα, στην πρώτη αντίδραση από πλευράς Βρυξελλών, ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, τόνισε ότι είναι αμφίβολο αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα αρχίσουν στην ώρα τους, ενώ, αντίθετα, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «έκπληξη», η οποία όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

Aξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αναλογικά με την ηλικία τους, αφού, ενώ οι νέοι έως 34 ετών δείχνουν σαφή προτίμηση προς τους Εργατικούς, οι ψηφο άνω των 55 ετών κινήθηκαν συντριπτικά υπέρ της Μέι.

kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση