Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νικητές δηλώνουν και οι δύο υποψήφιοι για την Κωνσταντινούπολη
Νικητές δηλώνουν και οι δύο υποψήφιοι για την Κωνσταντινούπολη

Νικητές δηλώνουν και οι δύο υποψήφιοι για την Κωνσταντινούπολη

Νικητές δηλώνουν και οι δύο εκλογικοί σχηματισμοί που διεκδικούν τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Μόλις μία ώρα μετά τη στιγμή που ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου έσπευδε να αλλάξει το προφίλ του στο Twitter, δηλώνοντας δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, o εκπρόσωπος του AKP ανέφερε ότι με βάση τα δικά του στατιστικά στοιχεία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κερδίζει τελικά τη δημαρχία, ενώ έκανε λόγιο και για εκλογικές παρατυπίες.

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πάντως προχωρήσει στην πρώτη δημόσια παραδοχή της ήττας του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες αναμετέδωσε λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι το πρακτορείο Reuters, ο Ερντογάν ανέφερε: «Μπορεί η Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης να έχει χαθεί, αλλά κερδίσαμε πολλούς άλλους δήμους σε αυτή» (σσ: Η Κωνσταντινούπολη είναι Μητροπολιτικός Δήμος).

«Αν χάσαμε κάποιες πόλεις», προσέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους».

Πάντως,ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έσπευδε να διευκρινίσει ότι τα σχόλια Ερντογάν για το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολης δεν έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός) ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο νικητής της αναμέτρησης.

Λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου άλλαξε το προφίλ του στο Twitter, όπου παρουσιάζεται πλέον ως ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση.

View image on Twitter
Τα αποτελέσματα πάντως θεωρούνται ως ένα άνευ προηγουμένου «χαστούκι» για τον Ερντογάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε ριχτεί με όλες του τις δυνάμεις στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει αυτών των εκλογών, πραγματοποιώντας μια εκατοστή προεκλογικές συγκεντρώσεις σ’ όλη τη χώρα και ανάγοντας την ψηφοφορία σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό του μέσα σε πλήρη οικονομική θύελλα.

Μολονότι διατήρησε μια μικρή πλειοψηφία σε εθνική κλίμακα, τα μερικά αποτελέσματα φέρουν την αντιπολίτευση νικήτρια στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο κύριες πόλεις της χώρας, τις οποίες ήλεγχαν εδώ και 25 χρόνια το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο κύριοι υποψήφιοι έρχονται στήθος με στήθος και χθες το βράδυ ανακοίνωσαν αμφότεροι τη νίκη τους.

Όμως ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) Σαντί Γκιουβέν δήλωσε σήμερα πως τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν πως επικεφαλής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προηγείται κατά 28.000 ψήφους.

Ο Γκιουβέν υπογράμμισε πάντως πως εξετάζονται προσφυγές για λίγο περισσότερες από 80 κάλπες.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τα τελικά αποτελέσματα και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε δουλειά», αντέδρασε σήμερα ο Ιμάμογλου και υποσχέθηκε να διοικήσει την Κωνσταντινούπολη με πλήρη διαφάνεια.

Προσφυγές

Όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα της μάχης στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική και δημογραφική καρδιά της χώρας, ο Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει μια ηχηρή ήττα χάνοντας την πρωτεύουσα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Σύμφωνα με το Ανατολή, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα.

Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Ο πρόεδρος Ερντογάν προτίμησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας να επικεντρωθεί στη νίκη του σε εθνική κλίματα, καθώς ο συνασπισμός που σχηματίσθηκε από το AKP και τους υπερεθνικιστές του MHP κέρδισε 51,67% στο σύνολο των ψηφοφοριών, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

«Το γεγονός ότι διατηρεί την πλειοψηφία του 51% είναι πολύ σημαντικό», αναλύει η Αϊσέ Αγιατά, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. «Αυτό του επιτρέπει να διατηρεί τη νομιμότητά του».

Όμως η Κωνσταντινούπολη παραμένει μια μείζων πόλη για τον Ερντογάν, ο οποίος μεγάλωσε και άρχισε την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχός της από το 1994 μέχρι το 1998. Γι’ αυτό είχε στείλει εκεί τον πιστό πρώην πρωθυπουργό του, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για την Αγιατά, «ο Ερντογάν είναι τραυματισμένος από τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, αλλά παραμένει όρθιος».

Ανησυχίες

Τα αποτελέσματα που πέτυχε η αντιπολίτευση στην Άγκυρα είναι περισσότερο αξιοσημείωτα επειδή το AKP είχε συντριπτική υπεροχή στην κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία ελέγχονται από την εξουσία.

Όμως η οικονομική κατάσταση φαίνεται πως κατέβαλε το AKP, καθώς πολλοί ψηφοφόροι τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έβαζαν το θέμα αυτό στην κορυφή των ανησυχιών τους.

Ενώ το AKP είχε στηριχθεί σε μια ισχυρή ανάπτυξη για να επιτύχει τις εκλογικές νίκες του από το 2002 και μετά, αυτή τη φορά χρειάσθηκε να διαχειριστεί την πρώτη ύφεση εδώ και 10 χρόνια, πληθωρισμό ρεκόρ και ανεργία σε άνοδο.

«Η οικονομική κρίση έπληξε αληθινά τους ψηφοφόρους του», εξηγεί ο Μπερκ Εσέν, επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας.

«Ο Ερντογάν πέτυχε την υποστήριξη της βάσης του υποσχόμενος πως η πολιτική σταθερότητα θα έφερνε την οικονομική ευημερία», συνεχίζει. «Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των θητειών του».

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση