Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νίκη Κεραμέως: Προτεραιότητα για τη ΝΔ η επένδυση στη νέα γενιά
Νίκη Κεραμέως: Προτεραιότητα για τη ΝΔ η επένδυση στη νέα γενιά

Νίκη Κεραμέως: Προτεραιότητα για τη ΝΔ η επένδυση στη νέα γενιά

Απαραίτητη κρίνεται από τη ΝΔ η επένδυση στη νέα γενιά για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα, σύμφωνα με την τομεάρχη Παιδείας που βρίσκεται σήμερα στο Βόλο και πριν λίγο έδωσε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, τονίζοντας ότι η ΝΔ όταν έρθει στην κυβέρνηση θα δώσει έμφαση και ενίσχυση στην τεχνο εκπαίδευση, στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα και θα καταργήσει τη σημερινή μορφή του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Η κα Κεραμέως είχε συνάντηση το πρωί με την πρυτανεία του Π.Θ. και ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στο χώρο του πανεπιστημίου, εξωστρέφεια, σχέδια κ.λπ. και κατέγραψε αυτά που της είπαν πρύτανης και αντιπρύτανης και θα τα θέσει υπόψη του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα: υπερφορολόγηση, δύσκολη οικονομική κατάσταση, , φοροδοτική ανικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων, ληξιπρόθεσμες οφειλές (100 δισ. ευρώ), 1.000 κατασχέσεις/εργάσιμη ημέρα και χαρακτήρισε άσχημη την κατάσταση παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει εξαιρετικό οικονομικό κλίμα.

«Η κυβέρνηση προκάλεσε προβλήματα στην τσέπη πολίτη και κράτους και μεγάλη ζημιά .Συνταξιοδοτικά. Γενιά των 460 ευρώ, συντάξεις που έφθασαν 185 ευρώ. Δικαίως οικονομικά δεινά μεγάλα. Η ζημιά που έχει επέλθει και σε άλλους τομείς είναι πιο βαθιά και δύσκολα αναστρέψιμη, όπως στους τομείς δικαιοσύνης, υγείας, εθνικά θέματα, παιδεία κ.ά.» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Απέναντι στην λαίλαπα κυβέρνησης η προτείνει σχέδιο για όλα. Η παρούσα κυβέρνηση θέλει μία μίζερη πίτα να την μοιράσει διαφορετικά. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα ώστε όλοι να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι. Πρωτίστως με νέες θέσεις εργασίας, με επενδύσεις, ανάπτυξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας, λελογισμένες φοροελαφρύνσεις, που είναι ήδη κοστολογημένες και ήδη έχει αποφασιστεί από πού θα προέλθουν». Επίσης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για 20% στο φόρο επιχειρήσεων, στοχευμένα μέτρα για αφορολόγητο και ενίσχυση της οικογένειας. Επίσης πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείας, όπως αυτόνομο Πανεπιστήμιο, προστασία πανεπιστημιακού χώρου, αναβάθμιση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όχι άντρα ανομίας και εγκληματικότητας, και μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία και δημόσια ασφάλεια.

Ερωτηθείσα για την κατασκευή έργων στο Π.Θ. εξήγησε: «Η ΝΟΔΕ Μαγνησίας πήρε θέση και είπε τα πρέπει να γίνουν. Αλλά υπήρχαν προβλήματα από ομάδες που αντιδρούσαν. Το συνδέω με φαινόμενα ανομίας που είπατε. Όταν η αναλάβει, το Π.Θ. θα έχει αρωγό και συμπαράσταση στις επενδύσεις. Θα δώσουμε ελευθερία να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Θα ενισχύσουμε το αυτοδιοίκητο και αυτονομία των πανεπιστημίων. Να τους δώσουμε το θεσμικό πλαίσιο να μπορούν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, διεθνείς συνεργασίες, μεταπτυχιακά διεθνή. Απαιτείται θεσμική υποδομή ώστε τα πανεπιστήμια να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ένα από τα δεινά του εκπαιδευτικού συστήματος είναι από τα πιο υπερσυγκεντρωτικά στην Ευρώπη, με εξουσίες στο υπουργεία και το υπουργό.
Η κα Κεραμέως είπε ακόμη πως θα δοθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και αυτονομία για να δρουν και σημείωσε: « Αυτό θα γίνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Να απεμπολήσουμε αρμοδιότητες παρά να τραβήξουμε πάνω».
Ερωτηθείσα από το pagasitikosnews.com για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ ήταν σαφής: «Η αξιολόγηση στο δημόσιο είναι απαραίτητη με διπλό στόχο: Να επιβραβεύονται οι άριστοι, να βελτιώνονται όλοι και δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα», ενώ πρόσθεσε: « Εμείς δεν μιλάμε για απολύσεις. Το λέει ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια τοποθέτηση. Όμως είναι αδιανόητο, όπως αξιολογούνται οι πάντες να μην αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι οι κρίκοι της εκπαιδευτικής αλυσίδας.

Με ν/σ καταργείται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μάλιστα προβλέπεται να αξιολογούν οι εκπαιδευτικοί τους προϊσταμένους τους, ενώ εκείνοι δεν θα αξιολογούνται.
Η αξιολόγηση θα βελτιώσει τον δημόσιο τομέα και η κοινωνία είναι πλέον πιο δεκτική στην αξιολόγηση.
Σαφώς αν εντοπιστεί κάποιος παρανόμως να βρέθηκε στο δημόσιο με πτυχία και προσόντα, αυτονοήτως δεν θα είναι στο δημόσιο. Καμία ανοχή σε τέτοια θέματα.
Για την αξιολόγηση, θεωρούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης όταν υπάρχουν κατάλληλες δομές. Μεγάλο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων είναι εξαιρετικό , αλλά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε. Στην παρούσα φάση χρειάζονται κίνητρα για βελτίωση όλων. Υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι. Όμως η κυβέρνηση έχει παγώσει την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα και την κατάργησε στους εκπαιδευτικούς.
Αν καταργήσεις την αριστεία περνάς το μήνυμα ότι αρκεί να είσαι τυχερός. Διέρρευσε ότι θα καταργηθεί η βαθμολόγηση του γυμνάσιο. Στέκεται αυτό; Εμείς διαφωνούμε με αυτό. Το ίδιο και η ανακοίνωση περί κατάργησης των πανελλαδικών. Τι είναι αυτή;
Κάνει κακό στην εξέλιξη των εκπαιδευτικών η μη αξιολόγησή τους.»
.

Για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα ΑΤΕΙ που έχουν μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως όλα έγιναν αποσπασματικά με μικροπολιτικά κριτήρια κι αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ουσιαστικής ς κυβέρνησης.
«Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε να εξοβελιστεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων. Τα ΤΕΙ παντού ενισχύονται και ενδυναμώνονται. Να μην χαθεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
Υπάρχει μεγάλο χάσμα σε αυτό που παράγουν τα πανεπιστήμια και αυτό που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. Πρέπει να μειωθεί αυτό το χάσμα.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο επισήμανε: «Σήμερα αν υπάρχει ένας χώρος που δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα είναι το πανεπιστήμιο. Από άσυλο ιδεών έχει γίνει άσυλο εγκληματιών κι αυτό είναι λυπηρή εξέλιξη. Η θέση είναι ότι πρέπει να προβλεφθεί αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη στο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς με την κυβέρνηση αυτή πάμε πιο πίσω. Το άσυλο επανήλθε στην στρεβλή του έννοια. Άσυλο εγκληματιών και ανομίας.
Απαιτείται παρέμβαση με νομοθετική πράξη αλλά και πολιτική βούληση στην εφαρμογή. Εντολή από υπουργείο δημόσιας τάξης να μπει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο».

Για τους αναπληρωτές που θέλουν να γίνουν μόνιμοι είπε: «Το θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση είναι σημαντικό. Αναπληρωτές π.χ .στην ειδική αγωγή όπου εργάζονται για 16 και 17 χρόνια (στα ειδικά σχολεία ο μαθητής δένεται με τον εκπαιδευτικό και όταν αυτό διαρρηγνύεται γιατί ο εκπαιδευτικός «ταξιδεύει εδώ και εκεί» προκαλεί μεγάλη αναστάτωση). Ο έλεγε για 20.000 διορισμούς. Δεν έχει γίνει κανένας. Όμως αυξήθηκαν οι θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας και στις περιφερειακές διευθύνσεις. Πρόκειται για εμπαιγμό των εκπαιδευτικών.

Τέλος για το εάν θα επαναληφθούν τακτικές όπως κλείσιμο ΕΡΤ κ.α. διευκρίνισε: «Το πρόβλημα είναι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Άλλες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και άλλες υπερστελεχωμένες. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Θα εφαρμοστεί η κλίμακα για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Και θα λάβουν τέλος οι τακτικές πρόσληψης υπαλλήλων από το παράθυρο, κάτι που κάνει κατά κόρον τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ είχε στη συνέχεια συναντήσεις με φορείς εκπαίδευσης στη Μαγνησία (Α'/θμια και Β'/θμια Εκπαίδευση και Ε΄νωση συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων) και στις 6.00 το απόγευμα θα είναι ομιλήτρια σε εκδήλωση στο Παλάς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση