Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νεπάλ:Τραγικές στιγμές μετά τα 7,9 Ρίχτερ
Νεπάλ:Τραγικές στιγμές μετά τα 7,9 Ρίχτερ

Νεπάλ:Τραγικές στιγμές μετά τα 7,9 Ρίχτερ

KATMANTOY. Σε τουλάχιστον 3.904 ανέρχονται οι νεκροί του σεισμού των 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ.

Οι ξεπερνούν τους 7.200, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει δραματικά. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί ενδέχεται να φτάσουν τους 5.000.

Οι αρχές της σεισμόπληκτης χς κατέβαλαν χθες προσπάθειες για να παραλάβουν τη βοήθεια που καταφθάνει στο αεροδρόμιο και να τη διανείμουν στον κόσμο που έχει μείνει ανέστιος και χωρίς τρόφιμα. Ωστόσο, η κατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τριμπουβάν του Κατμαντού είναι χαοτική. Ο αερολιμένας υπολειτουργεί, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί, αναζητώντας μέσο για να εγκαταλείψουν τη χ, ενώ λόγω των μετασεισμών το αεροδρόμιο κλείνει κατά διαστήματα. Ο , Μπαν Ντεβ Γκαουτάμ επόπτευε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και βοηθούσε όσους αναζητούσαν εισιτήριο «διαφυγής».

Σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, που κουρασμένοι από την πολυήμερη αναμονή για βοήθεια, εγκατέλειψαν το κατεστραμμένο Κατμαντού και κατέφυγαν στις κοιλάδες. Ολοι οι που οδηγούσαν στην ύπαιθρο κατακλύστηκαν από χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων βρέφη και νήπια, που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα λιγοστά ή σε αυτοκίνητα και φορτηγά. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη τροφίμων, φαρμάκων, σάκων μεταφοράς σορών και σωστικών συνεργείων, ενώ μέλος του πρωθυπουργικού γραφείου υπογράμμισε ότι τα νεκροτομεία είναι πλέον υπερπλήρη. Πολλές οικογένειες θυμάτων του σεισμού άνα χθες νεκρικές πυρές για να αποτεφρώσουν αγαπημέ τους που χάθηκαν.

Πολλοί επιζήσαντες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα τις επόμενες ώρες της σεισμικής δόνησης. Χαρακτηριστικά η Σαρκά Νταουμπαντέλ δήλωσε «η κυβέρνηση δεν ήρθε να μας προσφέρει ούτε ένα ποτήρι νερό. Κανείς δεν ήρθε να ελέγξει τι κάνουμε. Είμαστε ολομόναχοι και το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε».

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ορειβάτες παρέμεναν στην βάσης του Εβερεστ, όπου πελώρια χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τη σεισμική δόνηση σκότωσε 17 ανθρώπους. Τα σωστικά συνεργεία, χάρη στην καλοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή, χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για την αεροδιακομιδή δεκάδων ανθρώπων που παρέμεναν αποκλεισμένοι σε υψηλότερο υψόμετρο.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη του αναλυτή σεισμικού κινδύνου, Χάρι Κουμάρ που εργάζεται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση GeoHazards International, o οποίος τόνισε ότι αναμένεται ακόμα μεγαλύτερος , άνω των 8 Ρίχτερ, για το Νεπάλ.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση