Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέος σκόπελος για Μαξίμου στη Βουλή
Νέος σκόπελος για Μαξίμου στη Βουλή

Νέος σκόπελος για Μαξίμου στη Βουλή

Με τα δύσκολα θέματα –ασφαλιστικό, συντάξεις, φορολόγηση αγροτών, φορολογικό – να έχουν μετατεθεί για τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στη , στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της υποδόσης του ενός δισ., σε ελεγχόμενες, σύμφωνα με το Μέγαρο , συνθήκες. Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα θεωρείται από τους επιτελείς του πρωθυπουργού, Αλ. , βέβαιη, καθώς δεν έχουν εκδηλωθεί δείγματα πιθανής διαφοροποίησης από κανέναν από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βεβαίως, όπως έδειξε ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους βουλευτές του κόμματός του, το «» προς τους βουλευτές είναι διαρκές, όπως και η αυξημένη προσοχή να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν εγκαίρως ενδεχόμενοι ενδοιασμοί.

Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει τον πρώτο κύκλο της δύσκολης πορείας υλοποίησης του νέου μνημονίου για την κυβέρνηση και πριν κληθούν να «βουτήξουν» στα βαθιά των δύσκολων δεσμεύσεων που μετατέθηκαν χρονικά, οι βουλευτές προσβλέπουν στην ανάπαυλα των γιορτών. Παράλληλα, προκειμένου να μειώσει τα παράπονα που ακούγονται αλλά και να ομαλοποιηθεί το κλίμα που μεταφέρθηκε προς τον πρωθυπουργό από τους βουλευτές για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αντοχές της κοινωνίας, το Μέγαρο δρομολογεί τη νομοθέτηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» και ειδικότερα, μέτρων όπως η ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, που θα αφορά και με άδεια παραμονής, τα « φτωχών», που θα εξυπηρετούν τους προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η παράταση των συσσιτίων απόρων, της κάρτας σίτισης και της παροχής γευμάτων στα σχολεία, νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, αποποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων κ.ά. Μέσα από τη νομοθέτηση του «παράλληλου προγράμματος», η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει επιχειρήματα στους βουλευτές, προκειμένου να μπορούν να συνομιλούν με την κοινωνία χωρίς να βρίσκονται διαρκώς σε θέση άμυνας για τα δύσκολα μνημονιακά μέτρα.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε «αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς», για να αιτιολογήσει τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προκειμένου, όπως πρόσθεσε, «να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για την αναδιανομή». Στο σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί προς το συνέδριό του, πιθανότατα τον Απρίλιο, ουσιαστικά απορρίπτονται τα σενάρια πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων ως κατασκευασμένα «από διάφορα κέντρα». Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα σενάρια αυτά έπεσαν στο κενό «καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στον νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση». Ουσιαστικά, μάλιστα, τίθεται ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία η συναίνεση «στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου». Για τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το αναφέρεται ότι επιδίδονται σε φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ενώ για την Ενωση Κεντρώων επισημαίνεται ότι η εκλογική βάση της έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά, η ανάγκη για πολιτική επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο και οι πολιτικές θέσεις του συνιστούν δημαγωγικό συνονθύλευμα.

Τη δική τους πρόταση για τον «Αριστερό δρόμο στον καιρό της κρίσης» θα παρουσιάσουν, την ίδια στιγμή, τα μέλη της κίνησης «53», που επανεμφανίζονται σε εκδήλωση με αυτό τον τίτλο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση