Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ
Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Δραματική ανατροπή σημειώθηκε στις αμερικανικές εκλογές και ο Ντόναλντ είναι ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, επικρατώντας της υποψηφίου των Δημοκρατικών, , ενώ ήδη ετοιμάζει την ομιλία του που περιγράφεται ως «ενωτική».

Απο την άλλη, ο διευθυντής της καμπάνιας της , Τζον Ποντεστα, κάλεσε τους δημοκρατικούς οπαδούς να «πανε σπίτι τους» σημειώνοντας ότι η δημοκρατική υποψήφια – που είναι πολύ πιθανό να λάβει τελικά περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο – προς το παρόν δεν προτίθεται να τοποθετηθεί δημόσια αποδεχόμενη την ήττα της.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, καθώς σε αρκετές καθοριστικές πολιτείες η διαφορά ήταν οριακή, αλλά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι ο μεγάλος νικητής.

Επικράτησε σε όλες σχεδόν τις αμφίρροπες πολιτείες και μέχρι στιγμής έχει 266 εκλέκτορες έναντι 218 της Χίλαρι Κλίντον η οποία εάν κερδίσει, όπως αναμένεται, το Μέιν, τη Μινεσότα, και το Νιου Χάμσιρ, θα φθάσει στους 233. Ελπίζει στο Μίσιγκαν, με 16 εκλέκτορες, αλλά και αυτό διαφαίνεται πολύ δύσκολο, ενώ δεν αρκεί για να της εξασφαλίσει την προεδρία.

Τα στοιχεία καταγράφουν αυξημένη συμμετοχή των ισπανόφωνων, μια δημογραφική ομάδα η οποία μετά τις του Ντόναλντ κατα των Μεξικάνων ψήφισε υπέρ της δημοκρατικής αντιπάλου του, αλλά προφανώς όχι στον βαθμό που ανέμεναν πολλοί.

Ο Τραμπ κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουϊζιάνα, τη Μοντάνα, το , το Αρκανσο, το Κάνσας, τη Νεμπρασκα, τη Βόρεια και Νότια Ντακότα, τη Νότια Καρολίνα, την Αλαμπάμα, το Κεντάκι, την Ιντιάνα, την Οκλαχόμα, τη Δυτική Βιττζίνια, το Μισισιπι, το Τενεσί, το Αινταχο, τη Γιούτα, την Αιόβα, και την Αριζόνα.

Εως τώρα η Κλίντον έχει κερδίσει την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, τη , το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, το Ντέλαγουερ, το Ιλινόις, το Νιού Τζέρσει, το Ροντ Άιλαντ, το Βερμοντ, τη Χαβάη, την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπως και την πόλη της Ουάσιγκτον.

Ακολουθεί ένας πίνακας των Πολιτειών στις οποίες με βάση τα μέχρι στιγμής επικρατεί κάθε υποψήφιος και του αριθμού των εκλεκτόρων που εξασφαλίζουν:

Ντόναλντ Τραμπ

Αλαμπάμα (9) Αρκάνσας (6) Νότια Καρολίνα (9) Βόρεια Καρολίνα (15) Βόρεια Ντακότα (3) Νότια Ντακότα (3) Φλόριντα (29) Τζόρτζια (16) Άινταχο (4) Ιντιάνα (11) Άιοβα (6) Κάνσας (6) Κεντάκι (8) Λουιζιάνα (8) Μισισίπι (6) Μιζούρι (10) Μοντάνα (3) Νεμπράσκα (5) Οχάιο (18) Οκλαχόμα (7) Τενεσί (11) Τέξας (38) Γιούτα (6) Δυτική (5) Ουαϊόμινγκ (3)

Χίλαρι Κλίντον

Καλιφόρνια (55) Κολοράντο (9) Κονέτικατ (7) Ντέλαγουερ (3) Χαβάη (4) Ιλινόι (20) Μέριλαντ (10) Μασαχουσέτη (11) Νιού Τζέρσεϊ (14) Νέο Μεξικό (5) Νέα Υόρκη (29) Όρεγκον (7) Ρόουντ Άιλαντ (4) Βερμόντ (3) Βιρτζίνια (13) Περιφέρεια της Κολούμπιας (3) Πολιτεία της (12) Νεβάδα (6).

Συγχαρητήρια επιστολή των προέδρων Γιούνκερ και Τουσκ στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυναν σήμερα συγχαρητήρια επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Αμερικανικών εκλογών.
Στην επιστολή τονίζεται η σημασία της συνέχισης καλής συνς Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών.
πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση