Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέος καύσωνας στη χώρα
Νέος καύσωνας στη χώρα

Νέος καύσωνας στη χώρα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε από την ΕΜΥ άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία από σήμερα Τρίτη (29-06-2021) από τα δυτικά και τις επόμενες ημέρες σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα των 25 βαθμών Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:
1.Σήμερα Τρίτη (29-06-2021) στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2.Την Τετάρτη (30-06-2021), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τους 40 με 41 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3.Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και στην θα φτάσουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2 με 3
βαθμούς χαμηλότερη.

4.Την Παρασκευή (02-07-2021) η θα υποχωρήσει αισθητά στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).

5.Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.

Παρακαλούνται οι πολίτες:

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

-Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

-Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

-Αποφύγετε τα πολύωρα δια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά 

-Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

-Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

-Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

-Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

-Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

-Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ειδικότερα, παρακαλούνται οι πολίτες:

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική,

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.
-Να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

– Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

-Σε περιπτώσεις ανάγκης,  επικοινωνείτε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης  112- 166).

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων να είναι σε επιφυλακή με το προσωπικό και τα μηχανήματα έργων .

Οι δήμοι και οι υπηρεσίες αυτών να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματα τους.

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464 , 24213-52459.

Κλιματιζόμενη αίθουσα στην ΠΕΜΣ

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη εν αναμονή εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων που θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ., ανακοινώνει ότι υπάρχει κλιματιζόμενη αίθουσα για τη προσωρινή φιλοξενία των πολιτών από την Τετάρτη 30-06-2021 μέχρι και την Πέμπτη 01-07-2021 στο κτίριο του Διοικητηρίου της Π.Ε.Μ.Σ (Ιωλκού και Αναλήψεως, 3ος όροφος) και ώρες από 12:00 το μεσημέρι μέχρι και 07:00 το απόγεμα.

Η πληροφόρηση των πολιτών για τη δυνατότητα χρήσης του χώρου παρέχεται στο ακόλουθο νούμερο τηλεφώνου: 2421352464 και 6944185068 από την Τετάρτη 30-06-2021 μέχρι και την Πέμπτη 01-07-2021 και ώρες, από τις από 12:00 το μεσημέρι μέχρι και 07:00 το απόγεμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση