Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Νέο κύμα συνταξιοδότησης σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες
Νέο κύμα συνταξιοδότησης σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες

Νέο κύμα συνταξιοδότησης σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Έναν πρόσθετο πονοκέφαλο προκαλούν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για μικρή αλλά σημαντική των αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2019.

Τα στοιχεία, πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που έκρινε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου αντισυνταγματικά και συνεπώς πρέπει να αλλάξουν, δείχνουν των αιτήσεων συνταξιοδότησης, κυρίως σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν κατατεθεί 123.102 , όταν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους είχαν κατατεθεί 122.120 , επίσης αυξημένες σε σχέση με το 9μηνο του , όταν ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων ήταν της τάξης των 111.257.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν μιλώντας στην «Κ» ότι το κύμα συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο, κρίσιμο διάστημα έως το τέλος του έτους, αφενός γιατί έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι οι ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στο τέλος του χρόνου, αφετέρου γιατί οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι η του ΣτΕ θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου , ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί τελικά το σχετικό νόμου, καθησυχάζει τους ασφαλισμένους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα αλλά δίσταζαν λόγω της αβεβαιότητας να υποβάλουν την αίτηση.

Οπως επισημαίνουν μάλιστα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, μετά το καλοκαίρι του 2015 και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θεωρείται φυσικό να παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Και αυτό, γιατί πλέον κατοχυρώνουν δικαίωμα όσοι ασφαλισμένοι έχασαν ξαφνικά, με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από το 67ο έτος ηλικίας για πλήρη και το 62ο έτος για πρόωρη κι εντάχθηκαν αυτόματα στη μεταβατική φάση με την προσθήκη επιπλέον ετών ασφάλισης. Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίζουν, αρχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων που ανήκουν στη γενιά των baby boomers, με την κορύφωση να αναμένεται τη 10ετία 2020-2030.

Σημαντικότερη φαίνεται μάλιστα πως είναι η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης συνολικά 5.568 δημόσιοι υπάλληλοι, το αποχώρησαν συνολικά 7.759 υπάλληλοι, και φέτος, μόνο το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ – ΓΛΚ 9.610 συνταξιοδότησης από δημοσίους υπαλλήλους, ήτοι αύξηση της τάξης του 23,9% σε σχέση με ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Οι αιτήσεις από τους ελεύθερους του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ τα προηγούμενα έτη 2017 και 2018 παρέμειναν σχεδόν σταθερές, φέτος εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 19,8% κατά το 9μηνο.

Σημαντική, τέλος, είναι και η αύξηση που παρατηρείται στα πρώην ευγενή Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών. Το σχετικό 9μηνο του 2018 υποβλήθηκαν 3.989 αιτήσεις, αυξημένες κατά 2,98% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Κατά το τρέχον έτος, έως τον Σεπτέμβριο είχαν υποβληθεί 5.266 αιτήσεις (αύξηση 32%), σχεδόν όσες υποβλήθηκαν ολόκληρο το 12μηνο πέρυσι.

Τα στοιχεία φαίνεται πως προβληματίζουν και την οικονομική υπηρεσία του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, καθώς ενδεχόμενη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης εκτιμάται πως θα μειώσει τις ελπίδες για έστω ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποζημιώσεις στο 100% της ζημίας το Νοέμβριο του 2021 - https://t.co/hpShvtY3q1 -

  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) #2οΕΠΑΛΒόλουΕσπερινό - https://t.co/7xakhftsfo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/bJmmFvYWED -

"Αλιεύοντας" την είδηση