Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέο γάλα υψηλής παστερίωσης θα διαθέσει στην αγορά η ΕΒΟΛ
Νέο γάλα υψηλής παστερίωσης θα διαθέσει στην αγορά η ΕΒΟΛ

Νέο γάλα υψηλής παστερίωσης θα διαθέσει στην αγορά η ΕΒΟΛ

Μέρισμ 1.000 ευρώ  σε καθέναν από τους 280 συνεταιριστές

Ένα νέο , διάρκειας  18 ημερών, παρήγαγε η συνεταιριστική γαλακτο  ΕΒΟΛ και από την Πρωτομαγιά θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ  στην ηπειρωτική και τη  νησιωτική .

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου  Νικήτας Πρίντζος, καθώς επίσης ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση αποφάσισε να δώσει μέρισμα 1000 € στα 280 μέλη του Συνεταιρισμού, ότι στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται  το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Στεφανοβίκειο, ενώ ενημ,έρωσε ότι “πάγωσαν” από την πλευρά του Α.Σ. Βόλου το τελευταίο δίμηνο, οι συζητήσεις με Τουρκική εταιρία για τη δημιουργία επένδυσης βοτάνων στην περιοχή, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Για την παραγωγή του υψηλής παστερίωσης γάλακτος  είπε πως η τοπική γαλακτο ολοκλήρωσε επένδυση  ύψους 1 εκ. € και το προϊόν  θα διατεθεί στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και το Ιόνιο, ενώ θα καλυφθεί ένα κοινό που το προτιμά στην ηπειρωτική χώρα.

Το νέο γάλα, που θα κυκλοφορήσει πλήρες με 3,7 λιπαρά  και ημιαποβουτυρωμένο με χαμηλά λιπαρά, σε φιάλη του ενός λίτρου, αναμένεται να καλύψει ποσοστό περίπου 80% κατοίκων και τουριστών στα νησιά που επιλέγουν το , αλλά και περίπου 20% των αναγκών στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως εξήγησε την περίοδο αυτή γίνονται δομικές και το νέο προϊόν θα βρίσκεται στα ράφια των σημείων πώλησης  την Πρωτομαγιά, ενώ πρόσθεσε: “Η ΕΒΟΛ κατέχει εξέχουσα θέση στις πωλήσεις γάλακτος και άλλων προϊόντων (γιαούρτι, φέτα, γλυκίσματα κ.ά.) σε 75-80% των πωλήσεων στη Μαγνησία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κάνει στοχευμένα  βήματα και σταδιακά κάθε χρόνο αυξάνει τα σημεία των αγορών. Από 10 τόνους ημερήσια παραγωγή που είχε η γαλακτοβιομηχανία, όταν ανέλαβα πρόεδρος σήμερα έφτασε στους 50 τόνους, προσέχει πολύ τα προϊόντα της και δεν είναι στόχος της να γίνει μια από τις μεγάλες γαλακτοβομηχανίες της χώρας, αλλά να παραμείνει μια υγιής συνεταιριστική οργάνωση”.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. και της ΕΒΟΛ ζήτησε από τους πολιτικούς που υπέγραψαν τη συμφωνία της ΕΤΑ για τη φέτα να δώσουν εξηγήσεις, είπε ότι η αιγοπροβατοτροφία πνέει τα λοίσθια και κάλεσε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αγρότες και κτηνοτρόφους να καθίσουν να συζητήσουν για να βγάλουν τον πρωτογενή τομέα το ξέφωτο.

Πνέει τα λοίσθια η κτηνοτροφία

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου και Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) τόνισε  ότι ο ,   πυλώνας της εθνικής οικονομίας που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση, σήμερα καταρρέει, καθώς οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι επιβιώνουν πολύ δύσκολα, με ανασφάλεια, δεν έχουν ρευστότητα να καλλιεργήσουν, δεν μπορούν να παράγουν και να πληρώσουν τους ληστρικούς φόρους.

Οι αγροκτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και πολύ άσχημη κατάσταση. Μετά την καταστροφή της αγελαδοτροφίας, ο κ. Πρίντζος εκτίμησε ότι φέτος θα έρθει η καταστροφή για την αιγοπροβατοτροφία, καθώς η πολύ χαμηλή η τιμή στο γάλα, δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Για τον λόγο αυτό  άφησε αιχμές κατά του υπουργού και των Ευρωβουλευτών που υπέγραψαν τη συμφωνία της  ΕΤΑ για τη φέτα, λέγοντας ότι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, ενώ κατήγειλε την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, που έχει αποτέλεσμα να εισάγεται παράνομα γάλα που γίνεται η φέτα. «Δεν δικαιολογείται να υπάρχει φέτα στα μάρκετ χωρών της Γερμανίας και της Αγγλίας με τιμή στο ράφι  4 €», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα κάλεσε κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αγρότες και κτηνοτρόφους να καθίσουν να συζητήσουν για να βγάλουν τον πρωτογενή τομέα το ξέφωτο.

Θετικό  το 2017

Επίσης είπε πως το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού ενέκρινε τον ισολογισμό του 2017 με θετικό πρόσημο αφού το 2017 ήταν καλή χρονιά με αύξηση τζίρου (πάνω από 17 εκ. €)  και κερδών   1,5 εκ. €.

«Επειδή είδαμε ότι πηγαίνουμε καλά, δώσαμε καλή τιμή στα σιτάρια και στα κριθάρια, στο καταναλωτικό κοινό και σε ομάδες οικονομικά αδύναμων και γι' αυτό έχουμε σχετική από το 1,8 εκ. € που είχα ανακοινώσει το Νοέμβριο», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου και της ΕΒΟΛ.

Μέρισμα στους συνεταιριστές

Ακόμη ανακοίνωσε  ότι  το  Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού αποφάσισε  να δώσει μέρισμα ύψους 1.000 € σε κάθε μέλος της συνεταιριστικής οργάνωσης, που σήμερα είναι 280, μία  απόφαση που δεν έχει ληφθεί ξανά από την ίδρυση της ΕΑΣ Βόλου το 1928.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Συνεταιρισμός πάει καλά. «Είναι πολύ σημαντικό και είμαστε οι πρώτοι στην που θα δώσουμε το μέρισμα στα μέλη μας. Το κάνουμε για να δείξουμε ότι ο συνεργατισμός είναι σημαντικός και πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι αγρότες για να έχουμε όφελος» σημείωσε .

Ο ίδιος είπε ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας που δεν είναι πολλά τα μέλη του Α.Σ. Βόλου, γιατί ο νόμος βάζει περιορισμούς (όπως να παραδίδει κάποιος 80% της παραγωγής του), αλλά υπάρχουν και αντικειμενικές αδυναμίες καθώς δεν μπορεί να παραλάβει όλα τα αγροτικά προϊόντα, παρά συγκεκριμένα, όπως σιτηρά.

Ο Νικήτας Πρίντζος ανήγγειλε ακόμη ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, που στέκεται αλληλέγγυος σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αποφάσισε να ενισχύσει με ποσό 5.000 € στο Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», που κάνει προσπάθεια να αγοράσει ένα λεωφορειάκι, για να μετακινούνται τα μέλη του.

Η επένδυση Φωτοβολταϊκού πάρκου

 

Για την επένδυση Φωτοβολταϊκού πάρκου του Α.Σ. Βόλου στο Στεφανοβίκειο, ο κ. Πρίντζος  ανέφερε ότι μετά από διαπραγματεύσεις πέτυχε να κοστίσει 475.000 €, ενώ το έργο θα παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η χρηματοδότησή του είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, ενώ τα έσοδα που θα φέρει στην οργάνωση υπολογίζονται σε 300.000 € ετησίως και η απόσβεσή του θα γίνει σε δύο χρόνια.

“Πάγωσαν” οι συζητήσεις με τους Τούρκους

Τέλος ενημέρωσε πως εδώ και δύο μήνες, “πάγωσαν”  οι συζητήσεις  με την εταιρία από την Τουρκία, που θέλει να δημιουργήσει στην περιοχή μια μονάδα παραγωγής και συσκευασίας αρωματικών βοτάνων.

Οι συζητήσεις πάγωσαν από την πλευρά του Α.Σ. Βόλου,  θεωρώντας ότι με τις τελευταίες εξελίξεις και για λόγους ανεξάρτητους από την καταρχήν συμφωνία, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεχιστεί η κουβέντα. Οι Τούρκοι ήθελαν να συνεχίσουν και να επισκεφθούν την περιοχή, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να παγώσουν οι συζητήσεις για λίγο καιρό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση