Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα
Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα

Νεκρός από πυρά ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα

Νεκρός πό πυρά γνώστου έπεσε στην ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκεναντίεβιτς Κάρλοφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος, παρευρισκόταν σε εγκαίνια έκθεσης ς στο Κέντρο Σύγχρονης ς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας του παρέμενε αρχικά αδιευκρίνιστη.

Ο Κάρλοφ δέχθηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς το βήμα της εκδήλωσης για να μιλήσει. Επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του πρέσβη της Ρωσίας σε εκδήλωση στην Τουρκία μετά από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Μόσχας και ς. Η ιστοσελίδα της Hurriyet (hurriyet.com.tr) αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Φωτογράφος της τουρκικής εφημερίδας, που βρισκόταν στο εκθεσιακό κέντρο μετέφερε την πληροφορία ότι ο δράστης είναι ένας μαυροντυμένος άνδρας, με γραβάτα και κοστούμι, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη. Με βάση πηγές των τουρκικών μέσω ο επιτιθέμενος είχε εισέλθει στην γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα και συμμετείχε ως μέλος της αστυνομικής φρουράς.Ο τουρκικός μεταδίδει την πληροφορία ότι ο δράστης είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας της Άγκυρας. Τα μέσα ς τον κατονόμασαν ως Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, γεννηθέντα το 1994 στο Αϊδίνη της Τουρκίας. Η μητέρα του και η αδελφή του φέρονται να έχουν συλληφθεί στο Αϊδίνη.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μετέδωσε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές. Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, Χασίμ Κιλίτς ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι ο ένοπλος άνδρας «είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης».

Το CNN Turk μετέδωσε ότι από το σημείο της επίθεσης ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί, αλλά σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η ρήψη πυρών έχει πλέον σταματήσει. Το τουρκικό δίκτυο NTV μετάδωσε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αστυνομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε το συμβάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, και σχολίασε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερώνεται για το συμβάν. Η τουρκική πρωθυπουργία δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, δημιουργώντας ένα κλίμα συσκότισης στα τουρκικά μέσα ς.

Kαρέ – καρέ αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός την δολοφονική επίθεση στον ρώσο πρέσβη. Φωτογράφος της τουρκικής εφημερίδας, που βρισκόταν στο εκθεσιακό κέντρο μετέφερε την πληροφορία ότι ο δράστης πυροβόλησε στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη.

Με βάση πηγές των τουρκικών μέσω ο επιτιθέμενος είχε εισέλθει στην γκαλερί με αστυνομική ταυτότητα και συμμετείχε ως μέλος της αστυνομικής φρουράς.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μετέδωσε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ μεταδίδει την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ο δράστης είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας της Άγκυρας.

Παράλληλα ο δημοσιογράφος της Hurriyet, Χασίμ Κιλίτς ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι ο ένοπλος άνδρας «είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης».

Φωτογραφίες του AP από την στιγμή της επίθεσης:

 

Η διπλωματική καριέρα του 62χρονου Αντρέι Καρλόφ που δολοφονήθηκε

O Αντρέι Καρλόφ, που σήμερα δολοφονήθηκε από τα πυρά αγνώστου κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας στην Άγκυρα ήταν  πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2013, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδας της πρεσβείας.

Ο Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Ακολούθως το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία.

Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας. Η θητεία του ως διπλωμάτης άρχισε το 1976 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 1979 έως το 1984 και στη συνέχεια από το 1986 – 1997 διορίστηκε ως πρεσβευτής της χώρας του στη Βόρεια Κορέα.

Διετέλεσε ακόμη πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα από το 2001 – 2006, πριν επιστρέψει στην του και αναλάβει τη θέση του γενικού αναπληρωτή διευθυντή για προξενικές υποθέσεις από το 2007 έως το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα στην Τουρκία.
Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.
πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση