Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας απο το Βόλο
Νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών  εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας απο το Βόλο

Νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών εξήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας απο το Βόλο

Η επίσκεψη του υφυπουργού στη Μαγνησία  ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψή του στο ΕΠΑΛ Αλμυρού 

“Δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας εκπαιδευτικών, αντιθέτως θα ανακοινωθούν κι άλλες από τον υπουργό” διαβεβαίωσε ο  υφυπουργός Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και της διευθύντριας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένης Αναστασοπούλου.

Ο κ. Μπαξεβανάκης, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του ίδιου και του κ. Μουστάκα στο Βόλο, με αφορμή την 2η μαθητική έκθεση των ΕΠΑΛ,  στόχος είναι η στήριξη και προβολή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προώθησης της σοβαρής δουλειάς που γίνεται και να αλλάξει η εικόνα που κακώς έχει η κοινωνία για τα ΕΠΑΛ. «Έχουν γίνει πολλά βήματα, με νέα προγράμματα σπουδών και με συμβουλευτική και ψυχολόγους στα ΕΠΑΛ. Νομοθετήσαμε την είσοδο του 5% των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια και τάξεις μαθητείας, όπου δίνεται η δυνατότητα για εννιάμηνη εκπαίδευση με αμοιβή και πλήρης ασφάλιση» ανέφερε   ο υφυπουργός.

Όσον αφορά στις ψεις σε έμψυχο προσωπικό και υλικοτεχνική – εργαστηριακό εξοπλισμό, απάντησε ότι δεν είναι μεγαλύτερες στα ΕΠΑΛ απ' ό,τι στα άλλα Λύκεια, ενώ συγκριτικά με άλλες χρονιές είπε πως είναι καλύτερη η εικόνα.

Ωστόσο έκανε λόγο για υπαρκτές ψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με τις θα γίνει προμήθεια υλικοτεχνικών – εργαστηριακών εξοπλισμών.

Ερωτηθείς για το Καρτάλειο Διδακτήριο απέφυγε να δώσει απάντηση ,  ενώ για τους αναπληρωτές, είπε ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν πάνω από 24.000 αναπληρωτές.” Ο υπουργός θα ανακοινώνει τον Σεπτέμβριο το σχετικό χρονοδιάγραμμα και η πρόθεση είναι οι διορισμοί να γίνουν όχι με γραπτές εξετάσεις αλλά με την προϋπηρεσία.   Μ' αυτή την εκδήλωση καμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει, καθώς εμείς επαναφέραμε 2.500 εκπαιδευτικούς που ήταν στον «πάγο . Από τον Αύγουστο που η χώρα θα πάρει τα πάνω της, θα αλλάξουν κι οι ρυθμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το αίτημα του ΕΠΑΛ Σκιάθου   ο κ. Μπαξεβανάκης απάντησε ότι έγινε συζήτηση με τον εκπρόσωπο του Δήμου Σκιάθου, το Υπουργείο αντιμετωπίζει καταρχήν θετικά το ζήτημα και σε συνεργασία με το Δήμο θα εξεταστεί η εξασφάλιση εργαστηριακού εξοπλισμού. Για τις πανελλαδικές ανέφερε ότι και του χρόνου θα γίνουν με το ισχύον σύστημα και ο Υπουργός θα ανακοινώσει μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών,αν θα υπάρξουν αλλαγές.

Για την υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση για τα 4χρονα και για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι Δήμοι να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με τις ισχύουσες υποδομές, ο υφυπουργός, εξήγησε ότι το Υπουργείο νομοθέτησε ένα χρόνιο αίτημα, επισημαίνοντας ότι 184 Επιτροπές Δήμων απάντησαν θετικά και γι αυτούς έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. «Υπάρχουν Δήμοι που κινήθηκαν με άλλα κριτήρια. Εμείς προτρέπουμε τους γονείς να εγγράψουν τα τους» είπε.

Για το Λύκειο Καναλίων που λειτουργεί με παρατάσεις, αλλά και για το αν υπάρχει πρόθεση για νέα σχολεία, ο  κ. Μπαξεβανάκης τόνισε: “Για το Λύκειο Καναλίων θα μεταφέρουμε το θέμα στον υπουργό. Για να χτιστεί ένα σχολείο, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί το οικόπεδο και για τη είτε μέσω περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δυνατότητες της χώρας όμως δεν είναι απεριόριστες».

Συνάντηση με ΕΛΜΕ

Ο υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων και με την ΕΛΜΕ όπου τέθηκε και το θέμα των ξεχωριστών περιοχών να είναι και περιοχές αποσπάσεων και  απάντησε ότι το θέμα είναι γνωστό στο Υπουργείο και δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση κι εξετάζεται αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις, σε νησιωτικές ή δυσπρόσιτες περιοχές να προκηρύσσονται θέσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή, δήλωσε ότι δεν έμειναν  οι εκπαιδευτικοί ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του κ. Μπαξεβανάκη και πρόσθεσε:  «Και στις τρεις κινητοποιήσεις που συμμετείχαμε, αναδείξαμε το θέμα των μονίμων διορισμών που είναι μείζον και για την Α' Β'άθμια και Β' Βάθμια Εκπαίδευση. Θέλουμε να σταματήσει ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών. Επί σειρά ετών εκπαιδευτικοί μετακινούνται με μια βαλίτσα στο χέρι. Επιτέλους να δοθεί τέλος. Από κει και πέρα εστιάσαμε στις θέσεις μας για τα τοπικά ζητήματα που μας αφορούν όπως του είχαμε θέσει και πέρυσι στην του Βελεστίνου για δύο περιοχές απόσπασης, που είναι πολύ σοβαρό θέμα.  Δεν μπορεί να αποσπάται συνάδελφος στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας και να βρίσκεται στα νησιά. Περιμέναμε σήμερα μια απάντηση, δε μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του. Περιμένουμε να δούμε τις δηλώσεις του κ. για τις αποσπάσεις και τους διορισμούς. Θέσαμε το ζήτημα των ολιγομελή τμημάτων σε ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια και μας απάντησε ότι δεν μπορούν να εγκριθούν όλα. Εμείς εστιάσαμε στο ανάγλυφο της περιοχής. Έχουμε ορεινή και χερσαία περιοχή. Πιο πολύ σταθήκαμε στους διορισμούς».

 

Προσλήψεις ζήτησαν οι δάσκαλοι

Εν τω μεταξύ κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας με μόνιμες προσλήψεις, ζήτησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τον υφυπουργό Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη σε συνάντηση που είχε μαζί του σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Απόστολο Μούσιο, που έδωσε συνέντευξη Τύπου, στη συνάντηση με τον υφυπουργό αναφέρθηκε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη από μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να υπάρχει ένα σχολείο ποιοτικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Ο πρόεδρος των δασκάλων είπε ότι στο Ν. Μαγνησίας υπάρχουν εννέα οργανικά κενά δασκάλων, 50 οργανικά κενά εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και 32 κενά ειδικοτήτων.

«Αν θέλουμε να μιλάμε για ένα δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, σε πλήρη λειτουργία, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίοι μόνιμοι διορισμοί και στο Ν. Μαγνησίας», τόνισε ο κ. Μούσιος.

Σύμφωνα με τους δασκάλους, ο υφυπουργός απάντησε ότι οι διορισμοί θα προγραμματιστούν από τον Οκτώβριο σε βάθος τριετίας, όπως είπε χει ο υπουργός στη συνάντηση που έχει με τη Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δήλωσε ότι οι δάσκαλοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απάντηση του υφυπουργού, καθώς ζητούν να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί. Για το λόγο αυτό σήμερα έγινε στην Αθήνα , όπου μετείχε ο με μοναδικό αίτημα τους μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Ενίσχυση  σχολείων της Μαγνησίας

Επίσης οι δάσκαλοι έθεσαν στον υφυπουργό θέμα ενίσχυσης των περιφερειακών σχολικών μονάδων της χερσαίας Μαγνησίας, διότι ο κόσμος θέλει να μείνει στα χωριά και πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτικό δυναμικό και οι διορισμοί – τοποθετήσεις εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται με παιδαγωγικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.

Για τα σχολεία των Βορείων Σποράδων, ο Σύλλογος ζήτησε να υπάρχει σε κάθε νησί ένας επιπλέον εκπαιδευτικός, που θα λειτουργεί με αντισταθμιστικούς θεσμούς (φροντιστηριακά τμήματα και ενισχυτικά τμήματα) και αν κάποιος εκπαιδευτικός ασθενεί, να τον αναπληρώνει για να μη χάνουν οι μαθητές διδακτικές ώρες και οι κάτοικοι να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης με τα άλλα σχολεία του Βόλου.

Τέλος  τόνισαν ότι είναι αδιανόητο για την εκπαιδευτική κοινότητα όταν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της επιτροπής και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, να μη γίνεται άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, ώστε να στεγαστούν προνήπια και νήπια στα Νηπιαγωγεία. Στη Μαγνησία οι Δήμοι που εφαρμόζουν την δίχρονη προσχολική αγωγή είναι οι Δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ν. Πηλίου, Αλοννήσου και Σκοπέλου, ενώ για τους υπόλοιπους Δήμους το υπουργείο είπε ότι θα το εξετάσει παρόλες τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση