Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Νέες εκλογές με ανοικτά τραύματα για τη Νέα Δημοκρατία
Νέες εκλογές με ανοικτά τραύματα για τη Νέα Δημοκρατία

Νέες εκλογές με ανοικτά τραύματα για τη Νέα Δημοκρατία

Προσπάθεια επανεκκίνησης της εκλογικής διαδικασίας μετά το χθεσινό φιάσκο, που τραυμάτισε σοβαρά το πολιτικό κύρος της Νέας ς, ανέδειξε τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων και ενίσχυσε τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό, θα επιδιώξει στη μία μετά το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, τα μέλη της ΚΕΦΕ θα προχωρήσουν στην ανάθεση του υ στη δεύτερη, κατά σειρά εταιρεία που υπέβαλε πρόταση για το , με στόχο η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον απαιτηθεί, μία εβδομάδα αργότερα. Παρά το γεγονός ότι απομένουν δύο μόλις εβδομάδες, στελέχη της ΚΕΦΕ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι καθώς η εν λόγω εταιρεία διαχειρίστηκε και τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ενώ πλέον και το κόμμα της ΝΔ έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, η διεξαγωγή των εκλογών είναι εφικτή σε σύντομο χρόνο.

Ωστόσο, τα «τεχνικά» μοιάζουν πλέον ως λεπτομέρειες καθώς το πολιτικό πλήγμα που έχει υποστεί το κόμμα της κεντροδεξιάς από τη χθεσινή πλήρη κατάρρευση του συστήματος μηχανογράφησης είναι συντριπτικό. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται και η κοινωνία δοκιμάζεται, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία ενώ οι υποψήφιοι και οι ομάδες βουλευτών που στοιχίζονται πίσω τους δημιουργούν κλίμα μετωπικής ς που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο διάρρηξης της ενότητας και υλοποίησης σεναρίων που ναι μεν συζητούνταν στο εσωτερικό αλλά άπαντες ξόρκιζαν.

Αστοχία ή δόλος;

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται στο εσωτερικό του κόμματος είναι και οι αιχμές εκατέρωθεν για δόλο στη χθεσινή εξέλιξη.

Το μήνυμα έστειλε η πλευρά του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Όχι μόνον βάλλει κατά Μεϊμαράκη, ως Προέδρου που είχε εκ των πραγμάτων την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για δόλο που οδήγησε στη μη διεξαγωγή των εκλογών. Το υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας, όταν στις δημόσιες δηλώσεις του χθες ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και επεσήμανε ότι στόχος της ς ήταν να φιμωθεί η η βούληση των νεοδημοκρατών για αλλαγή. Το έλεγαν και οι στενοί του συνεργάτες, «φωτογραφίζοντας» την πλευρά Μεϊμαράκη ως έχουσα συμφέρον να αναβάλλει τη διαδικασία καθώς θα έχανε στις κάλπες.
Ανάλογου υπαινικτικού περιεχομένου ήταν και ένα σχόλιο του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, εκ των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. «Ποιοί φοβήθηκαν την ενωτική υποψηφιότητα Μειμαράκη; Ποιοί επενδύουν στη διάλυση της ΝΔ; Δύναμη της παράταξης ο λαός της» έγραψε στο διαδίκτυο ο πρώην Υπουργός.

Πάντως, τα σενάρια για δόλο δεν υιοθετούνται από τους δύο άλλους υποψηφίους. «Δεν ασχολούμαστε με τέτοιες μικρότητες» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι η κριτική τους προς τον Ευ. Μεϊμαράκη ήταν αλλά και ότι σε κορυφαία θέση στην ΚΕΦΕ βρίσκεται θερμός υποστηρικτής του κ. Τζιτζικώστα. Πιο σαφής υπήρξε, χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης που υποστήριξε (Μέγκα) ότι «δεν υπήρξε δόλος, αλλά αστοχία» και ζήτησε την παραίτηση του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου ως Προέδρου της ΚΕΦΕ που είχε και την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο τελευταίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Σε πείσμα, πάντως, των διακηρυγμένων θέσεών του εναντίον της συγκεκριμένης διαδικασίας αλλά και των εισηγήσεων στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας για διεξαγωγή Συνεδρίου προκειμένου να μεταβληθεί και ο τρόπος εκλογής Προέδρου, ο κ. – που δεν έχει μιλήσει δημοσίως από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η των εκλογών – προσανατολίζεται στην διεξαγωγή των εκλογών το ταχύτερο δυνατό και, φυσικά, ουδεμία διάθεση δείχνει να παραιτηθεί της θέσης του Προέδρου, όπως του ζητήθηκε.

Σε αυτό το κλίμα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας (όπως ζήτησαν πολλοί βουλευτές όπως ζήτησαν σειρά βουλευτών όπως οι Ν. Δένδιας, Λ Αυγενάκης) ή άλλων οργάνων του κόμματος, αν και είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε θέατρο για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των υποψηφίων.

Η εταιρεία, η ΚΕΦΕ και οι (αναγκαίες) παραιτήσεις

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για την αντικατάσταση της ΚΕΦΕ με μία επιτροπή κύρους από έμπειρα στελέχη του κόμματος που θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία, για την οποία ακούστηκαν ήδη τα ονόματα του Δημ. Σιούφα και της κας Μαριέττας Γιαννάκου, την οποία πάντως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε για μεταβατική Πρόεδρο του κόμματος μέχρι και την ανάδειξη της νέας ς. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ μία τέτοια εκδοχή δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες υλοποίησης και προκρινόταν να συνεχίσει το όργανο ως έχει προκειμένου να διεξαχθούν το ταχύτερο οι εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση