Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα σελίδα στη συνεργασία ΟΕΒΕΜ-Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας
Νέα σελίδα στη συνεργασία ΟΕΒΕΜ-Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Νέα σελίδα στη συνεργασία ΟΕΒΕΜ-Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας

Tη νέα της ΒΕΜ με την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη οι εκπρόσωποι των δύο φορέων.

Ο πρόεδρος της ΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας ευχαρίστησε τους συνεργάτες ομοσπονδίας και της συνεταιριστικής τράπεζας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Δ.Σ. της Τράπεζας Θεσσαλίας και τον πρόεδρο Αν. Λάππα που άμεσα ανταποκρίθηκε και υποστήριξε μια μελέτη που-όπως σημείωσε-  καθιερώνεται σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και θα παρουσιαστεί σήμερα.

«Επικυρώνουμε την έναρξη συνεργασίας με την Τράπεζα . Ήδη ένα κεφάλαιο της ΟΕΒΕΜ βρίσκεται εκεί κατατεθειμένο και άλλο ένα κεφάλαιο συστημικής τράπεζας θα μεταφερθεί εκεί. Αποφασίσαμε να έλθουμε σε επαφή με συγκεκριμένο συνεταιρισμό που προέρχεται από συνέργειες φορέων. Τα α'/θμια σωματεία θα συναντηθούν με τον κ.  Λάππα και μέλη Δ.Σ. για να δουν την  περαιτέρω συνεργασία που θα είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών. Πιστεύω ότι η Τράπεζα Θεσσαλίας  θα σταθεί βοηθός και στήριγμά μας στις επόμενες μελέτες, που ανά τρίμηνο θα επικαιροποιούνται και θα γίνονται πλέον και πανελλαδικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρ. Πλαστάρας.

Στη συνέχεια ο κ. Λάππας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη νέα συνεργασία, που  θα έχει και βάθος χρόνου και ποιότητα στην εξέλιξή της.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε  στο ιστορικό της «Συνεταιριστικής Πίστης» λέγοντας ότι γεννήθηκε από τους επαγγελματικούς, εμπορικούς και τον επιχειρηματικό κόσμο των Τρικάλων. «Τρεις σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς: ΟΕΒΕΤ, Εμπορικός Σύλλογος και Επιμελητήριο ίδρυσαν τον πιστωτικό συνεταιρισμό Τρικάλων που μετά 1997 εξελίχθηκε σε συνεταιριστική τράπεζα Τρικάλων που λειτουργούσε σε επίπεδο νομού, έχοντας την ανταπόκριση της κοινωνίας και των επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων σε μεγάλο βαθμό ώστε μέχρι 2007 να καλύψει όλο το νομό με 5 καταστήματα (μετά το 2007 έφυγε από επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και αναπτύχθηκε με δύο καταστήματα στην πόλη Λάρισας και δύο του Βόλου και τελευταία και στην Καρδίτσα, κλείνοντας πρώτο κύκλο ς), έχοντας επιλύσει πολλά προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο» είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: « Κάθε μέρα έχουμε περισσότερους συνεταίρους και πελάτες. Και αυτό το πετυχημένο μοντέλο η τράπεζα το μετέφερε στους υπόλοιπους νομούς, κυρίως σε Λάρισα και Μαγνησία, για να γνωρίσουν μία εναλλακτική τραπεζική πρόταση που λέγεται «Συνεταιριστική Πίστη». εννιέται από την ίδια την κοινωνία και εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Όλη την εμπιστοσύνη που προσλαμβάνει με καταθέσεις την επιστρέφει σε χρησιμότητα προς τις επιχειρήσεις κατά 95% κάνοντας επιχειρηματική τραπεζική και μέσα από αυτή τη διαδικασία λειτουργεί ως εργαλείο επιχειρηματικής και τοπικής ς».

Επίσης ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας εξήγησε πως «δεν ήταν δυνατόν να μην ανταποκριθούμε στο αίτημα της ΟΕΒΕΜ για να στηρίξουμε  τις δράσεις της και να δώσουμε το στίγμα ότι η Τράπεζα  είναι “εμείς είμαστε εσείς”. Στη λογική ότι η Τ.Θ. είναι στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου και λειτουργεί για το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, τοπικού και μόνο.

Ακόμη αναφέρθηκε  στη μελέτη  της ΟΕΒΕΜ λέγοντας πως η απόφαση  να περάσει σε άλλο επίπεδο την απέναντι στην Πολιτεία και   τις γραμμές και συμφέροντα μελών της, είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται με αποδεικτικά στοιχεία. Οι μελέτες που γίνονται και αυτή της Ομοσπονδίας έχει αυτό το σημαντικό ρόλο. «Η ΟΕΒΕΜ έχει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της για να πείσει και να διεκδικήσει. Εμείς είμαστε στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου για να διεκδικεί με αποδείξεις από την Πολιτεία, τις αλλαγές ή τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των επιχειρηματιών μελών της. Στηρίζουμε λοιπόν πελάτες και συνεταίρους που μας στηρίζουν για να υπάρχουμε και στο μέλλον. Είμαστε τράπεζα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα τους στηρίζουμε πάντα» τόνισε ο κ. Λάππας.

ια την απαλλαγή της χώρας από τη δημοσιονομική ασφυξία ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας είπε ότι όταν η χώρα θα φύγει από το ασφυκτικό επίπεδο των capital controls και της δημοσιονομικής ασφυξίας   ο μοναδικός τρόπος είναι  η χώρα να δημιουργήσει νέες παραγωγικές μονάδες. Η Θεσσαλία έχει ισχυρό αντικείμενο, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αιχμή του δόρατος για τη νέα εποχή, με προϊόντα καινοτομίας και ανταγωνιστικά. Η Τ.Θ. πιστεύει ότι έχει λαμπρό πεδίο δράσης και να κρατήσει τον  αναπτυξιακό χαρακτήρα και να βοηθήσει τους  επιχειρηματίες που θα θελήσουν να πάρουν στα χέρια τους τη νέα εποχή για τη χώρα».

Τέλος είπε πως ήδη η Τράπεζα έχει  πλησιάσει μονάδες που έχουν ανάγκη ς και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας (παραγωγικές επιχειρήσεις  εξαγωγικού χαρακτήρα).

Ο πρόεδρος των Περιπτερούχων και αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Βασ.  είπε πως σήμερα ανοίγει μια καινούργια μέρα για  τους επαγγελματίες που παλεύουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους με νύχια και με δόντια και πρόσθεσε πως στόχος είναι να μην χαθούν από την αγορά συνάδελφοι και να συνεχίσουμε και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. «Ο κλάδος μου αιμορραγεί και ελπίζουμε να έχουμε την οικονομική στήριξη και ποιοτικές συναλλαγές. Μείναμε λίγοι στον κλάδο και προσπαθούμε να λειτουργούμε τα καταστήματά μας βιώσιμα και καλαίσθητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μέλος του Δ.Σ.  της Συνεταιριστικής Τράπεζας και θεσμικός εκπρόσωπος της τράπεζας στη Μαγνησία Ευ. Ταμπακιώτης γνώρισε την Τράπεζα ως  πελάτης και την χαρακτήρισε  ευέλικτη, γρήγορη και με γνώσεις για το επιχειρηματικό τοπίο της περιοχής. Ο είμαι.

Ερωτηθείς για το ανάλογο εγχείρημα της «Μαγνησιακής Πίστης», που δεν είχε ανάλογη πορεία με τη Σ.Τ.Θ. ο πρόεδρος της τράπεζας απάντησε ότι η τοπική συνεταιριστική τράπεζα είναι ευθύνη της κοινωνίας, η οποία πρέπει να το ερευνήσει και πρόσθεσε  ότι υπάρχουν δυνατότητες η προσπάθεια να βρει καλύτερη βηματισμό στο μέλλον απ' ότι σήμερα.

Αναφορικά με διείσδυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στη Μαγνησία, ο πρόεδρος απάντησε από τους 14.000 συνεταίρους η Μαγνησία έχει περίπου 1.500, 450  δανειακούς και 1700 καταθετικούς πελάτες.

«Αυτό εκτιμούμε ότι έχει πάρα πολύ ακόμη δρόμο μπροστά της για να παίξει σημαντικό ρόλο. Θέλει προσπάθεια για να πείσουμε τη Μαγνησία να έλθει πιο κοντά. Είμαστε πολύ μακριά από στόχο αυτό και έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε με κοινωνία », παραδέχτηκε ο κ. Λάππας.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση ο πρόεδρος της Τράπεζας, τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια στρατηγική και μία πολιτική που να τη διακρίνει η σταθερότητα, ενώ τα σκαμπανεβάσματα της ανασφάλειας και της λειτουργίας της μη κανονικότητας στην ζωή του τόπου, δεν ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα. Στις τράπεζες είπε ότι είναι βασικό να ανοίξουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαφορετική στρατηγική που θα βάλει σε διαφορετική τάξη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. (Εξωδικαστικός λογαριασμός, λογαριασμός όψεως που θα διακινείται όλη η διαδικασία, η εξέλιξη και οι λειτουργίες του πτωχευτικού κώδικα, η νομοθέτηση της απαλλαγής της ποινικής ευθύνης και των ανθρώπων του δημοσίου και τραπεζών που θα διαχειριστούν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων κ.λπ.)

«Όσο καθυστερούν δεν μας βάζουν σε ροή επίλυσης προβλημάτων. Αυτά χθες θα έπρεπε να έχουν γίνει μαζί με αξιολόγηση. Αυτό το έχουμε μεταφέρει στην Πολιτεία και ελπίζουμε να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης της», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λάππα, τα αποτελέσματα αναπτυξιακού νόμου έδειξαν ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στη χώρα, Έλληνες με κεφαλαία που θέλουν να επενδύσουν ξανά στη χώρα, να βάλουν χώρα σε νέα παραγωγική δράση και άνθιση που είναι και το στρατηγικό στοιχείο ώστε η χώρα να φύγει από στασιμότητα και να μπει σε μια κανονικότητα, βγαίνοντας από το τέλμα. «Διαφωνώ απολύτως με το ΔΝΤ ότι θα χρειαστούν 30 ή 40 χρόνια να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι δυνάμεις υπάρχουν αλλά θα πρέπει να απελευθερωθούν και να βρουν καλύτερο έδαφος με την πολιτεία να μην τους εμποδίζει στη δράση τους», ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ δήλωσε ότι οι επαγγελματίες προσβλέπουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ ή Εξοικονομώ κ.ά., αλλά έχουν καθυστερήσει, όπως και η αξιολόγηση καθυστερεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει αυξητικό ποσοστό αυτών που θέλουν να επενδύσουν αλλά αν τυχόν η αξιολόγηση δεν κλείσει εγκαίρως, θα έχουμε «οσμή 2015» και θα σπεύσουμε να υπογράψουμε άμεσα με δυσμενέστερες συνθήκες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση