Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο
Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο

Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο

Νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο .

Στόχος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να ανακουφιστούν περαιτέρω και με αναδρομικότητα όλοι οι πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια τους από τον Δεκέμβριο εως τον Μάιο, αλλά και ο τρόπος διαμόρφωσης πρόσθετων ενισχύσεων για κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες έως τον Ιούνιο.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η αναδρομική επιστροφή χρημάτων. Ειδικότερα, η Πολιτεία επιστρέφει στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί αναδρομικά, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 .

Ταυτόχρονα για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο-1

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%».

Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο-2

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία εν πολλοίς ευθύνεται για τις αυξήσεις, ο δήλωσε: «Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική , με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και “κόβονται μαχαίρι” τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο-3

Ο τέταρτος πυλώνας των παρεμβάσεων εστιάζει στο πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».

Νέα μέτρα για το ρεύμα: «Τέλος» η ρήτρα – Η επιστροφή έως 600 ευρώ και οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο-4

Hλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις αναδρομικές ενισχύσεις του ρεύματος

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνουν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών ακινήτων για να πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η αναδρομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μέσω της πλατφόρμας, οι καταναλωτές θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το σύστημα θα διασταυρώνει:

  1. Το αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45.000 ευρώ ετησίως
  2. Το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  3. Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί, πληροφορία που επίσης υπάρχει στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
  4. Τις εκπτώσεις που έχει κάνει στον καταναλωτή ο ίδιος ο πάροχος. ια παράδειγμα, οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν ήδη λάβει εκπτώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο ποσό αφορά στην περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.
  5. Το ποσό της επιβάρυνσης που έχει υποστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  6. Το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και μάλιστα να προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός, τα αναδρομικά αφορούν μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Από το άθροισμα των επιβαρύνσεων που υπέστη ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη δοθεί. Επί της διαφοράς που θα προκύπτει, ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του δηλαδή το 60% της διαφοράς. Το ανώτατο ποσό πίστωσης θα φτάσει στα 600 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι συνολικά τα νοικοκυριά θα εισπράξουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ με το συγκεκριμένο μέτρο. Ο στόχος είναι να ωφεληθούν κυρίως τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες ς.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Την Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί στη ενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση