Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η 1η δόση του δανείου
Νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η 1η δόση του δανείου

Νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η 1η δόση του δανείου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκετι η κόντρ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το θέμα της άμεσης (εντός Αυγούστου) υιοθέτησης νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Χθες, η εκπρόσωπος της , Μίνα Αντρέεβα, κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Ωστόσο, στη κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δε προβλέπει και τρίτο νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια νέα «μάχη» στο ελληνικό Κοινοβούλιο τώρα.

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν, προκειμένου να γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση», δήλωσε χθες η κ. Αντρέεβα. Και πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ζητούνται επιπλέον ποσά για να μειωθούν τα 4 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου στην εσωτερική αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε χθες ότι ξεκίνησαν από τη Δευτέρα κάποιες τεχνικές συναντήσεις και πρόσθεσε ότι «θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Σήμερα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση κατά τον υπουργό, ενώ η κ. Αντρέεβα υποστήριξε πως οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις θα γίνονται στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας (κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας), ενώ θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Οικονομίας.

Πάντως, οι θεσμοί επιμένουν να έχουν πρόσβαση και στα άλλα υπουργεία, καθώς και να συναντούν οι επικεφαλής τους τους Ελληνες υπουργούς, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει χθες ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί».

Στην ουσία των συζητήσεων, τα πρώτα «αγκάθια» είναι:

1. Τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστεί εντός Αυγούστου. Η τρόικα έχει ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό όσα περισσότερα μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα από τη λίστα με τα συμφωνημένα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής. Για παράδειγμα, οι δανειστές επιμένουν στην αλλαγή φορολόγησης των αγροτών, ενώ στην κυβέρνηση φοβούνται ότι οι απαιτήσεις τους θα είναι πολύ μεγαλύτερες και η Αθήνα θα κληθεί να λάβει μέτρα που είχε σκοπό να «μοιράσει» στην τριετία του προγράμματος.

2. Η του νέου Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, στο οποίο σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εισφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργεί αυτό το Ταμείο.

3. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο τρόπος και ο χρόνος της ς παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα.

4. Η αλλαγή προβλέψεων για ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα, με τον κίνδυνο να απαιτηθούν νέα μέτρα για το 2016 να είναι κάτι περισσότερο από ρεαλιστικός. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. , δήλωσε ότι «εμείς (σ.σ.: το ΓΛΚ) είμαστε παρακολούθησης και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία για να ξεκινήσουμε την συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015- 2016 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».

5. Η μεταρρύθμιση ασφαλιστικού που θα πρέπει τον Οκτώβριο να είναι έτοιμη.

6. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με τους δανειστές να επιμένουν στις θέσεις τους.

7. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ).

8. Η επαναξιολόγηση και αλλαγή των νομοσχεδίων που μονομερώς είχε προωθήσει η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, με εξαίρεση τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής ς.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση