Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα μέτρα 2,7 δισ. στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Νέα μέτρα 2,7 δισ. στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Νέα μέτρα 2,7 δισ. στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Αν και όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας που συνεδριάζει το θα πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ ς και δανειστών, οι επαφές των τελευταίων ημερών στην Ουάσιγκτον έδειξαν ότι αυτό μόνον εύκολο δεν είναι.

Η πρόταση για να λάβει η κυβέρνηση μέτρα “εν αναμονή” ώστε να ωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δημιουργεί την ανάγκη για προσδιορισμό και ψήφιση νέων μέτρων ύψους 2,7 δισ ευρώ, όπως υπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο, ενώ το θέμα της περαιτέρω ς του ελληνικού χρέους είναι στον “αέρα”. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν χθες να συνδέσουν τα δύο θέματα, καθώς “βλέπουν” ότι η τρόικα θα πιέσει για το πρώτο ζήτημα, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αφήσει για αργότερα το δεύτερο.

Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η πρόταση για τα “εν αναμονή” μέτρα θα συζητηθεί με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην . Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη στάση της και αυτό θα το πράξει ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο (πιθανότατα σήμερα θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών).

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ο προσδιορισμός των “εν αναμονή” μέτρων είναι δύσκολος, όχι μόνο γιατί έχει πολιτικό κόστος, αλλά και για τεχνικούς λόγους. Πρώτον, είναι δύσκολο να βρεθούν κι άλλα 2,7 δισ ευρώ μέτρα χωρίς πλέον να υπάρξει παρέμβαση στο σκληρό πυρήνα του Δημοσίου (μισθούς, αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κλπ). Δεύτερον, ακόμα κι αν προσδιοριστούν αυτά τα μέτρα, είναι αβέβαιο εάν η εκτίμηση για την απόδοσή τους θα είναι κοινή μεταξύ των προβλέψεων της Αθήνας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αλλωστε, έως τώρα το Ταμείο έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για τα μέτρα που συζητούνται και αυτός είναι ένας λόγος που καθυστερεί την ολο της συμφωνίας.

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι πιθανότερο να δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις, παρά να επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε τεχνικό επίπεδο, τουλάχιστον. Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εφόσον προχωρήσει το σενάριο αυτό για λήψη “εν αναμονή” μέτρων, τότε η Αθήνα θα δεχτεί τις επόμενες ημέρες εντονότατες πιέσεις για να υποχωρήσει από τις “κόκκινες” γραμμές της. Δηλαδή, σε θέματα όπως το όριο, οι περικοπές στις κύριες , η επιβολή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ σε , ΕΥΔΑΠ κλπ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση