Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Νέα κυβερνητική πρόταση για ΦΠΑ με τρεις συντελεστές
Νέα κυβερνητική πρόταση για ΦΠΑ με τρεις συντελεστές

Νέα κυβερνητική πρόταση για ΦΠΑ με τρεις συντελεστές

Νέα πρόταση στους δανειστές για τους συντελεστές ΦΠΑ απέστειλε χθες η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη του «σχεδίου Βαρουφάκη» για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Τα πρόσθετα έσοδα με βάση τους νέους συντελεστές που πρότεινε χθες η κυβέρνηση υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους κατοίκους των νησιών, δεδομένου ότι θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα πρόταση προβλέπει τους ακόλουθους συντελεστές:

• 7,5% στα τρόφιμα και στα φάρμακα-εφημερίδες-περιοδικά από 13% και 6,5% που είναι σήμερα αντιστοίχως.

• 15% στην εστίαση και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (από 13% σήμερα) και στα ξενοδοχεία (από 6,5% σήμερα).

• 21%-22% σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Με την εν λόγω πρόταση θα υπάρξει μεν όφελος για τα νοικοκυριά από τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ελαφρώς από τα υπόλοιπα προϊόντα (όπως διαρκή καταναλωτικά αγαθά και καύσιμα) και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Ωστόσο, προκύπτει επιβάρυνση κυρίως από την αύξηση των συντελεστών που επιβαρύνουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και ιδίως του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα αλλαγή στην κυβερνητική πρόταση για τους συντελεστές ήταν επιβεβλημένη μετά τις έντονες ενστάσεις των δανειστών στην πρόταση για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων αναλόγως της πληρωμής με πλαστικό χρήμα ή με μετρητά, καθώς βάσει των υπολογισμών προέκυπτε απώλεια στα κρατικά έσοδα έως 6,5 δισ. ευρώ.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπολόγισε με βάση τον τζίρο που πραγματοποιήθηκε το 2014 την επίπτωση στα έσοδα από την εφαρμογή του ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Εάν, λοιπόν, υποτεθεί ότι στους τέσσερις προαναφερθέντες κλάδους όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν με πλαστικό χρήμα, τότε η απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 6,45 δισ. ευρώ. Εάν υποτεθεί ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν με την καταβολή μετρητών τότε η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 3,33 δισ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση