Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα εμπλοκή στην Υγεία
Νέα εμπλοκή στην Υγεία

Νέα εμπλοκή στην Υγεία

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε νέα ήττα στην προσπάθεια για τη δημιουργία σώματος οικογενειακών γιατρών στο πλαίσιο του νέου συστήματος ς Φροντίδας Υγείας υποχρεώθηκε το υπουργείο Υγείας.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, έκανε δεκτή την αγωγή ασφαλιστικών μέτρων γιατρών Κέντρων Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ), της 1ης Υγειονομικής , οι οποίοι είχαν «βαπτιστεί», χωρίς τη θέλησή τους, «οικογενειακοί γιατροί». Η αφορά σε μαζική προσφυγή 64 γιατρών κατά της μετατροπής τους, χωρίς να έχει προηγηθεί συναίνεση, σε οικογενειακούς. Το υπουργείο προχώρησε σε αυτή την κίνηση βασιζόμενο στον νόμο για την Φροντίδα Υγείας (), στον οποίο προβλεπόταν η δυνατότητα να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού και όσοι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι εργάζονται σε κέντρα υγείας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής, το Μονομελές Πρωτοδικείο δέχθηκε το σκεπτικό της προσφυγής σύμφωνα με το οποίο, ο νόμος αναφέρει ότι οι γιατροί δύνανται και όχι υποχρεούνται να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρ». Σημειώνεται ότι ακολουθούν το επόμενο διάστημα και άλλες δίκες ασφαλιστικών μέτρων γιατρών κατά της μετατροπής τους σε οικογενειακούς, ενώ δεν αποκλείεται –μετά από την τελευταία εξέλιξη– να προσφύγουν και άλλοι γιατροί.

Η απόφαση αυτή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για καθολική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Σήμερα οι οικογενειακοί γιατροί του νέου συστήματος δεν ξεπερνούν τους 1.200 συνολικά για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Από αυτούς, περίπου 700 είναι ιδιώτες παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, έναντι περίπου 2.800 που ήθελε να έχει το υπουργείο Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με την ηλεκτρονική αναζήτηση παρόχων του ΕΟΠΥΥ– 27 νομοί της χώρας δεν έχουν συμβεβλημένο οικογενειακό παιδίατρο και 9 νομοί δεν έχουν συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό.

Οι υπόλοιποι περίπου 500 είναι οικογενειακοί γιατροί που υπηρετούν στις 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας-ΤΟΜΥ (από τις 237 που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν). Στους οικογενειακούς γιατρούς, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει και παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των κέντρων υγείας της χώρας, οι οποίοι ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν «ενεργοποιηθεί» σε αυτόν τον ρόλο.

Οι μεγάλες ελλείψεις οικογενειακών γιατρών έχουν ως αποτέλεσμα να έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η καθολική υποχρέωση των πολιτών να εγγραφούν σε αυτούς –σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 300.000 έχουν εγγραφεί στις ΤΟΜΥ και περίπου 1 εκατομμύριο σε ιδιώτες συμβεβλημένους και κέντρα υγείας– αλλά και να μην έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό. Αν και το υπουργείο είχε δεσμευθεί ότι από τις αρχές του 2019 όσοι προγραμμάτιζαν σε ειδικό γιατρό των κέντρων υγείας μέσω του οικογενειακού τους γιατρού θα εξυπηρετούνταν πιο γρήγορα, τελικά αυτό δεν εφαρμόστηκε. Αλλωστε, εκκρεμεί ακόμα η υπουργική απόφαση για το πώς θα δεσμεύονται τα ραντεβού στα κέντρα υγείας για που θα λαμβάνουν παραπομπή από τον οικογενειακό τους και η οποία κατά το υπουργείο θα εκδιδόταν εντός του Ιανουαρίου.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση