Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα χρηματοδότηση για αποκατάσταση υποδομών στον Αλμυρό
Νέα χρηματοδότηση για αποκατάσταση υποδομών στον Αλμυρό

Νέα χρηματοδότηση για αποκατάσταση υποδομών στον Αλμυρό

Στο πλαίσιο του συντονισμού των δράσεων για την προώθηση της αποκατάστασης των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός», αλλά και της στήριξης προς τους επιχειρηματίες, τα , του αγρότες και τους εργαζόμενους των περιοχών αυτών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ς στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής,  Χρήστου Τριαντόπουλου και του δημάρχου Αλμυρού,  Ευάγγελου Χατζηκυριάκου.

Με αφορμή την εν λόγω ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε τα παρακάτω: «Από την πρώτη στιγμή που έγιναν ορατές οι μεγάλες ζημιές και απώλειες από τη θεομηνία του “Ιανού” είμαστε σε στενή συν με τη δημοτική αρχή, καθώς και όλους τους ενεργούς πολίτες και παράγοντες της περιοχής, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης με ταχείς ρυθμούς και τα μέτρα στήριξης να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους συμπολίτες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες η Κυβέρνηση, μέσω των εμπλεκόμενων Υπουργείων, διέθεσε για τον Αλμυρό πόρους ύψους 3.000.000 ευρώ, στο οποία περιλαμβάνονταν 1.500.000 ευρώ για την πρώτη αντιμετώπιση των ζημιών και των επιπτώσεων από τη θεομηνία, 500.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, και 1.000.000 για την υλοποίηση προγράμματος αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο και σε σχετικές υποδομές.

Σε αυτά, τον προηγούμενο μήνα, προστέθηκε και το ποσό των 300.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση περαιτέρω δράσεων αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών σε δίκτυο, υποδομών και δημοτικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.

Η αποκατάσταση, φυσικά, των ζημιών από το καταστροφικό καιρικό φαινόμενο στις υποδομές και το δίκτυο είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, που ενδυναμώνεται καθώς ωριμάζουν οι τεχνικές εκτιμήσεις για τα αναγκαία έργα. Πρόκειται για έργα που θα έχουν, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, όσο και τα δημοσιονομικά δεδομένα, τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να διαμορφώσουν τις συνθήκες ς στην κανονικότητα για τις περιοχές που επλήγησαν. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά στον Δήμο Αλμυρού, και σε συνέχεια της προηγηθείσας οικονομικής στήριξης, δρομολογείται νέα χρηματοδότηση για αποκατάσταση των υποδομών.

Συγκεκριμένα:

(α) Εξασφαλίστηκαν, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και δη τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, περαιτέρω πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του περιφερειακού δρόμου πλησίον του Ξηριά και των παράπλευρων χώρων, της αποκατάστασης του κατεστραμμένου αλιευτικού καταφυγίου του Αγ. Ιωάννη και λοιπών έργων σε δίκτυα.

(β) Εξασφαλίστηκε, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Ανάβρας, ξεκινώντας με μία χρηματοδότηση ύψους 118.000 ευρώ για το 2020, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στις 14.12.2020, ενώ περαιτέρω ενίσχυση θα ακολουθήσει και το επόμενο έτος, ώστε το Περιβαλλοντικό Πάρκο της Ανάβρας να αποκατασταθεί και να αναβαθμιστεί.

Παράλληλα, συνεχίζεται η χρηματοδότηση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προώθηση και υλοποίηση έργων αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί το σημαντικό και ουσιαστικό έργο που επιτελείται όλη αυτή την περίοδο στην περιοχή από την Περιφέρεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνέχεια των 20.500.000 ευρώ που διατέθηκαν στην την προηγούμενη περίοδο, δρομολογείται περαιτέρω χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης, σημαντικό μέρος της οποίας θα αφορά τη Μαγνησία και δη την περιοχή του Αλμυρού.

Η στήριξη της Κυβέρνησης, βέβαια, στην πληγείσα από τον “Ιανό” περιοχή του Αλμυρού δεν περιορίζεται μόνο στα έργα αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, καθώς προωθούνται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες στήριξης επιχειρήσεων και αγροτών. Ειδικότερα, πέρα από την αξιοποίηση του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής από εκατοντάδες επιχειρηματίες και αγρότες της περιοχής, 40 επιχειρήσεις της περιοχής έχουν λάβει άμεση στήριξη ύψους 144.000 ευρώ ως προκαταβολή της ς για τις ζημιές που υπέστησαν, οι αγρότες που επλήγησαν από τον “Ιανό” έλαβαν το σύνολο της ς που εκτιμήθηκε από τον ΕΛΓΑ, ενώ η διαδικασία χρηματοδότησης για τις ζημιές στον εξοπλισμό και τα μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της.

Για όλα αυτά, λοιπόν, είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον δήμαρχο Αλμυρού, κατά την οποία, αφού ανέπτυξε τα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αναλύσαμε τα μέτρα της κυβέρνησης για τη διευθέτηση των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τη θεομηνία του “Ιανού” και τη σταδιακή στην κανονικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζεται η προσπάθεια όλων μας, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου και λοιπών πολιτικών και τοπικών παραγόντων για να φτάσουν τα οφέλη το συντομότερο δυνατόν στους πολίτες και στην κοινωνία».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση