Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στην 111 Πτέρυγα Μάχης
Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Νέα Αγχίαλος: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή μέρους της αποθήκης οπλισμού της 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου.

Την ίδια , η κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο Εθνικής Άμυνα, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ με απόφαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Η πρώτη

Πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής εντός της αποκλεισμένης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από το στρατόπεδο Καράμπα και «χτενίζουν» την περιοχή για εκρηκτικές ύλες και ενεργά πυρομαχικά. Προχωρώντας λίγα μέτρα κάθε φορά λόγω της υψηλής επικινδυνότητας θα φτάσουν τελικώς στον χώρο των αποθηκών για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να ελέγξουν ένα προς ένα τα όπλα των F-16 που φυλάσσονται εκεί.

Η πρώτη από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάντως, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες – πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα – και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα. Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα, εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950.

Μεταξύ των ευρημάτων που αναζητούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ύπαρξη εκτεθειμένων πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλών εντός του στρατοπέδου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι κάμερες των drone έδειξαν ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι κρατήρες στον χώρο όπου βρίσκονταν οι κλίνες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δύο μεγάλες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Νέα Αγχίαλο θα μπορούσαν να προέρχονται από την πυροδότηση των όπλων που είχαν αφεθεί εκεί. 

Λάθη και παραλείψεις

Αν και η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε πως είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρς πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου, εντούτοις, η «καρατόμηση» του διοικητή της 111ΠΜ, η διενέργεια ΕΔΕ και η αναθεώρηση των σχεδίων πυρς σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, φανερώνουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της ηγεσίας για όσα πήγαν στραβά στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου.

Έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν μια σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χς.

Όπως επισημαίνουν είναι «αδιανόητο» να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για . Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαίνονταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι πληροφορίες που έρχονται από την πυροσβεστική σχετικά με την πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου που επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας, ενώ από την πλευρά του, το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί ότι η πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα η να φτάσει μέχρι τις αποθήκες οπλισμού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού έχουν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές χωρίς τα τραγικά της Νέας Αγχιάλου. Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως, τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

 

Σταύρος Ιωαννίδης

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση