Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων
Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων

Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων

Η αλλαγή της φοράς των ανέμων ευθύνεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική για τη μεγάλη έκταση που πήρε η πυρκαγιά στο Βελεστίνο και οδήγησε σε εκκένωση της έας Αγχιάλου έπειτα από εκήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στο χωριό Αερινό, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Βελεστίνο και 25 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου. Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή έπνεε δυτικός άνεμος, ο οποίος έσπρωχνε τις φλόγες ανατολικά, με κατεύθυνση προς την πόλη του Βόλου.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης (3.47 μ.μ.) εκδηλώθηκε δεύτερη πυρκαγιά στον νομό Μαγνησίας, στην περιοχή Σέσκλο. Η εξέλιξη των πυρκαγιών είχε δραματικά αποτελέσματα, καθώς απανθρακώθηκαν ένας 49χρονος κτηνοτρόφος στην περιοχή Αγιος Γεώργιος Φερών, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Βελεστίνο, ενώ μέσα σε τροχόσπιτο στην παραλία Χοροστάσι όπου παραθέριζε απανθρακώθηκε μια 70χρονη γυναίκα.

Μηνύματα εκκένωσης

Χθες, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες η εικόνα στο μέτωπο περιγραφόταν βελτιωμένη. Όπως όμως αναφέρουν πηγές από την Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 2 μ.μ. η φορά των ανέμων άλλαξε, σπρώχνοντας το πύρινο μέτωπο νότια. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αιφνιδιάστηκαν, με αποτέλεσμα μετά τις 3 μ.μ. να σταλούν αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης συνολικά 12 οικισμών μέσω του 112.

Στις 4 μ.μ., για παράδειγμα, εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης προς την πόλη του Βόλου των οικισμών Στουπί, Βελανιδιά, Κριθάρια και Μάραθο, Χρυσή Ακτή, Σώρος κ.ά. Ενδεικτικό της κίνησης που είχε ακολουθήσει η πυρκαγιά αλλά και της αδυναμίας της Πυροσβεστικής να την ανακόψει είναι ότι χθες το απόγευμα εστάλη μέσω του 112 μήνυμα εκκένωσης του οικισμού Αγιος Γεώργιος, απ' όπου είχε περάσει η ένα 24ωρο νωρίτερα (με συνέπεια τον θάνατο του κτηνοτρόφου).

Τι συνέβη στην αποθήκη πυρομαχικών – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Αποκαλυπτικό του αιφνιδιασμού ήταν ότι νωρίς το απόγευμα (5.30 μ.μ.) η πυρκαγιά κατάφερε να φτάσει σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκείνη τη στιγμή στον χώρο των αποθηκών βρίσκονταν υδροφόρες της Πυροσβεστικής και οχήματα από την πυρασφάλεια της Π.Α., όμως, εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανακόψουν τις φλόγες και εγκατέλειψαν την εγκατάσταση. Από τη και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν προκλήθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις πυρομαχικών. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε ζημιές σε τζαμαρίες σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, «δεν είχε υπάρξει μέριμνα για καθαρισμό του χώρου των αποθηκών».

Στις 4.25 μ.μ., η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση της έας Αγχιάλου. Αρχικά, 42 ηλικιωμένοι και απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της από τα σπίτια τους, ενώ μικρός αριθμός (133 άτομα) επιβιβάστηκε σε βάρκες με κατεύθυνση την πόλη του Βόλου.

Μετά την πολεμική κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο, εξαιτίας των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών, η Πολιτική Προστασία κατόπιν εντολής και των επικεφαλής αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε τέσσερις ώρες αργότερα νέο μήνυμα εκκένωσης της Νέας Αγχιάλου. «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων», αναφερόταν στο μήνυμα.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η φωτιά στην περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών (Καραμπά) καθώς και στην ευρύτερη περιοχή παρουσίαζε κατά πληροφορίες καλύτερη εικόνα, λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Η φωτιά είχε κατεύθυνση την εθνική οδό.

Τι συνέβη στην αποθήκη πυρομαχικών – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο που έφτασε μέχρι το στρατόπεδο Καράμπα και είχε ως αποτέλεσμα την έ πυρομαχικών εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Όπως σημειώνεται, επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καράμπα.

​Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, και όπως αναφέρεται, εκκενώθηκε στις 17:45, «όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό».

​Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ στις 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έ.

​Λόγω των εκρήξεων η ελληνική αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το σύστημα 112 στις 19:50.

​Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους «και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ».

​​Σημειώνεται επίσης πως «εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου».

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Νέα Αγχίαλος: Οι αποθήκες πυρομαχικών ήταν υπέργειες – Τα σενάρια για τις εκρήξεις

«​Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια». ​Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Η Πολεμική Αεροπορία σημειώνει πως με την έναρξη της αυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση