Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Ναι» στα προαπαιτούμενα σε βαρύ κλίμα
«Ναι» στα προαπαιτούμενα σε βαρύ κλίμα

«Ναι» στα προαπαιτούμενα σε βαρύ κλίμα

Με τις 153 ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας, όπως αναμενόταν δηλαδή, και με την αολίτευση σύσσωμη να επικρίνει την κυβέρνηση τόσο για την ακολουθούμενη πολιτική όσο και για την τακτική την οποία υιοθετεί για τη νομοθέτηση και την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, εγκρίθηκε χθες το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυ με τα νέα προαπαιτούμενα. Το νομοθέτημα καταψήφισαν οι 138 παρόντες βουλευτές της αολίτευσης.

Τώρα πια, η σκέψη όλων είναι εμφανώς επικεντρωμένη στα επόμενα κρίσιμα σχέδια νόμου, μέσω των οποίων θα επιχειρείται να ρυθμιστούν νέες μνημονιακές υποχρεώσεις, πολύ νωρίς το νέο έτος, όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια «μικρών» δανειοληπτών (καταναλωτικά, ενυπόθηκα και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), το ασφαλιστικό κ.ά. Η έως τώρα πορεία της συγκυβέρνησης, όπως και η εικόνα των δύο Κ.Ο. (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στην τελευταία κοινοβουλευτική διαδικασία, καταδεικνύει πως τα επόμενα βήματα κάθε άλλο παρά σταθερά μπορούν να θεωρηθούν, εντός ενός ιδιαιτέρως φορτισμένου και συγκρουσιακού πολιτικού τος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξαν σε κάθε στιγμή απροθυμία να υποστηρίξουν την ουσία των κυβερνητικών επιλογών, ενώ ταυτόχρονα η εικόνα που εκπέμπουν οι υπουργοί κατά τη λήψη ή προώθηση κρίσιμων αποφάσεων δείχνει αβεβαιότητα ως προς το ποια θα είναι κάθε φορά η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ενδεικτικές, ως προς το τελευταίο, ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας χθες από του βήματος της Βουλής, αναφορικά με το τι θα γίνει εντός του επόμενου μηνός όσον αφορά τα «μικρά» «κόκκινα» δάνεια. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και άλλες πτέρυγες, επί διήμερο στο , κατέγραψαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση. Η κυβερνητική απάντηση, ειδικά για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων;

«Θα δούμε ποιους θα υποστηρίξουμε και τι θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τα δάνεια τα στεγαστικά, για τα δάνεια των μικρομεσαίων, για τα δάνεια των καταναλωτών. Θα το δούμε αυτό τον ενάρη. Εμείς θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και μπορούμε να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα που πρέπει, γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Σήμερα συζητάμε μόνο για τα με επιχειρηματικά δάνεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε, υπονοώντας ότι αυτό το οποίο είναι προς συζήτηση και θα βγει το πλαίσιο, οι κανόνες, το ρυθμιστικό, η και όλα τα σχετικά θα αφορά όλες αυτές τις κατηγορίες δανείων, τις οποίες εμείς θέλουμε να προστατέψουμε. Και αυτό είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης προ της 15ης Φεβρουαρίου. Αρα, μην ανησυχείτε, θα έρθει η νομοθεσία και θα συζητήσουμε τότε επί της ουσίας της κυβέρνησης», είπε ο κ. . Σταθάκης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση