Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » NΔ: Θετική για την Ελλάδα η συμφωνία ΕΕ-Καναδά CETA
NΔ: Θετική για την Ελλάδα η συμφωνία ΕΕ-Καναδά  CETA

NΔ: Θετική για την Ελλάδα η συμφωνία ΕΕ-Καναδά CETA

Κατηγορεί για λαϊκισμό τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Θετική για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους είναι η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά CETA και κακώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ χειρίζεται το θέμα με λαϊκισμό προκειμένου να καλύψει την ανικανότητά της.

Αυτό επισήμαναν σήμερα από το Βόλο οι υπεύθυνοι του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκπρόθεσμα έχουν ξεκινήσει ανά την Ελλάδα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ξεσηκωθεί και συγκεντρώνουν υπογραφές σε όλη τη Θεσσαλία και χαρακτηρίζουν “κόκκινο πανί” τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που την ψήφισαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, μίλησαν οι Φωτεινή Αραμπατζή , βουλευτής Σερρών, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες , Ι. Αντωνιάδης (βουλευτής Σερρών) και ς Γ. Στύλιος.

Στο θέμα αναφέθηκαν και οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Λάρισας και Μαγνησίας Χρ. Καπετάνιος και Δημ. Νταόπουλος.

Η ΝΔ ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να “μαζέψει τα ασυμμάζευτα” και να δώσει διευκρινίσεις στην κοινή γνώμη και κυρίως τοστους αγροκτηνοτρόφους για την εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λαρίσης Χρ. Καπετάνος είπε ότι χθες στη Λάρισα έγινε μία παρόμοια ενημέρωση και των κτηνοτρόφων και τυροκόμων Λάρισας, ενώ προηγήθηκε στην Αθήνα και πρόσθεσε: “Η τιμή του γάλακτος που φοβούνται οι και που διατυμπανίζουν οι πολίτες δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη συμφωνία CETA για τη φέτα, αλλά ίσως από άλλους παράγοντες. Αν κάποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν, αυτό είναι άλλο πράγμα.

Η συμφωνία ήλθε στο ευρωκοινοβούλιο γιατί την στήριξε και μονόγραψε ο κ. Σταθάκης τον Οκτώβριο του 2016 και ο κ. Αποστόλου και στη συνέχεια ο Ν. Κοτζιάς έστειλε non paper στους ευρωβουλευτές ζητώντας να το ψηφίσουν. Μην εμπαίζουν τον κόσμο. Η Ν.Δ. είπε αυτή η συμφωνία έχει και στοιχεία που τα αναδεικνύουμε.Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση από το ν ΣΥΡΙΖΑ , αλλά δεν έγινε. Από ‘κει και πέρα ο λαϊκισμός πρέπει να σταματήσει.

Στη συνέχεια η κα Αραμπατζή τόνισε πως ανέκυψε διαχρονικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την υποκρισία και το λαϊκισμό σε όλο του το μεγαλείο.”Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΥΓΗ έχουν δώσει ρεσιτάλ τις τελευταίες μέρες για την παραπλάνηση και εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου. Βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτουν ότι πλήρη ευθύνη είχε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια. Η διαπραγματευτική τους ανυπαρξία, μετά την υπογραφή πολιτική της Ν.Δ., καξε ότι η φέτα είναι σχετικώς προστατευμένη και όχι απολύτως. Αποκρύπτουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν την υπογραφή τους, αναγκαία για να ψηφιστεί 15/2/2017 στο ευρωκοινοβούλιο. Βγαίνει Αποστόλου και λέει ότι είναι πλήρως θωρακισμένη η φέτα ακριβώς την ίδια μέρα. Σταθάκης και Κοτζιάς έστειλαν σημειώματα στους ευρωβουλευτές και τους παρότρυναν να την ψηφίσουν. Η καταψήφιση έγινε όχι με υπόμνηση για τη φέτα αλλά για τα εργασιακά και θέματα διαιτησίας. Δεν έκαναν καμία υπόμνηση για ΠΟΠ και φέτα, γιατί η παράταξή τους δεν έκανε κιχ για ποπ προϊόντα σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου. Ήλθαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, να καταρρίψουμε μύθους και δράκους” αναφερε χαρακτηριστικα η τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ .

Η ίδια σημείωσε πως πριν συζητήσουμε για υποτιθέμενες απώλειες υπάρχουν ευκαιρίες σε αυτή τη συμφωνία για αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και φέτα και εξήγησε: “Όταν ξεκίνησε η εμπορική συμφωνία το 2009 και όταν ανέλαβε διακυβέρνηση Σαμαρά τα προϊόντα ΠΟΠ που περιέχονταν ήταν μόνο τρία. Με δική μας διαπραγμάτευση έγιναν 16, 15 πλήρους και η φέτα σχετικής. Στη συμφωνία CETA περιλαμβάνονται 126 προϊόντα . Υπήρχε δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Δεν έπραξε ουδέν. Πηγαινοέρχονταν στα συμβούλια και φόρα είχαν δυνατότητα επιβολής βέτο και δεν έκαναν τίποτα.
Ο Καναδάς παράγει 80.000 τόνους φέτα από 1980 ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με συμφωνία οι χιλιάδες τόνοι που κυκλοφορούσαν και έλεγαν φέτα χωρίς τίποτε άλλο, αλλά και με τα εθνικά μας σύμβολα χωρίς κανένα διακριτικό ως προς την προέλευση. Η συγκεκριμένη συμφωνία τους λέει ότι εσείς που είστε εδώ και παράγετε φέτα είστε υποχρεωμένοι να γράψετε made in Canada και να βγάλετε όλα τα διακριτικά που παρέπεμπαν και παραπλανούσαν το κοινό. Καμία Καναδική εταιρεία ή τρίτης χώρας δεν μπορεί εντός ευρωπαϊκής ένωσης να διακινήσει φέτα, που είναι ΠΟΠ προϊόν εντός Ε.Ε.”

Η κα Αραμπατζή τόνισε ότι η παράταξη της Ν.Δ. στηρίζει τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο από 1992 είχε υποβάλλει φάκελο για κατοχύρωση φέτας ως ποπ προϊόν και ακολούθησε μεγάλη διαδικασία και 2005 επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή επιτεύχθηκε η πλήρης κατοχύρωση φέτας ως ποπ προϊόν εντός ευρωπαϊκού γηπέδου, ενώ για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα έκανε λόγο για πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο 287 εκ. ευρώ για το 2015. “Η Ελλάδα εξάγει πολύ περισσότερα 419 και εισάγει 132 εκ. σε τέτοια προϊόντα. Με αυτή τη συμφωνία καταργεί τους δασμούς στα κτηνοτροφικά προϊόντα κατά 98% και αγροτικά κατά 90%. Σε σχέση με γαλακτομικά εκτός από δασμούς δίνει δυνατότητα ποσοστώσεων. Πριν τη συμφωνία αν υπερβαίναμε ποσοστώσεις θα πληρώναμε δασμούς 227%” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Ι. Αντωνιάδης παράδε΄χθηκε ότι η ΝΔ καθυστέρησε να αντιδράσει , σημειώνοντας ότι “δεν περιμέναμε να έχει τέτοια εξέλιξη το θέμα”.

Επίσης είπε ότι 40.000 τόνοι είναι οι ελκληνικές στη φέτα και προσθεσε: ” Αυτό που φοβούνται οι παραγωγοί ότι θα πέσει τιμή γάλακτος δεν έχει καμία σχέση. Δεν επηρεάζει ούτε την ίδια τη φέτα. 500.000 τόνους θέλει Ε.Ε. και εξάγουμε μόνο 40, άρα έχουμε περιθώριο να επεκταθούμε. Μακάρι να δεκαπλασιάσουμε παραγωγή και να τη δώσουμε. Όταν το καλοκαίρι 2015 ψηφίζονταν τον 3ο μνημόνιο, με απαίτηση της Ν.Δ. βγήκαν τα μέτρα για τους αγρότες και είπαμε και προεκλογικά ότι δεν θα αυξήσουμε τις εισφορές.
Το μείζον πολιτικό πρόβλημα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, άλλα η κυβέρνηση, άλλα το κόμμα, άλλα οι βουλευτές. Ποιοι ψηφίζουν σωστά; Όποιος ψηφίζει λάθος να παραιτηθεί.”

Ακολούθως ο Γ. Στύλιος είπε ότι η ΝΔ πιστεύει τον πρωτογενή τομέα και σημείωσε: ” Δύο προγράμματα υποβλήθηκαν επί Καραμανλή και Σαμαρά (Μπαλτατζής και πρόγραμμα υπαίθρου 2014-2020). Η ΝΔ είναι δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο. Θέλουμε αυτή τη σχέση να τη συντηρήσουμε και να τη δυναμώσουμε. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας θα βοηθήσει ώστε η χώρα να ξεφύγει από την οικονομική .

Είναι δοκιμαστική πέντε χρόνων και θα εξεταστεί πως θα τρέξει μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά και σε ποια σημεία χρειάζεται βελτίωση. Χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή, τη διπλωματία, το marketing, ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οργανωμένους παραγωγούς και κτηνοτρόφους . Κάναμε εννιά στοχευμένες προτάσεις στη βουλή για τον τομέα. Θέλουμε σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να στηρίξουμε Έλληνα παραγωγό και πολίτη.

Ακολούθησε διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ όπου είχαν κληθεί να παραστούν και πολιτευτές αλλά και πρόεδροι αγροτικών συλλόγων από όλη τη Μαγνησία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση