Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Να αναστραφεί σε πλεονέκτημα η ορεινότητα μικρών Δήμων
Να αναστραφεί σε πλεονέκτημα η ορεινότητα μικρών Δήμων

Να αναστραφεί σε πλεονέκτημα η ορεινότητα μικρών Δήμων

Πρότεινε στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την αξιοποίηση του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος συνδυαστικά με άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον κ.ά., πρότεινε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου στον πρωθυπουργό  Κυρ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 33 δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων, «Το κοινό των Ορεινών».

Ο δήμαρχος εξήρε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να οργανώσει την σύσκεψη με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, με στόχο την ενός master plan για την ορεινή Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη αξιοποιήσιμο από όλους τους Δήμους.

Ο Παν. Κουτσάφτης, στην τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, της παράδοσης, της λαογραφίας, της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς κ.ά., επισημαίνοντας πως μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής της ήπιας ανάπτυξης και βασικό χαρακτηριστικό για πιλοτικές Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) όπως εφαρμόζονται ήδη στην Βόρεια Εύβοια.

Ανάμεσα στα θέματα προς επίλυση που έθεσαν οι επικεφαλής των ορεινών Δήμων της χώρας ήταν αυτά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, της έλλειψης μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, των μελετών και της προετοιμασίας έργων, της οδοποιίας στα εσωτερικά τους δίκτυα, της λειτουργίας των σχολείων και των κέντρων υγείας, της κάλυψης με δίκτυο 5G, της ύπαρξης έστω και ενός τραπεζικού υποκαταστήματος στην έδρα τους, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ενεργειακού κόστους, της αποσύνδεσης της χρηματοδότησής τους από το πληθυσμιακό κριτήριο και της σύνδεσής της με την έκταση που καταλαμβάνουν και της θεσμοθέτησης της “ορεινότητας” με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.

Τα προβλήματα των μικρών ορεινών Δήμων δεν είναι τα προβλήματα των μεγάλων Δήμων σε μικρή κλίμακα. Θέλουν μία άλλη προσέγγιση, θέλουν μια ορεινή πολιτική, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης, κατέληξε πως μια ολιστική, ειδική προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορεινών Δήμων, μπορεί να τα αναστρέψει σε πλεονεκτήματα και οι μικροί ορεινοί όχι μόνο να παραμείνουν ζωντανά κύτταρα στην περιφέρεια αλλά να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή με έμφαση στην ποιότητα ζωής.

Για τα θέματα που αναφέρθηκαν στη συνάντηση τοποθετήθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο γ,γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Από την κυβέρνηση μετείχαν ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση