Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ν. Κοτζιάς: Αναγκαίοι οι συμβιβασμοί
Ν. Κοτζιάς: Αναγκαίοι οι συμβιβασμοί

Ν. Κοτζιάς: Αναγκαίοι οι συμβιβασμοί

Στη διαπραγμάτευση με ΠΔΜ

Ιδιαίτερη κρισιμότητα αποδίδουν διπλωματικές στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών ίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στη λίμνη Αχρίδα της γειτονικής χώρας, με μενού το ονοματολογικό.

Οι δύο άνδρες είχαν και χθες το βράδυ δείπνο εργασίας, επαναλαμβάνοντας πρακτικά μια τυπολογία συνομιλιών που έχει καθιερωθεί από τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην πόλη των Σκοπίων και στη Βιέννη.

Κατά τη χθεσινή στάση του στο Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με τη σερβική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς προέκρινε ως κύρια χαρακτηριστικά της λύσης που θα πρέπει να προκύψει τον ρεαλισμό και την ανάγκη για συμβιβασμούς. «Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερς, Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Συμβιβασμός, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». Μάλιστα σημείωσε ότι ελπίζει να «έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ο κ. Ντάτσιτς από την πλευρά του είπε ότι «το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», ενώ επανέλαβε ότι κατανοεί την , περιγράφοντας ως λανθασμένη την επιλογή της Σερς να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της.

Ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός στο Βελιγράδι και από τον πρόεδρο της χώρας , με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τη Σερβία. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η στηρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει τη μίνι περιοδεία του στα Βαλκάνια με μια στην Πρίστινα, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.

Την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ εξέφρασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Σίγουρα υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει ακόμα να καλυφθεί αρκετός δρόμος, καθώς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία», είπε (ρ/σ 24/7).

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε, ακόμα, ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής λόγω πιθανής αρνητικής στάσης των ΑΝΕΛ σε ψηφοφορία για το θέμα. Πρακτικά, Αθήνα και Σκόπια φαίνεται να έχουν προχωρήσει όσο καμία προηγούμενη φορά στις μεταξύ τους συνομιλίες, κάτι που ευλόγως έχει ενθαρρύνει και όσους διεθνείς παίκτες στηρίζουν την επίλυση του ονοματολογικού και την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση