Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μητσοτάκης στο CNN: Τα μέτρα αποδίδουν, έχουμε τη συνεργασία όλων των Ελλήνων
Μητσοτάκης στο CNN: Τα μέτρα αποδίδουν, έχουμε τη συνεργασία όλων των Ελλήνων

Μητσοτάκης στο CNN: Τα μέτρα αποδίδουν, έχουμε τη συνεργασία όλων των Ελλήνων

Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη χώρα μας η τάση όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης με τον κορονοϊό είναι ενθαρρυντική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά επανέλαβε ότι «η σκληρή δουλειά μας περιμένει».

Υπογράμμισε ότι απέδωσαν τα μέτρα που λάβαμε σε σχετικά πρώιμο στάδιο καθώς και ότι σχεδόν καθολική η συνεργασία από τους Έλληνες πολίτες, που σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο με πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε 50 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον covid-19 αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται σχετικά καλά αν και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για ένα σύστημα υγείας το οποίο εξέρχεται από μία δεκαετή κρίση. Επεσήμανε έτσι ότι θα είχαμε ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες από ένα δυνητικά υπερφορτωμένο σύστημα υγείας. «Δεν έχει συμβεί. Δε θα συμβεί», τόνισε.

Σε ερώτηση της κ. Αμανπούρ που υπογράμμισε από την πλευρά της ότι είναι καλές οι στατιστικές, για το πώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δουλεύει, «από το σπίτι, από το γραφείο;», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι στο γραφείο μου με μία πολύ μικρή ομάδα με τους στενούς μου συνεργάτες, δουλεύουμε μαζί από τα γραφεία μας ο καθένας και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία». Επεσήμανε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση «ότι πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε προς το ψηφιακό του μέλλον. Έχουμε εφαρμόσει νέες πλατφόρμες, νέες εφαρμογές, οι πολίτες έχουν κινηθεί περισσότερο διαδικτυακά με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό». Όπως είπε, «αυτή η κρίση αποτέλεσε τρόπον τινά και μία ευκαιρία για το ελληνικό κράτος έτσι ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή πολύ πιο γρήγορα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μόνο ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διαγνώστηκε με κορονοϊό, νοσηλεύτηκε τώρα είναι εκτός νοσοκομείου και γενικότερα αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να είμαστε απολύτως λειτουργικοί.

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι στην Ενωμένη Ευρώπη υπάρχει ανταγωνισμός για τα φάρμακα, για το υλικό ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες, εξοπλισμό, για κλίνες ΜΕΘ και κάθε χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια». Αναφέρθηκε ωστόσο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει μία κοινή διαδικασία συμβάσεων αλλά αυτές οι διαδικασίες απαιτούν κάποιο χρόνο. Τόνισε ότι υπάρχει «ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που κάποια στιγμή θα μας οδηγήσει στο να εξετάσουμε εκ νέου τη δική μας αλυσίδα προμηθειών και τη δυνατότητα να μην εξαρτώμεθα από εισαγωγές που μπορεί να εξαντληθούν σε καιρό κρίσης».

Υπογράμμισε πάντως πως «όταν είσαι σε κρίση είναι σαφές ότι κάθε κράτος μέλος φροντίζει πρώτα για τους πολίτες του και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κάτι που κάναμε με επιτυχία ήταν να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, τα μεγάλα ιδρύματα και είχαμε πολλή καλή ανταπόκριση». Μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια εκείνους που πρόσφεραν και πρόσθεσε πως αν και η ελληνική είναι μια ατομικιστική από αυτή την κρίση φάνηκε πως επέδειξε αλληλεγγύη ενώ το ρόλο της έπαιξε και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο κράτος και την κυβέρνηση μετά από μια δεκαετή κρίση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, έχουμε ημερήσια ενημέρωση από τους ειδικούς» με ακρίβεια για το τι συμβαίνει και είναι «ανακουφιστικό μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού να μιλούν οι ειδικοί και όχι οι δαιμονοποιημένοι τεχνοκράτες να μας οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση για τη διαφορά προσέγγισης από άλλους ηγέτες όπως αυτή του προέδρου της Βραζιλίας, που δεν πιστεύει στις κοινωνικές αποστάσεις, κάνει χειραψίες… «Τι θα του λέγατε αν τον συναντούσατε σε μια διάσκεψη των », ρώτησε η Κριστιάν Αμανπούρ.

«Εύχομαι η Ελλάδα να είναι μέλος του πολύ σύντομα, δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη. Θα του έλεγα πως διαπράττει ένα μεγάλο λάθος γιατί αυτός ο ιός εξαπλώνεται ως μια πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε κι αυτός είναι η κοινωνική απόσταση και να λες στους ανθρώπους την αλήθεια». Επεσήμανε πως δεν ξέρει αν είναι διαφορετικές οι παραδοχές λόγω κλίματος στη Βραζιλία αλλά ο ίδιος έχει μια μεγάλη ευθύνη.

Επανέλαβε επίσης πως το παν είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών παρά και το μεγάλο κόστος από τη λήψη των μέτρων και τόνισε πως «Δε θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από αρρώστους και να επιλέγουμε ποιος θα έχει αναπνευστήρα και ποιος όχι, δεν θέλουμε κάποιοι τραγικά να χάνουν τη ζωή τους».

Αναφορικά με το τι συμβαίνει στις δομές φιλοξενίας στα νησιά όπου έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλές οι συνθήκες ς ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ευτυχώς για την ώρα δεν έχουμε κρούσματα στη Λέσβο. Λάβαμε μέτρα στην αρχή της κρίσης και θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν». Τόνισε πάντως πως «γενικότερα για το Μεταναστευτικό θα πω πάλι ότι είναι ένα πρόβλημα για το οποίο καταβάλουμε καθαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα». Για τις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της για το ζήτημα επεσήμανε πως «στις αρχές του Μάρτη αναστείλαμε για ένα μήνα τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου» καθώς και ότι «είναι το καθήκον μου η προστασία των ελληνικών συνόρων και αυτό κάναμε για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιασθούν από την Τουρκία». Και πρόσθεσε πως «οι συνθήκες ναι δεν είναι ιδανικές αλλά η Ελλάδα βασικά αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα αυτό» στο βαθμό που έτυχε να είναι μια χώρα πρώτης εισόδου στα σύνορα της Ευρώπης εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το ότι αν μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νησιά.

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν θα ανεχθούμε ανεύθυνες στάσεις

Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα στις 20:00 και για 14 ημέρες η κοινότητα Φούστανη της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου στην Εδεσσα. «Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στην απόφαση και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών ανάλογα με τις εξελίξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης με στόχο την προφύλαξη περιοχών που δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και ειδικά των νησιών θα απαγορευθούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η εικόνα σήμερα στις τράπεζες και τις λαϊκές ήταν σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με τη χθεσινή, ωστόσο προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών που παρατηρούνται στις λαϊκές αγορές προωθείται διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου, με απόφαση των φορέων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, παράλληλα με τις αδειοδοτούμενες λαϊκές αγορές, όταν κριθεί αναγκαίο, θα υποχρεούνται να λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στις ευρύτερες ίδιες περιοχές την ίδια μέρα και ώρα για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε επίσης ότι το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται αρόδου έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως είπε, ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με τελικό προορισμό την Ισπανία. Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και κατέπλευσε στον Πειραιά. Σχεδιάστηκε η διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του και πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού που θα γινόταν στις 29 Μαρτίου το Ινστιτούτο Παστέρ ενημέρωσε για θετικό αποτέλεσμα κορωνοϊού. Αφορούσε Ελβετό υπήκοο, 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νίκαιας στις 28 Μαρτίου. Μετά την ενημέρωση για κρούσμα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, την επομένη (30 Μαρτίου) μετέβη στο πλοίο. Έγινε έλεγχος σε 27 άτομα, στενές επαφές του 73χρονου, εκ των οποίων 20 βρέθηκαν θετικά. Έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Χθες πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υιπο πλήρωμα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.

Ενίσχυση των Δήμων

Στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 12 εκατ ευρώ για την σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, προχωρά η κυβέρνηση. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση. Συμμετέχουν 273 Δήμοι και απασχολούνται 3047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1200 εργαζομένους από τις δημοτικές που έκλεισαν. Κάθε δήμος, όπως είπε ο υφυπουργός, δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ σχεδιάζεται να διανέμονται κατ΄ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.

Δεν θα ανεχθούμε ανεύθυνη στάση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και «σε κάποιους που μιλούν για αυστηρό ύφος». «Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς.Την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε όσο άδικη κριτική και αν δεχθούμε. Γιατί την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση μένει στο σπίτι, την ίδια στιγμή που το σύνθημα, στόχος αλλά και στοίχημα, “μένουμε σπίτι” είναι η σύσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας δυστυχώς αδιαφορούν. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητα μας είναι γι αυτή την μικρή μειοψηφία που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια υποδειγματική για πολλές χώρες και θέλουμε να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δεικτικοί και προειδοποιούμε τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους που υπονομεύει την πατριωτική προσπάθεια των πολλών, που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη ». Ο κ. Χαρδαλιάς κετέληξε:«Πολιτεία και πολίτες δίνουμε από κοινού τη μάχη. Μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Αδ. Γεωργιάδης: Η εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών ξεπέρασε σήμερα τις 700.000 συσκευασίες

«Σήμερα για πρώτη μέρα η εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών ξεπέρασε τις 700.000 συσκευασίες!» Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρει ο υπουργός: «Στα σούπερ μάρκετ παραδόθηκαν 773.229 συσκευασίες. Την άλλη εβδομάδα βάσιμα πιστεύουμε ότι θα προσεγγίσουμε το 1.000.000 και έτσι η αγορά θα ισορροπήσει. Εύγε σε όλους και κυρίως στον υφυπουργό, Νίκο Παπαθανάση».

 Στο «Ελ. Βενιζέλος» 80 τόνοι υγειονομικού υλικού από την Κίνα

Ειδικά ναυλωμένο μεταφορικό αεροσκάφος Antonov μετέφερε σήμερα στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από το Tianjin της Κίνας για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

Το φορτίο αποτελείτο από 200.000 ειδικές μάσκες FPP2 και FPP3, 100.000 στολές Tyvek, καθώς και χειρουργικές μάσκες, ασπίδες προσώπου και ποδονάρια.

Στο σημερινό φορτίο περιλαμβανόταν, επίσης, μέρος της δωρεάς του εφοπλιστού κ. Προκοπίου αποτελούμενο από 160.000 ειδικές στολές Tyvek και αδιάβροχες.

Το κύριο μέρος της δωρεάς του κ. Προκοπίου, με 2,5 εκατ. γάντια, αναμένεται αύριο με ειδική μισθωμένη πτήση.

Την παραλαβή του έκανε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Πρόεδρο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση περιορισμών αν και όποτε χρειαστεί

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να περάσει στην κοινωνία το «Μένουμε σπίτι» και τόνισε ότι «αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, και «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα όποια προβλήματα επιλύονται τη στιγμή που προκύπτουν και επικρότησε την παρέμβαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης «να ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία». Παράλληλα σημείωσε ότι έγινε άμεσα μία παρέμβαση στις τράπεζες και με ειδικό spot -το οποίο έχει από χθες δοθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- εξηγείται στους ηλικιωμένους γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες, και ζήτησε «και τη συστράτευση των νεότερων γενιών, να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση».

Εξήρε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκσης στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμο» για την υποστήριξη ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους σε αυτές τις συνθήκες.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγκαία υποστήριξη μέσω προμηθειών και εξοπλισμού προς τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να έχουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα για να αισθάνονται ασφαλείς να επιτελούν την αποστολή τους, και πρόσθεσε:

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι. Κανείς δεν μένει πίσω και ειδικά οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι έχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε επίπεδο Δήμων».
«Είμαστε δημοκρατία της πειθούς»

Για το ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων, ο Πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης: «Είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς και έχουμε καταφέρει και έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.

Ένα από τα βασικά «εργαλεία» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενώ οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 Δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται.

Συγκεκριμένα κάθε Δήμος δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε να διανέμονται κατ' οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια. Γι' αυτό τον λόγο θα ζητηθεί και η δωρεάν συνδρομή μεγάλων εταιρειών Catering, ενώ για τη μεταφορά τροφίμων σε χωριά, όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα, θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής και μεταφέρθηκε θετική εμπειρία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δωρεάν σε πρόγραμμα 80 γιατροί, οι οποίοι σε μια εβδομάδα απάντησαν και έδωσαν συμβουλές σε 1.600 βιντεοκλήσεις πολιτών.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση