Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ν. Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων
Ν. Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων

Ν. Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων

Αύριο, Δευτέρα, κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο ς των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου ς των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ενημέρωσε πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 , δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από αύριο, Δευτέρα, η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.

Ο κορωνοϊός δεν κάνει πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσα μας, δεν εξαφανίστηκε και δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις. « Κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει η αστυνομία», ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση για την της πανδημίας στην , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας εικόνες, που όπως είπε, δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «κάποιοι μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες, προσπαθώντας να δώσουν μάλιστα πολιτική χροιά στην κίνηση τους, λες και αντιστέκονται σε κάτι. Επιχειρούν να αναγάγουν ένα κοινωνικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό».

Υπογράμμισε ότι ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές. «Καθυστερεί την επιστροφή στην νέα καθημερινότητα. Δείχνει έλλειψη σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων».

Ο καθένας, είπε, μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, «δεν μπορεί να θέτει όμως σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του και να υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια μιας κοινωνίας, όταν μάλιστα ξέρει τις εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο και τι μπορεί να συμβεί».

«Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί, ούτε καμιά επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει πως θα είναι τα πράγματα, σε 10-15 μέρες από τώρα. Μην μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Αντικατοπτρίζουν το τι κάναμε πριν από 10-14 ημέρες και ότι κάνουμε σήμερα θα φανεί αντίστοιχα σε10-14 ημέρες».

Προφανώς, είπε, δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι, αλλά βγαίνοντας πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής, Χέρια, Απόσταση, Μάσκα.

Το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων

Αύριο περνάμε στο επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων , των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Η επιτυχία αυτού του σταδίου, αλλά και κάθε σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από την συνεπή τήρηση την κανόνων και των οδηγιών, είπε ο υφυπουργός. «Η άρση των μέτρων είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καθημερινότητας αποτελούν οι κανόνες που θα μας προφυλάξουν. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας. Τρεις κανόνες που θα μας επιτρέψουν να μείνουμε ασφαλείς και να μην επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν χθες».

Μετακίνηση στα νησιά

Από αύριο επιτρέπεται η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και εργαζομένων, μόνο σε επιχειρήσεις που έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται και εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Υποχρεωτικά θα αναγράφονται τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή εργαζομένου, δηλαδή, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ΑΜΚΑ. Επίσης ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο στον οποίο ανήκει. Ο ΑΦΜ της επιχείρησης και ο τόπος εργασίας. Οι εν λόγω δηλώσεις-βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης τους εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. «Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα», ξεκαθάρισε ο κ.Χαρδαλιάς.

Έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα – Κανένας θάνατος

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι έξι και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.716, ανακοίνωσε ο υποπτέραρχος Δήμητρης Χατζηγεωργίου μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τριάντα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε , ενώ 151 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Κανένας νέος θάνατος δεν καταγράφηκε σήμερα, Κυριακή.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση