Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μυτιλήνη: Μετακίνηση 1.500 προσφύγων και μεταναστών σε δομές της Βόρειας Ελλάδας
Μυτιλήνη: Μετακίνηση 1.500 προσφύγων και μεταναστών σε δομές της Βόρειας Ελλάδας

Μυτιλήνη: Μετακίνηση 1.500 προσφύγων και μεταναστών σε δομές της Βόρειας Ελλάδας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30 το πρωί, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, η οποία είχε ξεκινήσει από τα χαράματα. Οι αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν από τους καταυλισμούς της ς στους οποίους βρίσκονταν, σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη . Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η μεταφορά αυτή γίνεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν νέο κύμα προσφυγικών ροών.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο, με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή, να κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Από την πλευρά της, η σχεδιάζει ενίσχυση των περιπολιών του Λιμενικού, μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, ενώ αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύτερο σχέδιο της Αγκυρας με στόχο την της πίεσης προς την Ευρώπη μέσω του προσφυγικού. Αποκορύφωμα του νέου κύματος ήταν το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, όπου μέσα σε μία ώρα έφτασαν στη Λέσβο 13 βάρκες στις οποίες επέβαιναν συνολικά 547 πρόσφυγες και μετανάστες. Με όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) υπερπλήρη, η πίεση που ασκούν οι νέες αφίξεις είναι ασφυκτική. «Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσιμη εάν συνεχίσουν οι ίδιες αυξημένες ροές», έλεγε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται επείγουσα ανάγκη για ένα σχέδιο αποσυμφόρησης της κατάστασης στα νησιά –και ιδίως στη Λέσβο, όπου υπάρχουν πάνω από 10.000 εγκλωβισμένοι.

Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το νέο κύμα έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σε διάφορα μέτωπα, αλλά και με τη συνεχιζόμενη παραμονή στην τουρκική επικράτεια περισσοτέρων των 3 εκατ. προσφύγων. Η των ροών, λένε οι ίδιες πηγές, έχει στόχο να πιέσουν την Ευρώπη για περισσότερα χρήματα προς την για το μεταναστευτικό, αλλά και για πιο ευνοϊκή στάση στις κινήσεις της Αγκυρας στη Αν. Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές κρίσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και την άνοδο της ς και της Ακροδεξιάς, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της ς για να πιέσει την Ευρώπη για ανταλλάγματα και στον πόλεμο της Συρίας.

Η ένταση του φαινομένου αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενδεικτικά, μόνο στη διάρκεια του Αυγούστου οι υπηρεσίες του Λιμενικού έχουν διαχειριστεί 8.200 παράτυπους μετανάστες έναντι 3.400 τον Αύγουστο του . Τα στελέχη του υπουργείου και του Λιμενικού παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και όπως έχει ήδη αποφασιστεί, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα πρόκειται να καταθέσουν αίτημα στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex ζητώντας έκτακτη οικονομική βοήθεια, ούτως ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η αύξηση του αριθμού των πλωτών που περιπολούν κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας.

Στη Λέσβο πήρε εντολή πριν από μερικά εικοσιτετράωρα να κατευθυνθεί για περιπολίες και δεύτερο πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι βάρκες με μετανάστες που αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια και άρα να ειδοποιείται η τουρκική ακτοφυλακή όσο οι παράτυποι μετανάστες βρίσκονται εντός των δικών της χωρικών υδάτων.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση