Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μπορούμε; Το διακύβευμα και το «καλύτερο»
Μπορούμε; Το διακύβευμα και το «καλύτερο»

Μπορούμε; Το διακύβευμα και το «καλύτερο»

Τι μένει σε μια κοινωνία που τα έχει δει όλα, τα έχει ακούσει όλα, τα πίστεψε (σχεδόν) όλα και πλέον ένα μεγάλο μέρος της δεν περιμένει τίποτα;

Σε μια χώρα που παραπαίει πολλαπλά και σε πολλά επίπεδα ανάμεσα στον διχασμό και την κατάρρευση των κυρίαρχων αφηγήσεών της, τον θυμό και την απογοήτευση, την απάθεια και τον φόβο για το μέλλον, τα εύκολα συνθήματα και την μηδενική πράξη; Σε πολίτες που πιστεύουν ότι «όλοι ίδιοι είναι» και όλα είναι μάταια, αφού η μοίρα τους είναι προαποφασισμένη και δεν πρόκειται να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους;

Είναι μερικά από τα διακυβεύματα τα οποία έθεσε μέσω του κεντρικού συνθήματος – «Μπορούμε» –  της ομιλίας του στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διακυβεύματα που θα κρίνουν το όποιο μέλλον μιας χώρας που έχει διαρρήξει όλα τα πολιτικά και κοινωνικά συμβόλαια και έχει δηλητηριάσει για τους πολίτες της την αίσθηση της προοπτικής, της ελπίδας και της δημιουργίας. Η χώρα δεν είναι καταδικασμένη, είπε ο Μητσοτάκης, αναλύοντας το σχέδιό του στην πιο προεκλογική του ομιλία μέχρι σήμερα, που πλαισιώθηκε από σειρά εξαγγελιών και προτάσεων (μεταξύ των οποίων η μεταφορά της είσπραξης του στους Δήμους, κάτι που θα άλλαζε και τον τρόπο με τον οποίο λογοδοτούν οι δήμαρχοι στους δημότες τους) και την παρουσία δύο πρωθυπουργών που δήλωσαν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και στην εκλογική νίκη της ΝΔ.

Εξάλλου, η χώρα «είμαστε όλοι εμείς». Και το «εμείς», όπως κατέστησε σαφές ο Μητσοτάκης, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, δεν χωράει χρώματα και ψεύτικους διχασμούς, ούτε τις εξαλλοσύνες και τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. Απαιτεί, όπως είπε, την άρση των διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος,  απαιτεί λύσεις για το μέλλον και όχι αντιπαραθέσεις για το παρελθόν. Απαιτεί να χτίζει κανείς γέφυρες – και ο Μητσοτάκης έριξε σαφείς γέφυρες προς την , την Αριστερά κι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους – και όχι να σκάβει χαντάκια.

Κυρίως, απαιτεί από τους πολίτες να επιλέξουν τη συμμετοχή και όχι την απάθεια, την ελπίδα αντί της απογοήτευσης. Η αποχή δεν είναι λύση, επανέλαβε ο Μητσοτάκης. Και οι διαχωριστικές γραμμές δεν βρίσκονται στις εσωτερικές μας αντιφάσεις, υπονόησε ο Μητσοτάκης, ούτε στο Αριστερά/Δεξιά που πήρε μαζί της η δίνη των Μνημονίων. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι το ΣΥΡΙΖΑ και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δεν είναι οι διχασμοί και τα συνθήματα και μια μεγάλη πόλωση που ευνοεί τους αποσυσπειρωμένους. Δεν είναι η μετατόπιση των ευθυνών και η εύκολη δημαγωγική των άλλων, χωρίς να προσφέρονται λύσεις. Δεν είναι η ισοπέδωση του «όλοι ίδιο είναι». Είναι η πράξη. Εκεί κρίνονται όλοι, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας κυβέρνησης.

Είναι εύκολο να πιστέψει κανείς  σήμερα στις «ανήκουστες δυνατότητες» της Ελλάδας του Κώστα Αξελού που ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κλείνοντας την ομιλία του; Ο Μητσοτάκης το είπε γνωρίζοντας ότι είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι καταδικασμένος. Η ομιλία δεν ήταν επίκληση στο συναίσθημα, αλλά στην ελπίδα και στο ρεαλισμό. Κάτι σαν σήμα αφύπνισης στην κοινή λογική και στην ανάγκη επιστροφής στο μέτρο.

Γίνεται; «Μπορούμε», επέμεινε ο Μητσοτάκης, εννοώντας ότι «οι ανήκουστες δυνατότητες» περιμένουν την εκπλήρωσή τους. Όμως, καμιά δυνατότητα δεν εκπληρώνεται από τον καναπέ. Και καμιά ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να ανήκει στον νεωτερικό κόσμο, έστω σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, αυτονόητη για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποφεύγει μονίμως την πραγματικότητα επειδή δεν της αρέσει. Κυρίως, οι πολίτες της δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω απ΄το δάχτυλό τους. Είναι υπεύθυνοι για την τύχη τους. « Η αποχή είναι ο τρόπος για να μην αλλάξουν τα πράγματα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος της ΝΔ, για να τους καλέσει να δώσουν το παρών στην κάλπη. Η ιστορία δεν γράφεται με τους απόντες. Το «καλύτερο» είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο γράφεται η ιστορία.

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μνημόνιο ΔΝΤ

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μνημόνιο ΔΝΤ που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο ΔΝΤ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην 83η ΔΕΘ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός των Κυβερνήσεων της ανεργίας, της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής, ο γόνος της ς που πρωταγωνίστησε στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, των σκανδάλων και της ς επιβεβαίωσε σήμερα τη φήμη του κοινωνικού ολετήρα που τον συνοδεύει, υποσχόμενος ένα εφιαλτικό πολιτικό μείγμα Πινοσέτ και Θάτσερ. Εξήγγειλε ένα μνημόνιο ΔΝΤ που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο ΔΝΤ» υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει αναφορικά με τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στους κατέχοντες όλα, στους εργαζόμενους τσάι και συμπάθεια. Στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα δημοσιονομικό χάος για να κάνει δώρα στην οικονομική ολιγαρχία» και συνεχίζοντας προσθέτει «ανακοίνωσε ότι: θα χαρίσει τις εισφορές των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες και στα funds για να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ – βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης, θα εκχωρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα, θα επιβάλλει ένα μοντέλο ς τύπου Ολυμπιακών Αγώνων που μας κόστισε μερικές δεκάδες δις ευρώ, θα περικόψει τον προϋπολογισμό της ς για να δώσει χώρο πάλι στους ιδιώτες, θα περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα για να τα εντάξει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – επανέλαβε δηλαδή και εδώ την πρόταση του ΔΝΤ., θα κάνει μειώσεις φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και μετά θα τις παρακαλέσει να προσέχουν τους εργαζόμενους τους με μια «συμφωνία αλήθειας» σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεχίζοντας το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει «δεν είπε κουβέντα για τους συμβασιούχους του Δημοσίου που θέλει να απολύσει. Χάιδεψε τέλος τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κοινοβουλευτικής του ομάδας με τη θέση του για το Μακεδονικό, συνεχίζοντας την τζάμπα μαγκιά καθώς δεν δεσμεύτηκε να ακυρώσει την συμφωνία αν αυτή περάσει από την παρούσα Βουλή».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει «ελπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να διαβάσει την ομιλία του κου Μητσοτάκη. Και η ΝΔ να μην τον αποπέμψει μετά τις επόμενες εκλογές».

«Τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα. Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε την εχθρότητά του προς την κοινωνία», αναφέρει, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με μοναδική του πυξίδα τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, ο αρχηγός της Ν.Δ. παρουσίασε  το δικό του μνημόνιο. Σε αυτό δεν έχουν, βέβαια, θέση  οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη , η δημοκρατία και οι προοδευτικές μεταρ. Έχουν, όμως, θέση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, η επαναφορά του αστυνομικού κράτους και της καταστολής. Ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της ς, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της οριστικά  όσους την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον της», τονίζει ακόμη.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση