Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Μπόνους στις… σπάνιες ηλεκτρονικές αποδείξεις δίνει το υπ. Οικονομικών
Μπόνους στις… σπάνιες ηλεκτρονικές αποδείξεις δίνει το υπ. Οικονομικών

Μπόνους στις… σπάνιες ηλεκτρονικές αποδείξεις δίνει το υπ. Οικονομικών

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τη διεύρυνση των επαγγελματικών ομάδων που θα υποχρεούνται να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται κάποιες ηλεκτρονικές αποδείξεις να μετρούν «διπλά» με στόχο να καταστεί ευκολότερη η συλλογή των e-αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο, ορισμένοι κλάδοι και επαγγέλματα της ελληνικής οικονομίας που υποχρεούνται σε POS εκδίδουν ελάχιστες αποδείξεις με . Με στόχο λοιπόν να δοθεί κίνητρο στους φορολογουμένους, αυτές οι αποδείξεις θα υπολογίζονται διπλά.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να συμπεριληφθεί στο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2020 όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να πραγματοποιούν συναλλαγές με ή με ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό, θα υπάρχει πέναλτι (19-22%) στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν και σε αυτές που συγκέντρωσαν.

Σε ό,τι αφορά τη νέα απόφαση για τη διεύρυνση των POS σε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, υπολογίζεται να εκδοθεί το , ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται η ενός ακόμη φορολογικού νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε αυτό θα προστεθούν διατάξεις που θα προβλέπουν τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα εξετάζεται να μειωθεί το όριο των 500 σε 400 ή 300 ανά συναλλαγή. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

1. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 στα 400 ή 300 .

2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

3. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

5. Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.

6. Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.

7. Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

  • Με τραύμα στο κεφάλι 24χρονος #δικυκλιστής στο ΑΓΝΒ #δικυκλιστής - https://t.co/kdxdCFg9yp -

"Αλιεύοντας" την είδηση