Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη G20
Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη G20

Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη G20

Τουρκία: Παρακαμπτήρια οδός για τις κυρώσεις στη Ρωσία;

Αν και νατοϊκή, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζεται να προσφέρει καταφύγιο και παρακαμπτήριες οδούς σε όσους θέλουν τώρα να γλιτώσουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας.

Roscosmos: Οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εκτόξευση ρωσικών δορυφόρων

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν σε τροχιά ευρωπαϊκά διαστημικά αντικείμενα, θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την εκτόξευση δορυφόρων που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες ή σε φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της Roscosmos, είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 10 πυραύλους.

Ο Ρογκόζιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα διαταράξουν τη συνεργασία των δύο πλευρών στο διάστημα.

Μόσχα: Η Δύση ενθάρρυνε την Ουκρανία να καταφύγει στη βία εναντίον των φιλορώσων στο Ντονμπάς

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι οι αποφάσεις της Δύσης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας ενθάρρυναν το να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τρομερές.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η δέσμευση του ΝΑΤΟ να εξακολουθήσει να στηρίζει το “καθεστώς του Κιέβου” δείχνει ότι θέλει να συνεχιστεί η σύρραξη στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Μπάιντεν: Η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη G20

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από τις ισχυρές οικονομίες της G20, ενώ τόνισε ότι το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με παγκόσμιους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, θα εξαρτηθεί από τη G20», δήλωσε ο Μπάιντεν, σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από την ομάδα.

Ο Μπάιντεν ανέφερε μάλιστα ότι αν χώρες όπως η Ινδονησία δεν συμφωνήσουν με αυτό, τότε κατά την άποψή του, θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παρίσταται στις συναντήσεις..

20:06

Ο Τσετσένος Καντίροφ υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της ς

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της ς, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

20:04

Μπάιντεν: Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε ότι η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης των όπλων.

19:53

Μπάιντεν: Θα απαντήσουμε αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε! Θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησής μας θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

19:46

Ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της να δώσουν όπλα στην Ουκρανία για να μην αναγκαστούν να εξοπλίσουν και άλλες χώρες

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τις χώρες της να δώσουν στην Ουκρανία όπλα για να υπερασπίσουν τη χώρα του από τον Ρώσο εισβολέα, ώστε να μην αναγκασθούν να εξοπλίσουν και άλλες χώρες.

«Είναι καλύτερο να δώσετε τώρα στην Ουκρανία μια τέτοια υποστήριξη σε όπλα τα οποία πράγματι χρειαζόμαστε, από το να ψάχνετε να δίνετε όπλα σε άλλες χώρες. Εννοούμε την Γεωργία, την Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο Ζελέσνκι στην ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης προς την σύνοδο της G7.

19:23

 

Η Ελβετία έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,75 δισεκ. ευρώ

Η Ελβετία έχει δεσμεύσει το ισοδύναμο 5,75 δισεκ. ελβετικών φράγκων (5,62 δισεκ. ευρώ) ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει χρηματικά ποσά και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της Ελβετίας, διευκρίνισε ο Έρβιν Μπόλινγκερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κρατικής Γραμματείας για Οικονομικές Υποθέσεις (SECO) που είναι αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

 

19:05

 

Πολωνός πρωθυπουργός: Η Ευρώπη πρέπει να συνθλίψει τη Ρωσία με κυρώσεις για τη «σφαγή» που διαπράττει

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «συντρίψει» τη Ρωσία με κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος, όπως είπε, έχει μετατραπεί σε μια «σφαγή».

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την Αυτοκρατορία του Κακού», είπε ο Μοραβιέτσκι , αναφερόμενος στη Σοβιετική Ένωση.

19:03

ΗΠΑ: Σχέδιο για να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική Ενέργεια

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία ενός σχεδίου για να προμηθεύσουν την Ε.Ε. με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η συμφωνία στοχεύει στο να βοηθήσει την Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το μπλοκ να προσπαθεί να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 το τρέχον έτος. Οι προμήθειες ΥΦΑ από τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν στο να πλησιάσει η Ε.Ε. αυτό τον στόχο.

ΗΠΑ: Σχέδιο για να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική Ενέργεια

 

19:00

 

Μακρόν: Η Δύση θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα όταν κριθεί απαραίτητο

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

18:55

Ο καγκελάριος Σολτς προειδοποιεί τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια επιχείρηση παραπλάνησης ώστε να χρησιμοποιήσει τέτοια (χημικά και βιολογικά) όπλα (στην Ουκρανία), αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

18:53

Ο ΟΗΕ αξιώνει από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό του πολέμου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν 193 κράτη, υιοθέτησε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία 140 ψήφων υπέρ, ένα νέο, μη δεσμευτικό, ψήφισμα που «αξιώνει» από τη Ρωσία τον «άμεσο» τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ζητάει την πρόσβαση βοήθειας και την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία.

 

18:40

G7: Να μην χρησιμοποιήσει η Ρωσία χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα

Οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά στον πόλεμο με την Ουκρανία, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή για χρήση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή παρόμοιου υλικού», δήλωσαν οι ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους, την οποία δημοσιοποίησε η Γερμανία.

Όλες οι χώρες δήλωσαν πρόθυμες να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους απέναντι στη «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη» ρωσική εισβολή, ενώ ανέφεραν ότι είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

18:36

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δηλώνει αντίθετος στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία «προς το παρόν»

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε σήμερα πως νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο», είπε ο Μπετέλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

 

18:24

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα ζητάει ο πρωθυπουργός της Λετονίας

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.

 

18:23

Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά», είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

 

18:23

Ζελένσκι προς ηγέτες G7: «Πραγματικός ο κίνδυνος» της χρήσης χημικών όπλων στην Ουκρανία

«Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βιντεομήνυμα με το οποίο απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται την επομένη μιας δήλωσης του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, που έκρινε πως η χρήση χημικού όπλου αποτελεί μια «αξιόπιστη απειλή».

18:22

Πρωθυπουργός Βελγίου: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν πρέπει να αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την μας», είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

18:20

 

Οι αναπάντητες κλήσεις του Πενταγώνου στη Ρωσία και οι φόβοι για «ατύχημα»

Οι επανειλημμένες προσπάθειες κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Άμυνας και του Στρατού για να επικοινωνήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους έχουν απορριφθεί από τη Μόσχα κατά τον περασμένο μήνα, αφήνοντας στο σκοτάδι τις δύο μγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν για τις στρατιωτικές ενέργειες και εγείροντας φόβους για σοβαρά λάθη στους υπολογισμούς στο πεδίο της μάχης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αναπάντητες κλήσεις του Πενταγώνου στη Ρωσία και οι φόβοι για «ατύχημα»

 

18:20

Η Ιρλανδία θέλει να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εφαρμόζονται

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ζητά να επιβληθούν «οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις» στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

17:50

 

Κινεζικό υπ. Άμυνας: Αρνείται ότι το Πεκίνο «γνώριζε από πριν» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι η Κίνα «γνώριζε από πριν» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια στιγματισμού της χώρας.

Οι δηλώσεις του υπουργείου έγιναν ως απάντηση σε αναφορές από ξένα ΜΜΕ ότι η Κίνα αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα επιτίθετο στην Ουκρανία.

«Η Κίνα διαφωνεί κάθετα και αντιτίθεται σε αυτούς τους ισχυρισμούς, τους οποίους εκφράζουν οι ΗΠΑ για να «αποποιηθούν των ευθυνών τους και να στιγματίσουν την Κίνα», ανέφερε το κινεζικό υπ. Άμυνας.

16:58

Ρούτε: Δεν αναμένει απόφαση για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας στη Σύνοδο της Ε.Ε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

16:41

Συνάντηση Ντράγκι – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε λιτή ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης αναφέρει ότι «κατά την διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και στην κατάσταση στην Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Λιβύη».

16:37

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραγωδία όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ελλάδα η κατάσταση στη Μαριούπολη

Κατά τη συνεδρίαση των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μαριούπολη όπου η Ελλάδα πενθεί για τις απώλειες ομογενών.

 

16:09

ΝΑΤΟ: «Θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας και θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων»

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας απέναντι στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, και προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

«Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιτεθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων» αναφέρει μια κοινή δήλωση των ηγετών των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που συνορεύει με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

 

16:02

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ίσως ψάχνει αφορμή για επίθεση με χημικά όπλα

Η Ρωσία ίσως προσπαθεί να βρει ένα πρόσχημα για τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι προετοιμάζουν μια τέτοια επίθεση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ανησυχούμε εν μέρει επειδή βλέπουμε αυτή τη ρητορική αλλά και τη Ρωσία να προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιου είδους πρόσχημα κατηγορώντας την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα μπορούσε να έχει πολύ ευρείες συνέπειες.

«Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ενός άμεσου αντικτύπου στους κατοίκους των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς μπορεί να παρατηρήσουμε μόλυνση και εξάπλωση χημικών στοιχείων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

15:55

ΟΗΕ: Πάνω 1.000 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί, μεταξύ των οποίων 90 παιδιά

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 1.035 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 1.650 τραυματίστηκαν από την έναρξη της εισβολής.

Ενενήντα παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότεροι λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις αναφορές που φθάνουν από περιοχές με έντονες εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης.

Η UNICEF ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι 4,3 εκατομμύρια παιδιά – περισσότερα από τα μισά από τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας κάτω των 18 ετών – έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων των 1,8 και πλέον εκατομμυρίων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

15:51

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολτείες επέβαλαν σήμερα Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων δεκάδες εταιρείες του τομέα της Άμυνας, 328 μέλη του νομοθετικού σώματος της Δούμας καθώς και τον επικεφαλής της Sberbank, όπως δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι συναλλαγές χρυσού στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ, ανέφερε επίσης σε δήλωση το ΥΠΟΙΚ.

15:43

Στόλτενμπεργκ: Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε

«Oλοκληρώσαμε την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφορικά με τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», δήλωσε ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. Συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης. Πλέον έχουμε οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

Τόνισε επίση πως to NATO θα στηρίξει ακόμα περισσότερο την Ουκρανία. Ειδικότερα, θα σταλούν drones, αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και συνδρομή σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Αναφορικά με τη στάση του Πεκίνου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης».

15:31

Ερντογάν: Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος είδε τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες.

 

15:19

Στόλτενμπεργκ: Παραμένει γ.γ. του ΝΑΤΟ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκ, συμφώνησε να παραμείνει επικεφαλής της Συμμαχίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

15:12

ΝΑΤΟ: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

Επιπλέον, η Συμμαχία καταδικάζει έντονα τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ ζητεί εξηγήσεις από τη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ καλεί επίσης την Κίνα να μην στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας με κανέναν τρόπο.

Τέλος, τονίζει ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να αμύνονται για κάθε εκατοστό εδαφών που της ανήκουν.

15:10

WP: Ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανακοινώσουν πρωτοβουλία για άμεση μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται η Washington Post.

15:05

Οι ΗΠΑ θα δεχθούν έως και 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, δήλωσαν στο Reuters αμερικανικές πηγές.

14:42

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία.

«Η Ρωσία δεν θα αφήσει αυτή την εχθρική επίθεση χωρίς μια απάντηση, η οποία θα κάνει τους Πολωνούς προβοκάτορες να σκεφτούν [τις ενέργειές τους] και θα τους στοιχίσει», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

14:29

Αμερικανικά ΜΜΕ: Αντιπλοϊκοί πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ρωσική απόβαση στην Οδησσό

Αμερικανικά ΜΜΕ (19fortyfive, Forbes) υποστηρίζουν πως η αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ουκρανική άμυνα.

Γίνεται ειδική μνεία στο σύστημα Naval Strike Missile (NSM) το οποίο ήδη διαθέτουν χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία.

Σημειωτέων πως η ουκρανική Luch Design Bureau έχει ήδη αναπτύξει τον αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune.

14:15

Αμερικανός αξιωματούχος για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Εξετάζεται αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων στην Ουκρανία

  • Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους συμμάχους να στηρίξουν την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους (anti-ship missiles).
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την αύξηση των νατοϊκών στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
  • Η Κίνα πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς ευθύνες της.

«Έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες τεχνικές για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», συνέχισε.

14:05\\\\\\\\\\

Μέσω βίντεο η απάντηση της Ρωσίας για τον Σεργκέι Σοιγκού

Να απαντήσει στις φήμες για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ή για την υποτιθέμενη δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το πρόσωπό του επιχειρεί το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, με βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα εμφανίζεται ο Σοιγκού να συμμετέχει κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης στο της Ρωσίας ενημερώνοντας τον ίδιο τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο φακός εστιάζει στο πρόσωπό του ώστε να γίνει σαφής η παρουσία του. Πάντως αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του Σοιγκού εδώ και 13 μέρες.

13:56

Βουλγαρία: Ανακαλείται ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία

Η Βουλγαρία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Ρωσία για διαβουλεύσεις απαντώντας σε «μη διπλωματικά, αιχμηρά και απρεπή» σχόλια της Ρωσίδας πρεσβευτή στη Βουλγαρία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

«Θα ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας από τη Ρωσία για διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία… Συνήθως, όταν μια χώρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις, η άλλη ακολουθεί και κάνει το ίδιο», είπε ο Πετκόφ.

Αυτήν την εβδομάδα, σε μια συνέντευξη σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, η Ρωσίδα πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα δήλωσε πως ο βουλγαρικός λαός δεν υποστηρίζει τη ρητορική και τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

13:37
13:28

Τα «πηγαδάκια» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

12:51

Στο επίκεντρο η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία

Ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία διαμαρτύρεται ότι οι πολωνικές αρχές έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα, προφασιζόμενες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής δραστηριότητας ή το ξέπλυμα χρήματος.

Ο ουκρανικός Τύπος επισημαίνει ότι τις τελευταίες ώρες η καπνοδόχος της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία βγάζει πυκνό μαύρο καπνό, όπως ακριβώς συνέβαινε στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο πριν την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία έβγαζε μαύρο καπνό την Τετάρτη (φωτ.: Telegram/Segodnya)

Κυριαρχούν εικασίες ότι αυτό μπορεί αφενός να σημαίνει την καύση απόρρητων εγγράφων ενόψει αποχώρησης, αφετέρου ότι μπορεί να συνιστά προάγγελο ρωσικής επέμβασης και στην Πολωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα Segodnya του Κιέβου.

12:35

Ζελένσκι: Αξίζουμε να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ

Η Ουκρανία απέδειξε ότι αξίζει να είναι κανονικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ομιλία του μέσω κυκλώματος προς το σουηδικό κοινοβούλιο την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης, και έχουμε αποδείξει ότι δικαιούμαστε την ιδιότητα του πλήρους μέλους της ΕΕ», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταθέσει εκτάκτως αίτηση ένταξης στην ΕΕ, την οποία και πρόκειται να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

12:23

Κρεμλίνο: Βοήθησε ο Αμπράμοβιτς αρχικά στις συνομιλίες, αλλά όχι πια

Όντως ο Ρώσος εκατομμυριούχος και πρώην κάτοικος Λονδίνου Ρόμαν Αμπράμοβιτς έπαιξε αρχικά ρόλο στην προσπάθεια προσέγγισης της Μόσχας με το Κίεβο, παραδέχθηκε την Πέμπτη το Κρεμλίνο, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι αποκλειστικά στα χέρια της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

«Πράγματι συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Στα τέλη Φεβρουαρίου εκπρόσωπος του πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος ολιγάρχης προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Επιπλέον ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να εξαιρέσει τον κ. Αμπράμοβιτς από τις κυρώσεις κατά των Ρώσων, ώστε να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

12:19

Πού έχει εξαφανιστεί ο Ρώσος υπουργός Άμυνας;

Σε δυσμένεια φέρεται να έχει πέσει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, που έχει σχεδόν δύο εβδομάδες να εμφανιστεί δημοσίως, όπως επισημαίνει ο ουκρανικός Τύπος.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου (φωτ.: Telegram/Segodnya)

Ο Σόιγκου έχει εξαφανιστεί από τις 11 Μαρτίου, και το Κρεμλίνο ανεπισήμως έκανε λόγο για ασθένεια. Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι ο Σόιγκου δεν έχει χρόνο για δηλώσεις.

Ωστόσο ο υπουργός, που κατά γενική ομολογία είναι από τους ανθρώπους που λατρεύουν να ικανοποιούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανολογείται ότι έχει αντιρρήσεις για την εκστρατεία στην Ουκρανία, όπως και αρκετοί Ρώσοι στρατηγοί. Είναι πιθανόν η Μόσχα να του χρεώνει την αποτυχία του πρώτου μήνα της εισβολής.

Αυτό μπορεί να εξηγεί και τις συνεχείς αλλαγές τακτικής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, επισημαίνουν Ουκρανοί και Αμερικανοί παρατηρητές.

12:08

Ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα της Δύσης έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Φωτ.: Reuters

Οι ηγέτες πόζαραν για την παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» πριν τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται μια από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία της συμμαχίας, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.

11:50

Έφτασε και ο Τζο Μπάιντεν

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προσήλθε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τον κ. Μπάιντεν υποδέχθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

(Φωτ. REUTERS)

11:25

Unicef: Περισσότερα από τα μισά παιδιά της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unicef.

 

11:19

Τον κίνδυνο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή να βομβαρδίσει χημικές εγκαταστάσεις υπογράμμισε προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

 

11:15

Στο χώρο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έφτασε πριν λίγο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

(Φωτ. Evan Vucci/Pool via REUTERS)

11:07

Συνάντηση Ερντογάν – Μακρόν στις Βρυξέλλες

Κατ' ιδίαν συνάντηση έχουν στις Βρυξέλλες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών.

(Φωτ. Reuters)

11:03

Σε τέλμα ο ρωσικός στρατός ύστερα από ένα μήνα εισβολής

Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εξελίσσονται «αυστηρά σύμφωνα με σχέδιο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπαράγοντας πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πολιτικού προϊσταμένου του.

Εξω από τα τείχη του Κρεμλίνου, όμως, παρόμοιες δηλώσεις ακούγονται αλλόκοτες, καθώς η συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της εισβολής βρίσκει τον ρωσικό στρατό καθηλωμένο στις πύλες των πόλεων που πολιορκεί, τις γραμμές του μετώπου κατά βάση παγιωμένες και, εδώ και ένα τριήμερο, τους αμυνόμενους Ουκρανούς να επιχειρούν τις πρώτες τους επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Μακαρίβ, βόρεια του Κιέβου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι σχεδόν ολόκληρο το Ιρπίν, ένα άλλο προάστιο της πρωτεύουσας, ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές σε αστικά κέντρα, όπως το Χάρκοβο και ακόμη περισσότερο η μαρτυρική Μαριούπολη, και παρά τον εξαναγκασμό περίπου του ενός τετάρτου εκ των 44 εκατομμυρίων Ουκρανών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο ρωσικός στρατός εξακολουθούσε μέχρι χθες να μην έχει καταλάβει καμία μεγάλη πόλη πλην της Χερσώνας, όπου χιλιάδες Ουκρανοί κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους, αψηφώντας τους εισβολείς. Χθεσινές εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για 7.000 έως 15.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

 

Σε τέλμα η Ρωσία μετά από ένα μήνα πολέμου

 

11:02

Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Πούτιν πρέπει να μείνει απομονωμένος

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

10:51

Μπορέλ: Η Ρωσία δεν θέλει τώρα κατάπαυση του πυρός

Την εκτίμηση ότι η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να καθίσει με σοβαρές προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ,προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, αν δεν πετύχει πρώτα τους στρατιωτικούς στόχους της στο πεδίο των μαχών εξέφρασε ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης Σοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθίσει και να διαπραγματευτεί τίποτα. Αυτό που θέλει είναι να καταλάβει το έδαφος», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό κανάλι TVE. «Θέλει να κατακτήσει την ακτή μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία και να απομονώσει την Ουκρανία από τη θάλασσα. Θα διαπραγματευτεί σοβαρά μόνο όταν έχει εξασφαλίσει μια θέση ισχύος».

10:27

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Πληρωμή σε ρούβλια θα είναι σα να βοηθάτε τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα μέσω Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υποκύψουν στην απαίτηση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια τιυ ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν (…)  θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς. Προτρέπω τις χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή».

 

10:24

Νέα απόπειρα για 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Συμφωνία επετεύχθη για τη δημιουργία σήμερα 7 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.

10:04

Εντείνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη.

Οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ακόμη πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν χθες: επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και δύο πύραυλοι Κρουζ. Δεν διευκρίνισε εάν καταρρίφθηκαν.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

09:53

Ρίψη ρωσικών βομβών φωσφόρου καταγγέλλει η Ουκρανία

Βόμβες φωσφόρου καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ότι χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός υπέβαλε τις πόλεις της περιοχής σε επιθέσεις με ρουκέτες και βομβαρδισμούς με φωσφόρο.

Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Segodnya.

09:28

Καταστροφή μεγάλου ρωσικού πλοίου στο Μπερντιάνσκ

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης την καταστροφή ρωσικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

«Στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ που κατείχε η Ρωσική Ομοσπονδία, καταστράφηκε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Orsk του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας των εισβολέων», αναφέρει η έκθεση του ουκρανικού ναυτικού.

Φωτ.: Telegram/Segodnya

Tο Μπερντιάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν τακτικά διαδηλώσεις κατά της παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εκεί.

09:19

Η Renault σταματά την παραγωγή οχημάτων στη Ρωσία

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Reuters

Η ανακοίνωσή της έρχεται μετά και από την έκκληση του Ουκρανού ΥΠΕΞ για μποϊκοτάζ των προϊόντων της λόγω της αρχικής άρνησής της να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Renault είχε αναστείλει την παραγωγή της στα εργοστάσιά της στη Ρωσία μετά τη εισβολή αλλά σύντομα την επανέλαβε.

09:05

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν υποτίμησε τους Ουκρανούς, έκανε μέγα λάθος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος επιτιθέμενος σε μια ανεξάρτητη χώρα, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποτίμησε το σθένος των Ουκρανών και την αντίστασή τους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από ό,τι το 2014 και είναι πια σε θέση όχι μόνο να αντισταθούν αλλά και να αντεπιτεθούν, είπε. «Έχουμε στείλει ικανό στρατιωτικό υλικό, με τους Ουκρανούς να κάνουν πολύ καλή χρήση», τόνισε.

«Ωστόσο η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα σήμαινε μαζικές επιθέσεις κατά των ρωσικών αεροσκαφών, και αυτό θα προκαλούσε περισσότερο θάνατο και περισσότερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης την Κίνα να ενώσει τη φωνή της με τον υπόλοιπο κόσμο και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης ζήτησε από το Πεκίνο να αποφύγει κάθε στήριξη, οικονομική ή στρατιωτική στη Μόσχα.

08:57

 

08:55

Τα 5 ερωτήματα για τον Μπάιντεν και τις Έκτακτες Συνοδους Κορυφής

Στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -η οποία συμπληρώνει ένα μήνα- και τις συνέπειες τις να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα.

Ωστόσο, υπάρχουν 5 βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:

1. Τι άλλο θα κάνει η Δύση για την Ουκρανία; Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναμένεται να εστιάσουν σε νέες προσπάθειες που αποσκοπούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών μονάδων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

2. Πώς θα ηγηθεί ο Μπάιντεν; Οι σύνοδοι κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μια στιγμή για τον Μπάιντεν προκειμένου να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεσία της Αμερικής στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στις Βρυέλλες, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες. Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης αλλαγές στη δική τους στρατιωτική στάση στην Ανατολική Ευρώπη.

3. Θα εμφανιστεί ο Ζελένσκι; Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της συμμαχίας συζήτησαν εάν και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής.

4. Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στο ενιαίο μέτωπο της Δύσης; Το Κρεμλίνο έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα κατά του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θέλει να συνομιλεί με παγκόσμιες συμμαχίες.

5. Θα είναι αποτελεσματικές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ; Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ, αλλά οι συναντήσεις της Πέμπτης μπορεί να αποδειχθούν ένα τεστ δυναμικότητας για τις δυνατότητες της συμμαχίας.

08:31

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας παραμένουν ελεύθερες και άλλες έχουν πληρώσει βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. Οι μάχες κι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, ενώ το ανθρωπιστικό δράμα κορυφώνεται.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των γεγονότων του πολέμου τις τελευταίες 12 ώρες:

  • Οι Ουκρανοί έχουν πλέον περάσει στην αντεπίθεση και στο μέτωπο του Κιέβου, με αμερικανικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε υποχώρηση κατά τουλάχιστον 30 χλμ. βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας, παίρνοντας μάλιστα αμυντικές θέσεις.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στις Βρυξέλλες για εντατικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του G7, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον Πολωνό πρωθυπουργό.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε παγκόσμια έκκληση για διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας και της ελευθερίας, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.
  • Σχεδόν όλο το Ιρπίν, πόλη-προάστιο του Κιέβου, έχει περάσει ξανά στα χέρια των Ουκρανών, ύστερα από πολυήμερες μάχες με τους Ρώσους εισβολείς.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βοβαρδισμό και τον αποκλεισμό της Μαριούπολης, με δορυφορικές εικόνες να καταγράφουν την ολοκληρωτική καταστροφή της άλλοτε ανθούσας πόλης στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας.
  • Κατόπιν συνομιλίας με τον κ. Ζελένσκι την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται την Πέμπτη να ανακοινώσει την αποστολή 6.000 πυραύλων στην Ουκρανία. Η Σουηδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα στείλει 5.000 αντιαρματικά βλήματα.
  • Συνεχίζεται η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές από την εξαγγελία Πούτιν ότι θα δέχεται διεθνείς πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο μόνο σε ρούβλια από μη φιλικές χώρες.
08:02
Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη με σκληρή γραμμή κατά Μόσχας – Πεκίνου

 

07:37

Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μαζί με άλλους δυτικούς ηγέτες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη σε τρεις συνόδους κορυφής για τον πόλεμο της Ρωσίας, έναν μήνα μετά την έναρξη της εισβολής.

Το ΝΑΤΟ, η G7 και η ΕΕ πραγματοποιούν συναντήσεις, σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη δυτικής ενότητας.

Ο κ. Μπάιντεν θα λάβει μέρος και στις τρεις, την πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

07:33

Ζελένσκι: Καλεί για διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 

07:31

Πεντάγωνο: Υποχώρησε 30 χιλιόμετρα ο ρωσικός στρατός

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντανιέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», είπε.

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε προχθές Τρίτη ούτε προχθές Τετάρτη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση