Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » “Μπάχαλο” στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου
“Μπάχαλο”  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

“Μπάχαλο” στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Άνω-κάτω έγινε η σημερινή του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με αφορμή την παραμονή ή όχι του Μαργαρίτη Πατσιαντά στην ηγεσία της δημοτικής ομάδας της μείζονος μειοψηφίας, με δεδομόνο ότι αποχώρησε απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα ξεκίνησε από την τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλά, ενώ την παραίτηση του κ. Πατσιαντά ζήτησε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νικ. Χαυτούρας.

Ο κ. Μουλάς απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τον ρώτησε αν θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της δημοτικής ομάδας μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για θέμα ηθικής τάξεως κι όπως είπε «δεν είναι δυνατόν να εκλέγεστε με τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα να καταγγέλλετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχατε τσίπα θα έπρεπε να σηκωθείτε να φύγετε. Όχι να ηγείστε του ψηφοδελτίου που σας έκανε την τιμή η παράταξή σας να σας κάνει επικεφαλή. Αν φοράς παντελόνια να σηκωθείς να φύγεις. Έχεις φτάσει στην τρίτη ηλικία κι ακόμη δεν έχεις βάλει μυαλό».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με τον κ. Πατσιαντά να καλεί τον κ. Μουλά να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Κρίμα για τα χάλια σας. Είσαι ανάξιος αυτής της θέσης και θα πρεπε ντρέπεσαι με τα χάλια σου» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μουλά.

Ο κ. Πατσιαντάς πρόσθεσε ότι η παράταξη είναι αυτόνομη αυτοδιοικητική και πρόσθεσε: «Μην ανησυχείτε κ. Μουλά για την πολιτική μας υγεία. Αυτό που θα πράττουμε ως δε θα διαφέρει από αυτό που πράτταμε μέχρι τώρα», ενώ χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του κ. Μουλά τον οποίον κατηγόρησε ότι για πρώτη φορά εισάγει καινά δαιμόνια.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος πρότεινε να μην μιλήσει κανείς άλλος ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό και το λόγο πήρε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαργάλας, ο οποίος είπε πως είναι απαράδεκτο για τον πρόεδρο να χρησιμοποιεί εκφράσεις πεζοδρομίου όπως η λέξη «καραγκιόζης» και τον κ. Μουλά να του ζητά να αφήσει τις εξυπνάδες.

Ο κ. Γαργάλας απευθυνόμενος προς τον κ. Μουλά, είπε ότι δεν έχει ιδέα και δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λειτουργία της δημοτικής ομάδας, στο πλαίσιο αυτοδιοίκησης με αξίες κι αρχές και προτάσεις που έχουν αξιολογηθεί από την παράταξη και τον κάλεσε να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων παρατάξεων. Όπως πρόσθεσε «Αυτοί που θα μιλήσουν να κοιτάξουν τον καθρέπτη τους και τότε να αναφερθούν σε άλλους. Εμείς δίνουμε λογαριασμό όχι μόνο στους πολίτες που μας επέλεξαν αλλά στο σύνολο του βολιώτικου λαού και δε θα δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να παραβιάζει τις εσωτερικές διαδικασίες».

Φραστική επίθεση στον κ. Πατσιαντά εξαπέλυσε και ο ανεξάρτητος δημοτικός Σύμβουλος Νικ. Χαυτούρας ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Μουλά, προσθέτοντας ότι η λέξη «τσίπα» είναι άγνωστη για τον κ. Πατσιαντά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μιλά για δημοκρατία όταν είναι ψευτοδημος. Χωρίς να υπάρχει συλλογικότητα εμφανίστηκε ως επικεφαλής της παράταξης στην εκδήλωση που έγινε με τον κ. Στρατούλη. Θα πρέπει να καταλάβει ότι λογοδοτεί κι απέναντι στην κοινωνία. Πρέπει να παραιτηθεί. Αν δεν παραιτηθεί ο κόσμος θα τον διαγράψει».

Απαντώντας ο κ. Πατσιαντάς διευκρίνισε ότι στην εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Στρατούλη ο ίδιος εμφανίστηκε ως φυσικό πρόσωπο κι όχι ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης, ενώ κατηγόρησε τον κ. Χαυτούρα για μένος προς το πρόσωπό του και την παράταξη, αποκαλώντας τον αγενέστατο.

Κερκίδα το Δημοτικό Συμβούλιο

Λιγο αργότερα, με αφορμή το θέμα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου μετατράπηκε σε κερκίδα φιλάθλων.

Η επερώτηση – πρόταση των Δρόμων Συνεργασίας για έκδοση ψηφίσματος, για να ζητηθεί η άρση της απόφασης της ΕΠΟ για αποκλεισμό της ΕΠΣΘ από μέλος της, κάτι που είχε αποτέλεσμα τα ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής, να εγγράφονται σε ΕΠΣ γειτονικών νομών, πυροδότησςε την ατμόσφαιρα.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχουν σχέση τα ποδοσφαιρικά θέματα με το Δημοτικό Συμβούλιο, για να του απαντήσει ο Μαργ. Πατσιαντάς ότι ο ίδιος έχει κάνει πολλές φορές δηλώσεις για το θέμα της ΕΣΠΘ, με τον Αχ. Μπέο να απαντά ότι κάνει παρεμβάσεις προσωπικά ως άνθρωπος που αγαπάει το ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος, του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς, είπε ότι η επερώτηση καταλήγει σε ερώτηση και πρόταση, για να απαντήσει ο Μ. Πατσιαντάς ότι μετατρέπεται η επερώτηση σε πρόταση, για συζήτηση του θέματος στη .

Ο αντιδήμαρχος Αναστ. Μπατζιάκας, δήλωσε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το θέμα της ΕΠΣ με το δημοτικό συμβούλιο, καθώς η απόφαση της ΕΠΟ για διενέργεια εκλογών και άρση της τιμωρίας ελήφθη με ψήφους 10 /0 , ενώ πρόσθεσε ότι όταν ο ίδιος παρέλαβε την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, υπήρχαν 370.000 € χρέη και παρέδωσε ταμείο με χρήματα.

Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θεολ. επιτέθηκε κατά του δημάρχου Αχ. Μπέου και τον κατηγόρησε ότι έχει μεγάλη ευθύνη που διαλύεται η ομάδα της Ν. Αγχιάλου (Πύρασος) και αναγκάζονται ερασιτεχνικά σωματεία να ενταχθούν στην ΕΠΣ Λάρισας.

«Είσαι για γέλια και καραγκιόζης, το διαλύσατε για να κάνετε τα παιχνίδια σας», ήταν η απάντηση του Αχ. Μπέου με αποτέλεσμα να ακολουθήσει οχλαγωγία με συμβούλους της πλειοψηφίας να κατηγορούν ως άσχετο με το ποδόσφαιρο τον Θεολ. Διαμαντένια.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαργάλας κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι διέλυσε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ ο Αχ. Μπέος τον κατηγόρησε ότι δεν ξέρει από ποδόσφαιρο και μ' αυτά που λέει γελάει ο κόσμος.

Κλείνοντας τη συζήτηση η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, δήλωσε ότι γίνεται 45 λεπτά συζήτηση, ενώ οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει το θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν ενισχυτικό για την ΕΠΣΘ.

Όχι στην απόφαση της Αποκεντρωμένης για το κοινωνικό τιμολόγιο

Εν τω μεταξύ, πρόταση να μην ακολουθήσει ο Δήμος Βόλου την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου σε συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, κατέθεσε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ενώ ο της ΔΕΥΑΜΒ διευκρίνισε ότι η Επιχείριση αποφάσισε να ανασταλεί η διακοπή υδροδότησης για ένα χρόνο στις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, σε αντιστάθμισμα της απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είχε λάβει απόφαση για την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλο, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες). Ωστόσο με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση αυτή, που όπως διευκρίνισε ο της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου δεν αφορά μόνο το Δήμο Βόλου ή τη Μαγνησία, αλλά όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα,είπε ότι αντισταθμιστικά σε αυτή την απόφαση η ΔΕΥΑΜΒ έχει αποφασίσει κι έχει αναστείλει την διακοπή υδροδότησης για ένα χρόνο στις παραπάνω κατηγορίες συμπολιτών, ενώ ο δήμαρχος Βόλου πρότεινε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι δεν κάνει δεκτή την απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Κατά πλειοψηφία η διαχείριση απορριμμάτων

Τέλος, κριτική στη Δημοτική Αρχή άσκησαν οι μειοψηφίες για έλλειψη διαβούλευσης στο θέμα της εκπόνησης τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Βόλου το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ανέφερε ότι ο Δήμος θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει φάκελο πριν τις 15 Σεπτεμβρίου σύμφωνα και με τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις που έχει κάνει η αρμόδια Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι από 1/1/2016 όσοι δεν έχουν προετοιμαστεί θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 30 / τόνο.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Κανελλής τόνισε ότι όταν ζήτησε η μείζονα μειοψηφία να ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων η απάντηση ήταν χλευασμός κι εξυπνάδες, ενώ χαρακτήρισε ψέμα τα όσα είπε ο Δήμαρχος ότι η πιλοτική εγκατάσταση θα δείξει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος, καθώς η εγκατάσταση στο ΧΥΤΑ αφορούσε τα σύνθετα απορρίμματα και δεν έχει καμία σχέση η μέθοδος αυτή με την ιεράρχηση.

Ο κ. Κανελλής κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι αφήνει τον κόσμο στην άγνοια γιατί δεν έκανε δημόσια συζήτηση και δεν έφερε συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει στην ιδιοκτησία του Δήμου και του Δημοσίου κι όχι από ιδιωτικά συμφέροντα κι εργολάβους.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, έκανε λόγο για αδικαιολόγητη προχειρότητα κι έλλειψη οργάνωσης, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι επιστήμονες του Δήμου Βόλου, ενώ ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός κατέδειξε και εκείνος με τη σειρά του την καθυστέρηση συζήτησης του θέματος.

Ο κ. Μιτζικός πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει άξιους υπαλλήλους και πρέπει να επιλεγούν τέτοιοι υπάλληλοι, υπογραμμίζοντας ότι αποδείχθηκε λάθος η απόφαση της Δ.Α. να μη γίνει διαβούλευση όλο τον χειμώνα. Τέλος τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής των ιδιωτών για τη διαχείριση υπό προϋποθέσεις και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει αν θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα που στοίχισε 150.000 .

Τέλος ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται από ενιαίο δημόσιο φορέα χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών, και τόνισε ότι η κατεύθυνση που δίνει η Ε.Ε. είναι από τα λιμνάζοντα χρήματα που έχει το κεφάλαιο να έρθει και να επενδύσει.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση